Simptome ale afectiunilor mamare

Generalitati

Majoritatea femeilor cand se gandesc la posibile afectiuni ce pot aparea la nivelul sanilor, de fapt, se gandesc la cancer mamar.Motiv pentru care este esential ca atat femeile, cat si barbatii sa stie ca sunt si alte afectiuni grave, cu o frecventa mai ridicata de care oamenii trebuie sa isi faca griji.

Fiecare glanda mamara este alcatuita din 15-20 lobi, iar la randul lor lobii sunt formati din segmente mai mici numiti lobuli. Lobulii sunt alcatuiti din bulbi (aglomerari de celule) care produc laptele. Lobii, lobulii si bulbii comunica intre ei prin ducte, care ajung la nivelul mamelonului. Spatiile dintre lobuli si ducte sunt umplute cu grasime. In interiorul sanilor nu exista muschi, acestia fiind situati sub glanda mamara, acoperind coastele.
Caracteristicile sanilor la femei se pot schimba in fiecare luna in timpul ciclului menstrual, dar acestea pot aparea si la femeile in varsta, din cauza dezechilibrului hormonal.

Cu ani in urma, afectiunile mamare reprezentau motive de ingrijorare pentru toata lumea, insa in prezent acestea pot fi depistate cu ajutorul ecografului, mamografului sau chiar termografului.
Termografia se bazeaza pe un principiu simplu, in cazul unei afectiuni mamare acesta inregistreaza temperaturi mai ridicate decat cele din zonele din jur. Aparatul reprezinta practic un sistem de culegere a acestor temperaturi, pe care le prelucreaza statistic. Valorile inregistrate conduc la stabilirea unui diagnostic diferentiat intre un nodul malign si unul benign.

Asimetria mamara

Priviti in oglinda, sanii nu sunt identici ca o imagine in oglinda, unul dintre ei fiind usor mai mare sau mai mic. Daca pacientul observa ca unul din sani este cu o marime de cupa mai mare decat celalalt, de cele mai multe ori este vorba de o cauza benigna, asimetria mamara. Aceasta discrepanta intre marimea si forma sanilor devine evidenta la pubertate, cand sanii incep sa se dezvolte, sau in timpul sarcinii cand sanii se pregatesc pentru alaptare.

In cazuri exceptionale, asimetria mamara poate indica un defect congenital, numit sindromul Poland, caracterizat prin slaba dezvoltare a unuia dintre muschii pectorali si apare frecvent in randul barbatilor. In general, aceste sindrom nu conduce la declansarea unor afectiuni grave, insa sunt cazuri in care pacientii cu sindrom Poland sufera si de boli renale sau ale vezicii biliare.

Cu toate ca poate fi o boala transmisa ereditar sau un defect congenital, asimetria mamara poate trece neobservata pana la pubertate cand sanii incep sa se dezvolte.

Totusi, este bine de stiut ca asimetria sanilor atat la barbati, cat si la femei este un semn de avertizare asupra cancerului mamar.

Chisturi mamare

De regula chisturile sunt considerate indicii ale cancerului, insa trebuie mentionat ca 8 din 10 chisturi extirpate chirurgical, in urma biopsiei mamare se dovedesc a nu fi cancerigene.

Nu doar femeilor le pot apare chisturi mamare sau pot dezvolta cancer mamar si barbatii pot avea cancer mamar. Insa, riscul de cancer mamar in randul barbatilor creste odata cu inaintarea in varsta.
Interesant este faptul ca 20% dintre barbatii cu cancer mamar au alaturi o femeie care sufera din cauza acestei boli.

Sani polichistici

Majoritatea femeilor observa existenta chisturilor in perioada ciclului menstrual sau la menopauza. O parte din aceste chisturi pot fi precanceroase.

De regula, prezenta polichisturilor mamare indica o afectiune benigna, frecvent intalnita, numita mastoza fibrochistica sau transformari fibrochistice ale sanilor. Cauzele concrete ale acestei afectiuni nu sunt cunoscute, insa cercetatorii sunt de parere ca afectiunea se afla in stransa legatura cu tulburarile ciclului menstrual.

