10 beneficii pentru sanatate ale alimentelor condimentate

Generalitati

Mancarea condimentata este apreciata in toata lumea, intrucat condimentele adauga un surplus incredibil de savoare alimentelor. Culturile din intreaga lume consuma preparate culinare care starnesc senzatii si bucura papilele gustative cu ajutorul mirodeniilor si aromelor ingredientelor folosite zilnic.

Totusi, cei care prefera mancarea condimentata si sosurile iuti ar trebui sa fie putin mai prevazatori in ce priveste efectul acestora.

Cercetari recente au demonstrat ca folosirea mirodeniilor la mesele zilnice poate oferi destul de multe beneficii pentru sanatate. Pe langa faptul ca vor incanta cu gustul lor placut, alimentele condimentate furnizeaza, in plus, o serie de avantaje sanatatii.

Beneficii

1. Contribuie la scaderea in greutate - Ardeiul iute contine capsaicina, care poate accelera metabolismul si ajuta organismul sa arda calorii intr-un mod rapid. Acest lucru este explicat de faptul ca aceasta substanta creste temperatura corpului si bataile inimii, intensificand activitatea acesteia.

In plus, studiile au demonstrat ca persoanele care consuma alimente condimentate, consuma mai putine produse alimentare, fapt ce duce la scaderea numarului de calorii.

2. Beneficii pentru inima - Ardeiul iute ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii prin stimularea capacitatii organismului de a dizolva cheagurile de sange.

Cercetarile au demonstrat ca nivelurile scazute de colesterol LDL sau colesterol rau s-au diminuat atunci cand ardeiul iute a fost introdus in dieta unei persoane, reducandu-se astfel riscul de accident vascular de la nivelul inimii.

Capsaicina din ardeiul iute, reduce inflamatia - indentificata ca un factor favorizant pentru bolile de inima. In plus, statisticile arata ca, in culturile in care se consuma in mod frecvent alimente condimentate, rata manifestarii infarctului miocardic si a accidentelor vasculare cerebrale este mult mai scazuta.

3. Imbunatatirea functiei sistemului circulator - Alimentele condimentate stimuleaza circulatia sanguina si ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Cand o persoana consuma mancare condimentata, temperatura corpului creste, ca si fluxul sanguin, iar activitatea inimii este intensificata. Ardeiul iute ajuta si la consolidarea peretilor vaselor de sange, intrucat acesta este bogat in vitamina A si C.

4. Lupta contra cancerului - Multe studii au concluzionat ca un consum regulat de ardei iute si curry reduce riscul dezvoltarii cancerului. Capsaicina incetineste cresterea celulelor canceroase si, in unele cazuri, acestea sunt distruse fara sa fie afectate celulele din jur. In tarile in care dietele sunt bogate in capsaicina, in mod traditional (India, Mexic), anumite forme de cancer sunt manifestate intr-o proportie mult mai mica.

5. Favorizeaza digestia - Condimentele optimizeaza activitatea digestiva, cresc fluxul de sange catre stomac si sustin calitatea mucoasei acestuia. Capsaicina ajuta la eliminarea bacteriilor specifice bolii Helicobacter pylori si contribuie la prevenirea sau vindecarea ulcerului gastric.

Cu toate acestea, daca apar arsuri stomacale din cauza alimentelor condimentate se va administra un antiacid pentru ameliorarea simptomelor si pentru neutralizarea acidului gastric.

6. Artrita - Turmericul sau curcuma este unul dintre condimentele care are rolul de a reduce inflamatia articulatiilor si degradarea sistemului osos, dar si durerea asociata cu artrita.

7. Raceala si gripa - Capsaicina stimuleaza transpiratia si diminueaza disconfortul rezultat in urma simptomelor de gripa si raceala, desfunda nasul, dar poate fi utilizata si pentru ameliorarea manifestarilor sinuzitei.

8. Combate insomnia - Cercetatorii australieni au descoperit ca persoanele care au consumat cu regularitate mese picante adorm mai usor si se trezesc mai usor, iar nivelul lor de energie pe parcursul unei zile este mai ridicat.

9. Inlatura depresia - Consumul ardeiului duce la cresterea nivelului de endorfine si serotonina, fapt ce determina instalarea bunei dispozitii si eliberarea de stres.

10. Usureaza respiratia - Ardeiul iute are si rol expectorant, fiind util persoanelor care sufera de astm, bronsita cronica, emfizem, sinuzita, dar si alte boli respiratorii.

Cu toate acestea, ca orice aliment, este important ca si mirodeniile sa se consume cu moderatie, mai ales de catre persoanele care au probleme stomacale sau au un grad scazut de toleranta la acestea. Ideal ar fi ca fiecare sa beneficieze de avantajele aduse sanatatii de catre mancarurile condimentate.