Cu exceptia evenimentelor pe care nu le poti controla, cum ar fi o boala sau transformari sociale si economice, posibilitatea de a imbunatati importante aspecte din viata ta ramane mereu in mainile tale.
Oamenii cauta constient fericirea, insa pot avea nevoie de un anumit grad de disconfort pentru a-si mentine un echilibru interior. Inconstient isi saboteaza propriile intentii bune sau ale altor persoane incepand cu diverse dificultatii obisnuite, inclusiv cheltuielile exagerate, teama de situatii noi, alegeri romantice care frang inimi si esecuri profesionale.
In lupta de a ameliora calitatea vietii, rezultatul bunelor intentii nu inseamna doar mai putin timp alocat familiei si un buget redus. Asta daca se intampla, nu este din cauza ca nu esti determinat sau nu iti pasa destul de mult de tine insuti.
Explicatia esecului rezida in faptul ca oamenii sunt uneori victimele luptei interioare pe care cei mai multi nu o recunosc, chiar si atunci cand ii afecteaza intr-un mod dramatic.
Forta interioara care ii impiedica pe multi dintre noi sa duca viata pe care si-o doresc sau sa puna in aplicare o hotarare importanta pentru ei este numita: dependenta de nefericire.
Daca observi ca uneori te opresti inainte de atingerea scopurilor; ai o relatie cu o persoana nepotrivita; alegi o cariera care iti provoaca frustrare si nefericire sau, atunci cand iti atingi scopul, il sabotezi intr-un mod inexplicabil; gasesti persoana potrivita, dar te certi cu ea si o indepartezi; alegi slujba perfecta, dar nu poti face fata termenelor-limita; pierzi cateva kilograme, dar le pui imediat la loc, putem vorbi despre dependenta de nefericire.
Cand spunem despre cineva ca este dependent de nefericire, nu inseamna ca persoana in cauza este slaba moral sau ca nu are suficienta vointa. Dependenta se formeaza inainte ca ei sa constientizeze ca ii va influenta la maturitate, iar copiii nu au cum sa fie constienti de aceasta confuzie. Si nici nu o pot descoperi singuri cand devin adulti fiindca dependenta de nefericire nu este o alegere.
In absenta unor miscari de opresiune sociala, incapacitatea majoritatii oamenilor de a trai viata pe care si-o doresc rezulta dintr-o dependenta de nefericire. Daca ai o predispozitie spre nefericire, macar ocazional, trebuie sa-ti produci un fel de disconfort pentru a mentine un echilibru interior.
Motivul pentru care schimbarea in bine este posibila consta in faptul ca nu-ti pierzi niciodata setea innascuta pentru adevarata placere. Dorinta nativa pentru placerea pura se opune mereu dependentei de nefericire.
Descoperirea faptului ca starea interioara de bine se bazeaza pe opozitia unor forme de fericire, una net inferioara alteia, iti da puterea de a alege adevarata fericire, in ciuda unei fericiri false care este, de fapt, o nefericire ascunsa.
In procesul terapeutic, de indata ce nefericirea este scoasa la lumina si confruntata direct si insistent, influenta acesteia devine tot mai mica, permitand regasirea bucuriei si a implinirii.
Paradoxal, dependenta de nefericire izvoraste din dorinta innascuta, pentru relatii bune si fericire interioara. Aceasta dorinta poate fi neintentionat distorsionata in copilarie, de o nevoie de a te simti fericit intr-un mod gresit, cautand aceea stare de nefericire deja invatata, aceea de a fi pedepsit, de a fi corectat, neglijat sau de a ramane in rolul celui de la care se asteapta prea multe. Dependenta de nefericire poate duce la stari neplacute, relatii nesatisfacatoare si la incapacitatea de a gasi solutii optime.
Fiecare dintre noi se naste cu posibilitatea de a trai fericit. In trecut existau teorii eronate, ca egoismul, agresivitatea, incapacitatea de a-si modera apetitul si alte trasaturi neplacute, ar fi innascute. Perceptia eronata i-a determinat pe experti sa-i sfatuiasca pe parinti sa puna capat unor comportamente nedorite de la o varsta frageda, transformand copiii in niste adulti in miniatura.
Cerand prea mult de la copii, acestia au invatat sa aiba mari asteptari de la ei insisi si de la cei din jur, complicand astfel viata si ajungand sa fie nefericiti. Copiii sunt deseori pedepsiti pentru comportamente normale ce pot fi mai bine gestionate folosind educarea prin iubire.
Daca sfaturile parintesti conventionale dauneaza copiilor, determinand dezvoltarea anumitor nevoi care ii vor face si pe ei, si pe altii nefericiti, cursurile predate azi parintilor, ofera sfaturi practice, pentru a le acorda copiilor dragostea speciala de care au nevoie pentru a se putea dezvolta ca si adulti satisfacuti, impliniti si iubitori.