Femeile cu mastoza fibrochistica sustin ca adesea simt o greutate si o sensibilitate la nivelul sanilor mai ales in perioada menstruatiei, iar unele au senzatia ca in loc de sani poarta pietre de moara. Mastoza fibrochistica, care afecteaza unul sau ambii sani, are tendinta sa dispara dupa menopauza.

Daca pielea din jurul chistului este rosie si iritata, atunci este vorba despre necrozarea tesutului adipos, adica moartea celulelor adipoase. Aceasta situatie apare in urma unor leziuni fizice la nivelul sanilor, care conduce la dezintegrarea tesutului adipos.

Aparitia protuberantelor multiple este semnul a doua afectiuni benigne: chisturile mamare si fibroadenomul. In timp ce chisturile mamare tind sa apara in grup, fibroadenomul de regula este solitar. Ambele timpuri de tumori au forma rotunda, sunt mici si ferme si au tendinta de a se deplasa sub piele atunci cand se exercita o presiune asupra lor. Ca si chisturile din cazul mastozei fibrochistice, acestea au tendinta de a aparea si de a disparea odata cu ciclul menstrual.

Sani tumefiati si decolorati

Tumefierea sanilor poate fi un semn ca femeia urmeaza sa treaca prin perioada ciclului menstrual.
Dar, tumefierea si inrosirea sanilor, in special daca acestia sunt fierbinti la atingere, pot fi semnul unei forme agresive de cancer mamar, numita carcinom mamar inflamator. Alte simptome al carcinomului mamar inflamator sunt aspectul de “coaja de portocala” a tegumentului care acopera glanda mamara, sensibilitatea excesiva si o tensiune (greutate) la nivelul sanului, prurit (mancarime), durere, modificarea formei si volumului dar si rasucirea mamelonului.

Cu toate ca o parte din aceste simptome apar si in timpul ciclului menstrual, daca este vorba de carcinom mamar inflamator acestea nu vor disparea dupa perioada menstruala. De fapt, in cazul acestei afectiuni simptomele apar brusc si au tendinta de a se agrava in cateva saptamani sau luni.
De foarte multe ori se intampla ca aceasta afectiune sa fie diagnosticata gresit ca si infectie sau intepatura de insecte, deoarece semnele sunt asemanatoare cu cele intalnite in astfel de situatii. Ceea ce ingreuneaza si mai mult stabilirea diagnosticului, semnul principal al cancerului de san - chisturile - nu apare frecvent si in cazul carcinomului mamar inflamator.

Spre deosebire de formele comune de cancer mamar, carcinomul mamar inflamator are tendinta sa apara in randul femeilor tinere, mai predispuse fiind tinerele din America si Africa. In cazuri exceptionale, cancerul mamar inflamator poate apare si la barbati, fiind mai frecvent la cei invarsta.

Ginecomastia

Dezvoltarea excesiva a sanilor la barbati este o afectiune cunoscuta sub denumirea de ginecomastie.
In cazul, barbatilor dezvoltarea excesiva poate aparea la un singur san sau la ambii, putand conduce astfel, si la aparitia asimetriei sanilor. Ginecomastia apare mai ales la persoanele obeze.
Alte semne si simptome ale ginecomastiei sunt prezenta chisturilor in jurul mamelonului sau a areolei.

Potrivit cercetatorilor, 70% dintre barbati prezinta o forma particulara de ginecomastie, care apare in timpul pubertatii, ca urmare a fluctuatiilor hormonale.
Exista o legatura stransa intre hormoni si aparitia ginecomastiei, iar aceasta este usor de observat la barbatii invarsta, cand ginecomastia apare ca semn al andropauzei, echivalentul masculin al menopauzei.

