Sifilisul este o boala cu transmitere sexuala cauzata de treponema pallidum (o bacterie, in forma de spirala numita spirocheta).
Sifilisul are patru stadii de dezvoltare: primar, secundar, latent si tertiar.
Dupa ce o persoana a fost infectata cu sifilis, perioada de incubatie dureaza de la 9 la 90 de zile (media fiind in jur de 21 de zile) inainte ca primele semne si simptome ale bolii sa apara.
Fiecare stadiu al sifilisului are manifestari specifice, oricare dintre semnele si simptomele afectiunii pot fi sa nu prezente.
Sifilisul primar
Principalul semn il reprezinta aparitia unui sancru (leziune) pe pielea care a fost expusa initial la infectiei (de obicei, organele genitale, rect sau cavitatea bucala). Sancrul seamana intr-o prima faza cu o papula tare, rotunda, de maxim 2 cm care nu este sensibila la atingere. Poate fi insotita de inflamarea ganglionilor limfatici din zona inghinala (nici acestia nu sunt durerosi).
Persoanele infectate nu au alte manifestari in aceast stadiu, papula, disparand spontan dupa 4-6 saptamani. Cu toate acestea, sifilisul nu se vindeca si boala va continua sa se raspandeasca in tot organismul. In acest stadiu, sangele pacientilor este contagios.
Sifilisul secundar
Semnele si simptomele pot sa apara la cateva saptamani dupa vindecarea sancrului, dupa ce bacteriile s-au raspandit deja prin corp, cu efecte nocive la nivelul organelor.
Bolnavul, poate avea manifestari generale, comune, care includ: dureri de cap, disconfort, scaderea apetitului si posibila eruptie la nivelul pielii. Manifestarile cutanate sunt de obicei de culoare rosie-bruna si sunt raspandite pe tot corpul. Nu sunt pruriginoase si aspectul lor poate varia: pot fi plate sau ridicate, pot fi sau nu solzoase si pot fi sau nu prezente pustulele.
Pentru ca aceasta eruptie poate semana inclusiv cu o reactie alergica dar si cu simptomele altor boli, sifilisul a fost denumit "marele imitator". Acestea pot persista de la cateva saptamani la cateva luni.
Alte simptome ale sifilisului secundar includ rani (ulceratii) de culoare cenusie la nivelul cavitatii bucale, nas, gat, organele genitale sau in pliurile pielii, dureri articulare, scaderea poftei de mancare. Nici acestea nu sunt dureroase. Ganglionii limfatici se vor mentine inflamati.
Boala implica si prezenta alopeciei in zona tamplelor, sprancenelor sau barba. Toate aceste semne si simptome ale celei de-a doua etapa a sifilisului dispar fara tratament, intr-o perioada de la 3 saptamani la 9 luni, dar infectia va fi inca prezenta in organism.
Sifilisul latent
Semnele si simptomele survin dupa ce simptomele sifilisului secundar au disparut si pot dura de la un an pana la 50 de ani. In acest stadiu posibil sa nu existe nici un simptom, iar in aproximativ 2 ani, o persoana poate inceta sa mai fie contagioasa, dar este inca purtatoare a bolii, fara tratament.
Cu toate aceste unii pacienti pot manifesta recurenta simptomelor cutanate. Spirocheta ramane inactiva in ganglionii limfatici si splina. Sifilisul poate fi diagnosticat in acest stadiu printr-un test de sange.
Sifilisul tertiar
Sifilisul tertiar apare la o treime din cei care nu sunt tratati si se manifesta dupa 3 sau mai multi ani de la infectie. Multe dintre organele interne sunt deja afectate. Manifestarile includ febra, durere, ulcere cutanate care nu se vindeca, tumori, dureri articlare, boli de ficat, anemie.
De asemenea, sifilisul tertiar poate afecta sistemul nervos (ajungandu-se chiar si la pierderea functiei mentale) dar si sistemul cardiovascular (anevrism aortic, insuficienta de valva aortica). Coordonarea muschilor ar putea sa se faca dificil, se poate instala paralizia, orbirea, etc. Toate aceste afectari sunt ireversibile.