Sedentarismul - efecte asupra sanatatii

Generalitati

Stim ca toti ar trebui sa facem exercitii fizice si sa urmam o dieta adecvata pentru a ne mentine sanatosi. Cu toate acestea, rareori facem aceste lucruri. Preferam stilul de viata sedentar deoarece nu ne obliga sa facem prea multe lucruri. Este mai placut sa petrecem timpul in fata televizorului sau a computerului si, de parca nu era suficient, rontaim si servim fel si fel de gustari, care numai sanatoase nu sunt.

Tehnologia moderna ne-a usurat viata: nu trebuie sa ne deplasam prea mult ca sa discutam cu o persoana, trebuie doar sa o contactam, nu trebuie sa muncim prea mult, pentru ca utilajele sau computerele o fac in locul nostru. Nici macar nu trebuie sa obtinem mancarea prin modalitati naturale, pentru ca putem comanda sau putem consuma hrana deja procesata. Aceasta este o problema a societatii moderne, intalnita nu doar la adulti ci si la copii.

Ce este stilul de viata sedentar?
Stilul de viata sedentar este un mod de viata in care o persoana nu se angajeaza in suficiente activitati fizice care ar face parte dintr-un stil de viata sanatos. Acesta este caracterizat de perioade prelungite de repaus, indiferent ca este vorba despre vizionarea unor emisiuni, tv, computer sau orice altceva. Oamenii care au un stil de viata sedentar, nu acorda aproape deloc importanta activitatii fizice. Potrivit unui studiu recent, stilul de viata sedentar este mult mai periculos pentru sanatate chiar decat fumatul.

Cum va poate afecta viata sedentarismul?

De-a lungul timpului s-au finalizat mai multe cercetari cu privire la stilul de viata sedentar al unei persoane.
Concluziile acestor cercetari ar fi urmatoarele:

• obezitatea - este principalul efect al unui stil de viata sedentar. Pentru ca se consuma multe calorii care nu se ard, acestea sunt depozitate in organism sub forma grasimii in exces. Iar acesta este doar inceputul problemelor.

• risc crescut de boli de inima - inima dvs. trebuie sa fie irigata corespunzator de fazele sanguine (arterele coronare), pentru ca aceasta sa functioneze normal. Un stil de viata sedentar incetineste circulatia sangelui si vasele de sange devin rigide si se pot bloca. In cazurile grave, acest lucru conduce la ateroscleroza si stop cardiac. Potrivit unui studiu, lipsa de activitate fizica la varsta de mijloc creste riscul decesului de boli cardiovasculare cu 52% la barbati si 28% la femei.

• risc crescut de diabet zaharat - exercitiile fizice regulate contribuie la reglarea nivelului de glucoza din sange. Conform cercetarilor, exercitiile fizice intensive pot imbunatati semnificativ capacitatea organismului de a controla cantitatea de zahar din sange. Lipsa activitatii fizice, duce la cresterea volumului de glucoza, functia pancreasului (care secreta insulina) fiind suprasolicitata. Aceste lucruri cresc sansele de instalare a diabetului de tip 2.

• risc crescut de cancer - lipsa activitatii fizice creste riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer: cancerul de san, cancerul de colon, dar si alte tumori maligne. Riscul de a deceda de cancer, este in acest caz de 45% la barbati si 28% la femei.

• risc crescut de osteoporoza - inactivitatea prelungita poate duce la scaderea densitatii osoase. Membrele vor avea dificultati in a sustine si sprijini structura corpului. Artrita si osteoporoza, caracterizate prin fragilitatea oaselor sunt favorizate de un stil de viata sedentar.

• scaderea tonusului muscular - muschii dvs. sunt precum bateriile auto. Ei au nevoie de actiune regulata pentru a functiona in mod normal. Daca aveti un mod de viata sedentar, muschii dvs. nu vor fi prea dezvoltati. Greutatea va avea un efect negativ asupra posturii dvs. si a coloanei vertebrale. Statul pe scaun rigidizeaza si slabeste muschii care sustin coloana vertebrala si are efecte negative asupra soldurilor si genunchilor.

• tulburari de somn - stilul de viata sedentar nu tensioneaza in nici un fel organismul, iar acesta nu va simti prea des nevoia de odihna. Astfel vor aparea insomniile, in cazurile grave.

• dureri de cap - cercetatorii au constatat ca persoanele care nu au facut exercitii fizice sunt predispuse cu pana la 14% la dezvoltarea durerilor de cap, de tipul migrenei, fata de cele care fac exercitii fizice in mod constant.

• accelerarea procesului de imbatranire - telomerii sunt secvente repetate de ADN, situate la capetele cromozomilor, care au rol de a-i proteja de degradare. Pe masura ce imbatranim, telomerii sunt mai scurti si deteriorarea lor este asociata cu semnele fizice care apar la varsta mijlocie sau la cea inaintata. La persoanele inactive, telomerii se scurteaza mai repede decat la persoanele active, in concluzie, procesul imbatranirii se accelereaza, iar rata mortalitatii creste. Cercetatorii au descoperit ca stresul influenteaza lungimea telomerilor, iar activitatea fizica reduce nivelul de stres.

Desigur, daca pana acum ati urmat un stil de viata sedentar, poate parea destul de descurajant sa incepeti brusc sa faceti activitati fizice. Totusi, prin repetarea gradata a exercitiilor fizice de mica intensitate (ca spalatul rufelor, calcat, mers pe jos, etc.) iar apoi continuati cu alergare, ciclism, etc. adaptarea va fi mult mai usoara si veti avea un stil de viata sanatos.