Nasterea in apa este unul dintre tipurile de nastere a carei popularitate este in crestere. Probabil va ganditi care sunt avantajele nasterii in apa fata de nasterea traditionala, daca sunt probleme privind siguranta copilului si ce alte detalii trebuie sa luati in considerare.
Sustinatorii nasterii in apa, considera ca apa calda usureaza si scurteaza travaliul viitoarei mamici, o relaxeaza si o ajuta sa faca mai usor anumite miscari sau sa adopte anumite pozitii pentru a usura nasterea.
Desi au existat unele voci sceptice, privind nasterea in apa, in momentul de fata, aceasta este considerata o alternativa acceptabila de catre majoritatea specialistilor. In tot mai multe centre spitalicesti sunt puse la dispozitia femeilor bazine cu apa unde acestea se pot bucura de beneficiile apei in prima parte sau pe tot parcursul travaliului.
Cercetarile privind nasterea in apa au constatat ca femeile care aleg aceasta metoda nu au nevoie si de alte interventii pentru ameliorarea durerii si ca apa reduce considerabil durata travaliului. Vestea buna este ca bebelusul se afla in siguranta in apa si scad mult sansele ca acesta sa contacteze o infectie neonatala. Relaxarea intr-un bazin poate ajuta viitoarea mamica sa se simta mult mai relaxata, fapt ce are un efect pozitiv asupra copilului si ii furnizeaza acestuia cantitatea optima de oxigen.
De ce nasterea in apa nu poate avea loc in mai multe spitale?
Specialistii in domeniu instruiesc cu multa constiinciozitate cuplurile care doresc sa foloseasca apa calda in timpul nasterii, in cadrul unei maternitati. Spitalele sunt mai cooperante si accepta cu mai multa usurinta ca inainte aceasta alternativa a nasterii, iar medicii si moasele convinsi de beneficii, permit femeilor sa faca propriile alegeri, incluzand-o si pe aceasta.
Pe masura ce sunt mai informate, cuplurile isi asuma din ce in ce mai multe responsabilitati privind experienta venirii pe lume a copilului lor. Cu toate acestea, exista dificultati, in a pune in practica nasterea in apa, din cauza mentalitatii unora dintre specialisti convinsi ca modelul tehnologic medical de nastere clasica este cel mai bun. Discutati totusi, cu medicul dvs. care sunt alternativele, posibilitatile, riscurile dar si costurile tipului de nastere pe care il alegeti.
Exista patru factori principali care impiedica bebelusul sa inhaleze apa in timpul nasterii:
- Nivelurile de prostaglandine E2 din placenta care pot determina incetinirea sau oprirea miscarilor respiratorii fetale. Atunci cand copilul se naste, nivelul de prostaglandine este inca mare, iar muschii pe care copilul ii foloseste in actul respiratiei pur si simplu nu functioneaza, raspunsul fiind unul inhibitor;
- Nou-nascutii se confrunta, dupa nastere, cu hipoxie usoara sau cu lipsa de oxigen. Hipoxia cauzeaza apnee si dificultati de inghitire, dar nu de respiratie;
- Apa este o solutie hipotonica, iar fluidele pulmonare ale fatului sunt hipertonice. Deci, chiar daca apa trece prin laringe, nu va putea ajunge in plamani, intrucat solutiile hipertonice sunt mai dense si nu permit fuzionarea cu solutiile hipotonice;
- Laringele este acoperit de papile gustative sau chimioreceptori (acesta are de cinci ori mai multe papile gustative ca intreaga suprafata a limbii). Asa ca atunci cand este inghitita o solutie care va trece prin laringe, dupa ce papilele gustative analizeaza substanta, glota se inchide automat, iar apoi solutia este inghitita nu inhalata.
Temperatura apei trebuie sa fie una confortabila pentru mama, de obicei intre 35 si 40 de grade celsius. Aceasta nu trebuie totusi, sa depaseasca 40 de grade celsius, deoarece acest lucru ar putea duce la o crestere a temperaturii corpului mamei, iar bataile inimii copilului se vor accelera.
Este recomandat ca mama sa poata bea si sa isi poata racori fata cu apa rece, atunci cand simte nevoia. Tot in acest scop, poate fi folosit si un recipient cu pulverizator.
Acest lucru depinde de recomandarile specialistilor. In anumite cazuri, copilul este scos din apa dupa primele 10 secunde. Nu exista nici un motiv fiziologic datorita caruia nou-nascutul sa fie scos mai repede. Exista destul de multe dovezi filmate, care atesta ca bebelusul nu se afla in nici un pericol in aceasta perioada.
Fiziologic, placenta, este cea care ii furnizeaza copilului oxigen pe parcursul sarcinii. Nu se poate prezice cu exactitate cand va fi intrerupt fluxul de oxigen catre copil.
Pulsatiile cordonului ombilical nu garanteaza faptul ca bebelusul primeste suficient oxigen. Dupa ce copilul se va naste, acesta va fi pus cu blandete in bratele mamei sale.
O femeie insarcinata ar trebui sa fie incurajata sa foloseasca bazinul cu apa ori de cate ori doreste. Viitoarea mamica ar putea sa prefere sa stea in apa pentru a calma contractiile dinaintea nasterii. Acesta este motivul pentru care intrarea in apa ar trebui sa se faca in timpul travaliului, cand cervixul are o dilatatie de cel putin 5 centimetrii.
Unele gravide pot dori sa faca o baie calda spre sfarsitul sarcinii pentru a linisti durerile neplacute si a stabili cu exactitate daca s-a declansat travaliul. In cazul in care contractiile sunt puternice si regulate, indiferent cat de dilatat este cervixul, o baie ar putea relaxa mama, suficient incat sa fie facilitata dilatarea. Prin urmare, timpul petrecut in apa calda ar trebui sa depaseasca o ora si sa permita mamei sa analizeze efectele benefice ale apei. De obicei, pe parcursul travaliului, ora de relaxare din bazinul cu apa ajuta femeia sa atinga rapid dilatarea maxima.
Per total, alegerea nasterii in apa este destul de sigura. Cu toate acestea, desi sunt implicate mai ales aspecte pozitive,in cazul unora dintre femei, nasterea in apa nu este recomandata fara avizul medicului.
Aceste situatii ar putea fi cele in care:
- bebelusul nu este intors cu capul in jos in uter sau se afla in prezentatie pelvina;
- travaliul nu este bine stabilit;
- exista contraindicatii pentru bebelus privind acest mod de nastere;
- mama are diagnosticul de HIV;
- bataile inimii nou-nascutului sunt anormale;
- mama are temperatura crescuta sau hipertensiune arteriala;
- au fost administrate analgezice in ultimele patru ore.
La majoritatea femeilor nasterea in apa a inregistrat succes. Inainte de a decide cu privire la aceasta optiune, analizati cu atentie toate celelalte posibilitati, discutati cu partenerul dvs., cu medicul si asigurati-va ca alegeti cea mai buna metoda potrivita pentru dvs. si copilul dvs.