In cazul pacientilor cu diabet zaharat, consumul de alcool conduce la cresterea nivelului de zahar din sange.
Din acest motiv, pacientii care sufera de aceasta afectiune pot consuma numai ocazional alcool sau atunci cand nivelul de zahar din sange este bine controlat.
De regula, pacientii cu diabet zaharat, supraponderabilitate, hipertensiune arteriala sau care au un nivel ridicat de trigliceride trebuie sa consulte medicul curant daca doresc sa consume bauturi alcoolice.
Alcoolul si organismul uman
Alcoolul este metabolizat la nivelul ficatului, iar in cazul unei persoane cu greutate corporala normala metabolizarea unui pahar de alcool dureaza aproximativ 2 ore.
Cand o cantitate ridicata de alcool este consumata intr-un interval scurt de timp, organismul nu metabolizeaza intreaga cantitate de alcool iar excesul este raspandit si la nivelul altor organe, cum ar fi creierul.
Astfel, se explica starile de greata, durerile de cap, somnolenta si celelalte manifestari intalnite in caz de alcoolism.
Daca pacientul este dependent de insulina sau urmeaza un tratament cu medicamente administrate pe cale orala, cum ar fi sulfoniluree (glipizid, gliburid) sau meglitinide (Prandin) menite sa stimuleze pancreasul sa produca mai multa insulina, consumul de alcool determina scaderea drastica a glicemiei, deoarece ficatul este suprasolicitat cu eliminarea alcoolului din sange, in loc sa fie preocupat de reglarea glicemiei.
Cateva modalitati prin care alcoolul afecteaza starea de sanatate a pacientilor cu diabet zaharat:
- In timp ce consumul moderat de alcool conduce la cresterea cantitatii de zahar din sange, consumul excesiv de alcool determina scaderea considerabila a cantitatii de zahar din sange;
- Berea si vinul dulce contin carbohidrati care determina cresterea glicemiei.
- Alcoolul stimuleaza pofta de mancare, iar prin consumul unei cantitati mari de alimente apar variatiile de glicemie.
- Alcoolul poate interactiona cu actiunea medicamentelor indicate in diabet zaharat sau cu insulina.
- Alcoolul determina cresterea nivelului de trigliceride.
- Alcoolul conduce la hipertensiune arteriala.
- Alcoolul cauzeaza stari de greata, cresterea frecventei cardiace si tulburari cognitive.
Complicatii provocate de consumul de alcool pacientilor cu diabet zaharat:
- leziuni ale nervilor de la nivelul bratelor si picioarelor;
- retinopatia diabetica;
- hipertensiunea arteriala;
- un nivel ridicat de trigliceride.
Alcoolul poate deteriora celulele nervoase chiar daca este consumat in cantitati scazute.
In cazul pacientilor cu diabet leziunile nervilor determina intensificarea durerilor, insensibilitatea temporara a corpului, frisoane sau senzatia de arsura cutanata.
In cazul pacientilor cu retinopatie diabetica sau hipertensiune arteriala consumul excesiv de alcool conduce la agravarea acestor probleme de sanatate.
Consumul bauturilor alcoolice determina dereglarea nivelului de zahar din sange si favorizeaza aparitia afectiunilor hepatice.
Pacientii cu diabet zaharat trebuie sa tina cont de urmatoarele sfaturi atunci cand doresc sa consume bauturi alcoolice:
- Nu consumati mai mult de 2 pahare de alcool pe zi.
- Consumati alcool numai dupa ce ati servit masa.
- Evitati bauturile rafinate si dulci, vin dulce sau bauturi energizante.
- Consumati bauturile alcoolice in amestec cu apa pentru a ameliora impactul asupra organismului.
- Nu consumati alcool atunci cand practicati exercitii fizice deoarece creste riscul ca nivelul de zahar din sange sa scada drastic.
Alcoolul si glicemia
Pacientii care sufera de diabet zaharat si care urmeaza un tratament medicamentos sau cu insulina, pot manifesta dereglari ale glicemiei atunci cand consuma alcool.
Cand nivelul de zahar din sange scade, ficatul incepe sa produca glucoza din cantitatea de carbohidrati stocata in organism.
Ficatul se comporta cu alcoolul ca si cu o toxina, contribuind la eliminarea acestuia din organism, si din aceasta cauza ficatul nu isi va relua productia de glucoza pana cand alcoolul nu va fi procesat si nu va fi eliminat din organism.
Medicii specialisti le recomanda pacientilor cu diabet zaharat sa nu consume alcool pe stomacul gol si nici inainte de culcare pentru a preveni hipoglicemia.
Pacientii cu diabet zaharat care urmeaza un tratament medicamentos trebuie sa limiteze consumul de alcool la 1 pahar in cazul femeilor, si 2 pahare in cazul barbatilor.
Deoarece, exercitiile fizice contribuie la scaderea nivelului de zahar din sange si deoarece ficatul trimite glucoza din sange la nivelul muschilor pentru a intretine activitatea, consumul de alcool imediat dupa terminarea unui program de exercitii fizice nu este recomandat.
Totodata, nu se recomanda consumul de alcool pacientilor cu diabet care urmeaza o dieta pentru scaderea in greutate. Alcoolul creste aportul de calorii si nu are nicio valoarea nutritiva.
In cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 2, care isi controleaza afectiunea prin regim alimentar si exercitii fizice, consumul de alcool este considerat un factor mai putin riscant pentru hipoglicemie.
• Se masoara glicemia inainte si dupa consumul de alcool, in special inainte de culcare;
• Alcoolul niciodata nu trebuie consumat pe stomacul gol;
• Inainte de a servi alcool, consumati alimente bogate in carbohidrati;
• Evitati sa consumati alcool daca interactioneaza cu tratamentul specific in caz de diabet;
• Nu consumati mai mult de 2 pahare de alcool, zilnic;
• Inainte de a consuma alcool, beti apa sau sucuri naturale;
• Consumati bauturi alcoolice cu un volum scazut de alcool si o cantitate scazuta de zahar - vin sec, bere light, whiski, vodca, gin;
• Consumati un pahar cu bautura non-alcoolica dupa fiecare pahar cu bautura alcoolica consumat;
• Nu consumati bauturi alcoolice dupa finalizeaza programului de exercitii fizice.