Hipertensiunea arteriala la copii

Generalitati

Diagnosticul de hipertensiune presupune o crestere a valorilor tensionale peste limita normalului si poate fi intalnita pe langa populatia adulta si la copii.

Pentru a pune diagnosticul de hipertensiunea arteriala unui copil, este necesar ca acesta sa inregistreze o tensiune arteriala mai mare decat cea inregistrata pentru mai mult de 95% dintre copiii de aceeasi varsta, sex si inaltime.

Nu se poate stabili un interval clar de referinta al valorilor tensiunii arteriale ridicate, intrucat se considera ca este normal ca tensiunea arteriala sa creasca pe masura ce copiii inainteaza in varsta.

Hipertensiunea depistata la copiii mai mici de 10 ani este, de obicei, cauzata de o alta afectiune. De asemenea, se mai poate dezvolta si din motive intalnite in mod normal la adulti: obezitate sau o dieta neadecvata, lipsa exercitiilor fizice, etc.

Modificarea stilului de viata care sa implice un regim alimentar sanatos pentru inima si efort fizic intens, pot contribui la reducerea hipertensiunii arteriale la copii. Totusi, in cazul unora, poate fi necesar tratament medicamentos.

Simptome

In cele mai multe cazuri, hipertensiunea arteriala la copii nu provoaca simptome, insa in cazurile severe, copilul ar putea avea simptome grave, care indica o urgenta medicala, cum ar fi:

- vedere incetosata
- dispnee
- confuzie
- durere toracica
- convulsii
- dureri puternice de cap
- varsaturi

Cauze si factori de risc

Hipertensiunea arteriala la copii mai mici este deseori legata de alte afectiuni cum ar fi: boli cardiovasculare, de rinichi, tulburari genetice sau hormonale.

La copiii mai mari, mai ales la cei supraponderali, cauza exacta a hipertensiunii arteriale este deseori necunoscuta.

Factori de risc

Predispozitia unui copil de a dezvolta hipertensiune arteriala depinde de cat de sanatos este modul sau de viata, de influente genetice, dar si de bolile de care acesta sufera.

Hipertensiunea arteriala secundara

Hipertensiunea arteriala secundara semnifica tensiunea arteriala ridicata care este cauzata de o problema de sanatate. Acest tip al bolii se intalneste mai ales la copiii mici.

Printre afectiunile care pot provoca hipertensiune arteriale se regasesc:

- bolile cronice de rinichi
- rinichiul polichistic - probleme cardiovasculare, cum ar fi coarctatia de aorta
- tulburari ale glandelor suprarenale
- lupusul
- hipertiroidismul
- feocromocitomul (tumora rara a glanei suprarenale)
- stenoza a arterei renale (ingustarea arterelor renale)

-coarctatia de aorta

-sindromul de apnee in somn

-anumite medicamente sau droguri: cofeina, medicatie pentru ADHD, AINS, cocaina, metamfetamina

Hipertensiune arteriala primara

Hipertensiunea arteriala primara este tensiunea arteriala ridicata care nu este legata de vreo afectiune. Acest tip de hipertensiune apare mai frecvent la copii mai mari si adolescenti.

Factorii de risc pentru dezvoltarea hipertensiunea arteriale primare sunt:

- obezitatea sau un indice al masei corporale peste 25
- istoricul familial de hipertensiune arteriala
- diabetul de tip 2
- valori ridicate ale colesterolului si trigliceridelor.

-consum in exces de sare

-rasa neagra sau hispanica

-sedentarismul sau fumatul sau expunerea la fumat pasiv

Complicatii

Fara un tratament adecvat, hipertensiunea arteriala la copii se poate mentine pe masura inaintarii in varsta.

O complicatie comuna asociata cu hipertensiunea la copii este apneea de somn, o afectiune in care copilul poate sa sforaie sau sa respire cu dificultate atunci cand doarme.

Parintii trebuie sa acorde atentie dificultatilor respiratorii pe care le pot manifesta copiii in timpul somnului, mai ales daca acestia sunt supraponderali.

Problemele care pot sa apara la maturitate - daca hipertensiunea arteriala nu este tratata la timp in copilarie, ar putea include:

- accident vascular cerebral
- atac de cord
- insuficienta cardiaca
- boli de rinichi

Teste si diagnostic

Testarea pentru hipertensiune arteriala nu este dureroasa. Se masoara cu ajutorul unei mansete compuse dintr-un brat gonflabil si un indicator de masurare a presiunii arteriale (tensiometru cu manometru).

Dimensiunea mansetei poate varia in functie de circumferinta bratului copilului. Micutul poate simti o presiune cand bratul mansetei este umflat. Valoarea tensiunii arteriale este masurata imediat, prin intermediul indicatorului (manometrului).

Tensiunea arteriala cuprinde masurarea a doua valori (tensiunea sistolica si diastolica) exprimata prin doua numere. Primul numar sau cel mai mare, exprima nivelul de presiune (forta) al sangelui din artere necesar pentru functionarea inimii copilului (cand inima sa bate).

Cel de-al doilea numar (tensiunea diastolica), masoara presiunea sangelui din arterele copilului intre doua batai ale inimii.

Interpretarea tensiunii la copii variza in functie de sex, varsta, inaltime. De aceea, o tensiune arteriala ridicata in cazul unui baiat de 4 ani, poate fi normala pentru o fetita de 10 ani. Medicul copilului va informa daca tensiunea arteriala este sau nu ridicata.

Totusi, hipertensiunea arteriala a copilului nu va fi diagnosticata doar dupa o singura masurare a tensiunii arteriale.