De asemenea, ginecomastia poate fi unul din semnele afectiunii genetice numite Sindromul Klinefelter, care conduce la sterilitatea barbatului si la cresterea riscului de cancer mamar in randul barbatilor. Mai mult, ginecomastia poate fi unul din semnele care avertizeaza asupra unei tumori a glandei pituitare, unei afectiuni hepatice sau chiar asupra cancerului testicular.
Ginecomastia poate apare si in urma administrarii unor medicamente recomandate in tratamentul ulcerului, depresiei, hipertensiunii arteriale, bolile cardiovasculare sau ale prostatei. Totodata, si abuzul de marijuana si steroizi poate conduce la aparitia ginecomastiei.

In cele din urma, cresterea in volum a sanilor atat la barbati, cat si la femei poate semnala o serie de afectiuni benigne cum ar fi:
- papilomul,
- fibroadenomul,
- dar poate fi si unul din semnele cancerului la san.

Polimastie

Polimastia presupune existenta mai multor glande mamare la aceeasi persoana, barbat sau femeie. De regula, aceste glande mamare poate aparea cu sau fara mamelon si areola.
Cu toate ca aceasta anomalie este congenitala (semn din nastere), poate trece neobservata pana la pubertate, cand glandele mamare incep sa se dezvolte ca si raspuns la hormonii sexuali.

Un lucru ce trebuie stiut este ca celelalte glande mamare nu apar numai pe piept, ci pot apare si pe gat, spate, umeri sau fese. Astfel, in timp ce la prima vederea polimastia poate fi o problema strict estetica, trebuie evidentiat ca orice problema care apare la glandele mamare principale apare si la cele dezvoltate ulterior.

Persoanele cu polimastie prezinta frecvent si anomalii renale sau ale altor organe.

Mamelon supranumerar

Anomalia mai frecvent intalnita la barbati, care se caracterizeaza prin aparitia unui numar de peste doua mameloane, este cunoscuta medical sub denumirea de mamelon supranumerar. Adesea aceasta anomalie este evidenta la nastere. Nu toate mameloanele care apar in plus sunt functionabile si uneori pot arata ca niste formatiuni ce seamana cu mameloanele deformate.

De regula, mameloanele in plus apar pe piept sau in acelasi rand cu cele normale, insa sunt cazuri in care acestea se dezvolta pe gat, la subsuoara pe frunte sau in oricare alta parte a corpului. Ocazional, mamelonul supranumerar se dezvolta pe areola in timpul puberbatii sau sarcinii.

Un numar de 3, 4, 5 mameloane la aceeasi persoana nu este o situatie atat de neobisnuita. In realitate, se estimeaza ca 5% dintre copiii sunt nascuti cu aceasta afectiune.

Mameloanele supranumerare sunt formatiuni benigne.
Dar ca si in cazul polimastiei, mamelonul supranumerar se poate asocia si cu alte anomalii genetice: ale rinichilor sau ale tractului urinar.

Mamelon inversat

Exista situatii in care mamelonul nu arata asa cum trebuie, ci mai degraba seamana cu o scobitura, fiindca mamelonul intra in interiorul sanului. Medical cunoscut sub denumirea de mamelon inversat sau ombilicat, este de obicei benign dar poate fi si semnul unor afectiuni grave.

Cand mamelonul inversat este prezent de la nastere, de regula, nu sunt motive de ingrijorare; poate fi doar o problema de natura estetica pentru unele femei. Acest aspect al mamelonului poate fi si un semn de avertizare al cancerului mamar, mai ales daca pacienta prezinta sangerari sau chisturi langa mamelon.

Mamelon scuamos

Mamelonul si areola, de regula, sunt elastice si au o textura fina si moale.
Dar daca pacienta observa ca acestea devin scuamoase atunci exista riscul ca aceasta sa sufere de boala Paget a sanului – o forma rara de cancer mamar, caracterizat prin transformarea scuamoasa a mamelonului si a areolei datorita prezentei celulelor canceroase. Boala Paget a sanului nu trebuie confundata cu o alta afectiune numita boala Paget a oaselor.