Fiecare copil vine pe lume plin de optimism si isi doreste doar sa fie iubit si sa iubeasca. Toti bebelusii cred ca parintii lor sunt ingrijitori perfecti, ca vor doar ce este mai bun pentru ei.
Nimic din ceea ce primesc nu este pus sub semnul intrebarii. Orice copil isi doreste si are nevoie sa fie asemenea celui care il iubeste si are grija de el. Cand parintii sau adultii importanti din viata lor, fie ei bunici, ingrijitori, invatatori nu sunt disponibili, sau cand sunt pedepsiti sau cand se au asteptari prea mari si irealiste de la copii, cei mici, resimt nefericirea faptului de a iubi si a fi iubit.
Fara sa realizeze, mai tarziu, incearca sa devina fericiti, repetand acea stare de nefericire. Acest amalgam de fericire si nefericire persista la maturitate si este responsabil de dependenta de nefericire care poate submina intentia de a gasi fericirea.
Experientele din copilarie au un efect profund asupra vietii noastre de adult. Pentru ca majoritatea experientelor au avut loc inainte ca noi sa le fi putut organiza in experiente pozitive sau negative, inainte de a le retine in limbajul pe care il folosim acum, natura exacta a mintii unui copil a ramas un mister.
Atunci cand s-a descoperit ca toti copiii se nasc optimisti, isi iubesc parintii si cred ca acestia sunt perfecti si devotati lor, consecinta intelegerii acestei perspective imature a copiilor este ca, lor le este imposibil sa evalueze calitatea dragostei pe care o primesc de la parinti. Intentia acestor descoperiri nu este de a invinovati parintii sau alti adulti importanti din viata unui copil.
Fiecare parinte isi ingrijeste copilul cat ii sta in putinta si nu-i doreste copilului decat binele. Accentul pus pe experientele copilariei are ca scop realizarea modalitatii prin care iti poti schimba viata in bine, intelegand de ce si in ce mod efectele acestor experiente te influenteaza astazi.
Chiar si atunci cand te confrunti cu cele mai neplacute evenimente, poti invata sa iti pastrezi echilibrul interior si sa eviti cautarea alinarii renuntand la tine sau la ceilalti. Daca pornesti la drum dorind sa te recuperezi de dependenta de nefericire, nu uita ca recuperarea prespune mai multi pasi marunti. Invata de la inceput ca adevarata definitie a progresului este ”mai multe succese decat esecuri in timp”.
Ca atunci cand pierzi un punct intr-un meci de tenis, nu renunti, deoarece stii ca inca mai poti castiga meciul. In mod similar, te poti gandi la o cedare ca la un punct castigat in dependenta de nefericire. Cat timp ai mai multe puncte castigate decat pierdute, vei fi invingator.
Incepe si daca nu te simti pregatit. Majoritatea oamenilor stiu exact ce anume au de facut: sa slabeasca, sa manance mai sanatos, sa faca exercitii fizice, sa-si termine treaba odata inceputa, sa renunte la fumat, sa petreaca mai mult timp in familie etc., dar li se pare dificil sa ia atitudine pentru schimbarea deciziilor.
Si astfel amana data inceperii - pana dupa Anul Nou, dupa terminarea unui proiect de serviciu, dupa o zi aniversara, dupa o excursie sau in oricare alt moment in afara de acum. Atunci cand nu incepi, reinstaurezi starea de disconfort cu care ai trait atata timp, gratificand dependenta de nefericire. Daca astepti sa incepi pana cand “te vei simti in stare”, vei amana toata viata acest lucru.
Te sfatuiesc sa incepi cu un proiect mic stabilind o data de inceput, dar care sa nu fie mai departe de cateva zile. Indiferent cat de tentanta pare o amanare a datei, ignora acest lucru si continua planul. Fiind deja constient ca pare a fi dificil cand hotararea a slabit, fa primul pas cand a venit ziua fixata. Ca semn ca ai inceput, fa ceva special pentru tine.
Cu cat esti mai capabil sa pui in aplicare ce ai aflat aici, pentru a neutraliza aceasta dependenta si a continua cu alegerile pe care vrei sa le faci, cu atat te vei simti mai fericit si mai puternic.
Cand ajungi in varful muntelui si te bucuri de priveliste, ai grija sa nu cazi. Dependenta de nefericire iti poate slabi succesul in multe feluri.
Odata atins un scop, trebuie sa pastrezi terenul dobandit. Daca aluneci, realizeaza ca anumite caderi sunt inevitabile, ca ele nu iti diminueaza succesul atins si rededica-te scopului. Inarmat cu aceasta intelegere, vei afla ca sta in puterea ta sa-ti schimbi viata in bine si pentru totdeauna.