Sunt necesare mai multe evaluari, tensiunea arteriala se va masura de trei ori, acest lucru insemnand cel putin trei vizite la medic.

Daca tensiunea sangelui la un copil are valori mai mari decat in mod normal, se vor efectua si alte investigatii pentru a se depista daca o anumita afectiune este vinovata de hipertensiune:

- analize de sange - pentru verificarea nivelului de glucoza din sange, celulelor sanguine si functiei renale

- sumar de urina

- ecocardiografia - investigatia care verifica  inima copilului atat din punct de vedere structural, cat si functional, in cazul in care medicul suspecteaza ca o problema cardiaca ar putea fi cauza tensiunii arteriale cerscute

- ecografie renala.

Daca medicul intampina dificultati in stabilirea diagnosticului de hipertensiune arteriala sau doreste sa monitorizeze evolutia bolii cu mai mare atentie, poate recomanda monitorizarea ambulatorie (care poate fi utila si in situatia in care medicul banuieste ca hipertensiunea poate fi cauza anxietatii determinata de consultul medical).

Tratament

Specialistii recomanda in cazurile in care copilul este diagnosticat cu hipertensiune arteriala, modificarea stilului de viata si o dieta care sa stimuleze sanatatea inimii, insotite de exercitii fizice.

Daca tensiunea arteriala nu scade dupa adoptarea acestor masuri, medicul va prescrie medicamente.

In cazul in care micutul are hipertensiune arteriala severa va urma tratament medicamentos care ar putea include:

- diuretice - pastile pentru eliminarea apei din organism, care actioneaza asupra rinichilor si stimuleaza eliminarea de sodiu si apa, reducandu-se astfel tensiunea arteriala

- betablocante - care vor contribui la diminuarea fortei de contractie a inimii, ajutand-o sa bata mai lent

- enzima de conversie a angiotensinei - medicamente care vor contribui la relaxarea vaselor de sange ale copilului prin blocarea formarii unei substante chimice naturale care are rolul de a ingusta vasele de sange. Aceasta contribuie la o circulatie mai usoara a sangelui si la reducerea hipertensiunii arteriale.

- blocantii receptorilor de angiotensina - medicamentele ajuta la relaxarea vaselor de sange blocand actiunea unei substante chimice naturale care ingusteaza vasele de sange ale copilului

- blocante ale canalelor de calciu - medicamentele relaxeaza muschii vaselor de sange ai copilului si pot incetini bataile inimii.

Copilul poate necesita tratament medical pentru hipertensiune temporar sau pe termen nedeterminat.

Daca hipertensiunea este cauzata de obezitate, scaderea in greutate poate fi mai importanta decat orice alt tratament. De asemenea, tratarea altor afectiuni medicale ar putea restabili tensiunea arteriala la valori normale.

Desi se cunosc putine lucruri despre efectele pe termen lung ale medicamentelor pentru tensiune arteriala asupra cresterii si dezvoltarii cpiilor, multe dintre aceste medicamente sunt considerate sigure pentru administrarea in perioada copilariei.

In functie de tipul medicamentului, efectele secundare posibile ar putea fi: uscaciunea gurii, ameteala, oboseala.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Hipertensiunea arteriala este tratata in acelasi mod la adulti si la copii. Primul pas il reprezinta schimbarea stilului de viata.

- Mentinerea controlului asupra greutatii

In cazul in care copilul este supraponderal, pe masura ce pierde kilograme, exista sanse mari ca tensiunea arteriala sa revina la normal.

- Dieta sanatoasa

Copilul trebuie incurajat sa manance un mic dejun sanatos care sa contina fibre. Trebuie evitate zaharurile si bauturile dulci, nenaturale.

Este de preferat consumul de fructe si legume proaspete in loc de snacks-uri bogate in grasimi sau bomboane si alte dulciuri. Painea alba, rafinata, va fi inlocuita de cea care contine faina integrala. Colaborarea cu un nutritionist poate fi utila.

- Nivelul de sare va fi scazut

Reducerea cantitatii de sodiu (sare) din dieta copilului este necesara pentru diminuarea tensiunii arteriale. Copiii cu varste cuprinse intre 4 si 8 ani nu ar trebui sa consume mai mult de 1,2 mg de sare pe zi, iar copiii mai mari nu mai mult de 1,5 mg pe zi.

Parintii trebuie sa fie atenti la sarea pe care o utilizeaza pentru gatit dar si la continutul de sodiu al alimentelor (mai ales la cele conservate) pe care le consuma copiii (acestia ar trebui sa manance cu limita, covrigei sarati, chipsuri, fast-food etc.).

- Activitatea fizica

Majoritatea copiilor au nevoie de cel putin 30-60 minute de activitate fizica in fiecare zi.

Parintii trebuie sa restranga timpul pe care micutul lor il petrece in fata televizorului sau a calculatorului (televizorul nu este recomandat inaintea varstei de 2 ani, iar dupa aceasta varsta, nu se vor depasi doua ore petrecute zilnic, in fata televizoului).

- Stil sanatos de viata pentru intreaga familie

Ar putea fi dificil pentru un copil mic sa urmeze un regim de viata diferit de cel al restului familiei.

Acesta se va simti incurajat si stimulat daca si fratii, surorile sau parintii vor respecta acelasi regim alimentar ca si el sau vor face exercitii fizice. Intreaga familie se poate plimba prin parc pe jos sau cu bicicleta, de exemplu.

- Controlul alimentelor

Pentru ca parintele sa fie sigur ca micutul consuma mai ales alimente sanatoase, ar fi indicat sa le achizitioneze si sa le puna la dispozitia acestuia (dupa caz, sub forma de mancare gatita, sandvisuri, gustare, etc.).