In mod normal, numai un singur mamelon este afectat de boala Paget a sanului, acesta fiind turtit si inversat (ombilicat) si prezinta scurgeri de culoarea rosie sau galbena.
Alte semne ale acestei afectiuni:
- piele scuamoasa perimamelonara,
- iritatii,
- prurit (mancarimi),
- arsuri, majoritatea fiind semne asemanatoare eczemei.

Aceste semne pot disparea dupa o anumita perioada de timp, derutand atat medicul cat si pacienta, deoarece se poate confunda cu o simpla afectiune dermatologica.

Ca si alte forme de cancer mamar, boala Paget a sanului poate fi clasificata in:
- carcinom ductal, primul stadiu al cancerului mamar, cu celule canceroase localizate in ductul galactofor;
- carcinom ductal invaziv, un stadiu tardiv al cancerului mamar cand celulele canceroase inconjoara intreg tesutul mamar.

Scurgeri mamelonare

In cazul gravidelor si noilor mamici scurgerile mamelonare pot reprezenta un semn fiziologic, insa in cazul celorlalte femei acestea pot fi semne de alarmare deoarece scurgerile pot indica prezenta unor afectiuni grave.

Din punct de vedere medical, scurgerile mamelonare sunt clasificate in lactice si non-lactice. Scurgerile lactice sunt clare asemanatoare laptelui, iar cele non-lactice poate fi laptoase, galbene, verzi, maronii, roze sau de un rosu deschis.

In general, scurgerile mamare sunt semne patologice (cauzate de o anumita leziune sau afectiune) daca apar ca semn singular, apar pe un singur duct galactofor, au loc in mod repetat si/sau au aspect sanguinolent.

Scurgeri lactice

Secretiile lactice in cazul femeilor care nu sunt insarcinate si nu alapteaza, sau la barbati, sunt cunoscute sub numele de galactoree. De regula, aceasta apare la ambii sani, iar lichidul este apos si albicios, dar poate fi si de culoare galbena sau verde.

In timp ce la adulti este unul din semnele unei afectiuni, la pubertate atat baietii cat si fetele pot avea o scurgere mamara de natura benigna. Interesant este faptul ca 5% dintre nou-nascuti prezinta scurgeri mamare.

Cauzele care duc la aparitia galactoreei sunt strangerea si stimularea mecanica (frecarea) a mameloanelor (cazuri benigne) sau administrarea unor medicamente sau substante ilicite, cum ar fi: antidepresive, antihipertensive, steroizi, antipsihotice sau marijoana.

De asemenea, scurgerile mamare pot aparea in urma consumarii excesive a fructelor si legumelor care contin fitoestrogen (urzici, molura, anason etc.). Estrogenul din aceste plante conduce la declansarea lactatiei.

Scurgeri non-lactice

Scurgerile mamare de culoare verde spre negru, vascoase si lipicioase pot semnala inflamarea ductului galactofor, o afectiune benigna neplacuta numita duct ectasia. Scurgerea poate aparea pe unul sau mai multe canale care ajung in mamelon.

Daca lichidul este urat mirositor atunci scurgerea non-lactica poate semnala infectia mamara – medical cunoscuta sub denumirea de mastita. Iar daca lichidul este rosiatic si apare la nivelul unui singur mamelon atunci reprezinta un semn clasic al unei protuberante non-canceroase, numita papilom intraductal.
De asemenea, lichidul rosiatic poate fi un indiciu ca pacientul sufera de boala Paget a sanului.

In cele din urma, fie ca sunt sanguinolente sau nu, scurgerile mamare din mai multe canale galactofore pot fi semne ale modificarilor fibrochistice sau a altor afectiuni mamare benigne.

Scurgerile spontane, sanguinolente sau nu, pot fi indicii ale afectiunii numita papilom intraductal - protuberanta non-canceroasa a ductului galactofor.

Desi sunt aproape neobservabile, unele femei simt prezenta unei mici protuberante in spatele sau langa mamelon. Aceste protuberante pot aparea la unul sau la ambii sani. Interesant este faptul ca femeile tinere au multiple protuberante, in timp ce femeile invarsta de regula, prezinta numai una.