Pierderea inexplicabila in greutate, indiferent de momentul din viata in care are loc, trebuie considerata semn al unor probleme medicale. Daca va confruntati cu aceasta problema, consultati imediat un medic pentru evaluarea cauzelor.
Scaderea in greutate este un simptom pentru mai multe afectiuni, si numai un medic este capabil sa evalueze totalitatea manifestarilor aflate in relatie cu aceasta pentru diagnosticarea corecta a bolii. De obicei, pierderea in greutate este asociata cu afectiuni ale sistemul digestiv.
Greutatea corporala este determinata de mai multi factori: aportul de calorii, starea generala de sanatate, varsta, asimilarea nutrientilor, etc. Daca ati ajuns la varsta de mijloc a maturitatii, greutatea ar trebui sa ramana relativ constanta de la an la an, desi o scadere in greutate, de exemplu, este rareori un motiv de ingrijorare.
Totusi, daca pierdeti in mod neasteptat mai mult de 5 kg, adica 5% din masa corporala, sau daca scaderea in greutate este continua, atunci exista un risc foarte ridicat ca aceasta situatie sa fie provocata de o patologie.
Posibilele cauze ale pierderii inexplicabile in greutate:
• modificari ale nivelului de activitate sau dietei - daca nu serviti una dintre mese, daca suferiti de o afectiune usoara, daca mancati in graba, aveti un program agitat sau in cazul in care consumati putine grasimi. Alte cauze ar putea fi: activitatea fizica intensa sau dezechilibrul dintre apetitul crescut si aportul de calorii.
• cancer - majoritatea tipurilor de cancer determina scaderea in greutate, iar tratamentul specific acestei afectiuni - chimioterapia - are acelasi efect.
• afectiuni gastrointestinale - afectiunile sistemului digestiv pot cauza pierderea in greutate din cauza scaderii apetitului alimentar si a malabsorbtiei - organismul nu este capabil sa absoarba substantele nutritive necesare eliberarii energiei. In aceasta categorie se regasesc: boli inflamatorii intestinale (colita ulcerativa sau boala Crohn), ulcerul peptic, boala celiaca si altele.
• tulburari endocrine - anomalii ale sistemului endocrin, care regleaza activitatea hormonilor si influenteaza mai multe functii ale organismului, pot conduce la scaderea in greutate. Acestea pot include hipertiroidism, diabet zaharat, hipotiroidism, insuficienta suprarenala si hipercalcemie.
• infectii - infectiile severe pot avea drept consecinta scaderea neasteptata in greutate. Printre acestea se afla: tuberculoza, infectii fungice, viermi si paraziti si virusul imunodeficientei umane (HIV).
• modificari ale apetitului ca urmare a inaintarii in varsta - scaderea neprevazuta a greutatii este mai frecventa la adultii in varsta, atunci cand se modifica gustul sau mirosul, si, deseori, pacientul se confrunta cu greata si depresie.
• tratament medicamentos - unele medicamente conduc la pierderea numarului de kilograme.
• boli ale plamanilor si cardiovasculare - scaderea in greutate putea fi o complicatie a bolilor cardiovasculare sau pulmonare aflate intr-un stadiu avansat, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva sau bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC).
• boli neurologice - diminuarea greutatii corporale poate fi un simptom secundar al bolilor sistemului neurologic. Printre acestea se regasesc: boala Parkinson, dementa, scleroza multipla, accidentul vascular cerebral.
• boli de rinichi - pacientii cu afectiuni de rinichi pot pierde in greutate din cauza varsaturilor, a starii de greata si a proteinelor eliminate prin urina.
• modificari ale starii de sanatate mintala - anxietatea, depresia si stresul pot afecta greutatea corporala.
Boala Crohn
Inflamatia tractului digestiv este caracteristica bolii Crohn, insa poate fi inflamata orice parte a tractului gastrointestinal, inclusiv intestinele, cavitatea bucala sau anusul. Majoritatea pacientilor cu boala Crohn se confrunta si cu inflamatia intestinului subtire. Cauzele bolii, nu sunt cunoscute.
Anchilostomiaza
Este o infectie provocata de viermii carlig, Necator americanus, Ancylostoma duodenale, care infecteaza aproximativ 1.3 miliarde de oameni din intreaga lume. Acest tip de parazit intra prin piele sau prin ingestie.
Majoritatea infectiilor au loc in momentul in care o persoana are contact cu solul, in timp ce practica gradinaritul sau merge desculta. In climatul cald, tropical, se intalnesc cele mai multe cazuri, dar boala nu se limiteaza la aceasta zona.
Pe langa pierderea in greutate, pacientul poate manifesta si dureri abdominale si lipsa de energie din cauza carentei de fier cauzata de parazit.
Infectia cu HIV
Pacientii infectati cu virusul imunodeficientei umane (HIV) pierd considerabil in greutate. O pierdere usoara in greutate este adesea perceputa ca aflandu-se in relatie cu o manifestare a unei gripe, insotita de febra, un nivel scazut de energie si dureri in tot organismul. Pe masura ce boala se agraveaza, pierderea in greutate se accelereaza.
Steatoza hepatica nonalcoolica
Steatoza hepatica nonalcoolica (ficatul gras nonalcoolic) afecteaza in mod negativ ficatul. Boala debuteaza ca o inflamatie si progreseaza catre ciroza daca este netratata. De regula, pacientii cu aceasta boala sufera de supraponderabilitate, care favorizeaza acumularea de celule de grasime la nivelul organelor. Cand mai mult de 10% din ficat este compus din celule grase, incep sa se manifeste primele semne ale bolii - dureri abdominale, oboseala si pierderea in greutate.
Sindromul de ansa oarba sau staza gastrica
Boala se caracterizeaza prin blocarea fluxului regulat de nutrienti la nivelul intestinului subtire. De obicei, aceasta tulburare se manifesta inca de la nastere sau poate fi rezultatul altor boli, precum ar fi diabetul zaharat, boala Crohn sau sclerodermia. Pe langa scaderea in greutate, pacientul mai poate manifesta: greata, dureri abdominale si balonare.
Diabetul zaharat de tip 2
Este o afectiune potrivit careia organismul nu utilizeaza sau nu echilibreaza corespunzator nivelul de zahar din sange. Aceasta boala poate cauza pierderea rapida in greutate, dificultate in vindecarea ranilor, senzatia de amorteala si furnicaturi la nivelul extremitatilor, durere (aceste simptome afecteaza mai ales picioarele), probleme de vedere (inclusiv orbire atunci cand nu se urmeaza tratamentul potrivit), oboseala si disfunctii sexuale. Diabetul de tip 2 poate fi controlat destul de bine de pacienti, dar din pacate acesta nu este tratabil.
Hipertiroidism
Hipertiroidismul poate avea drept consecinta pierderea accelerata in greutate. Boala se caracterizeaza prin hiperactivitatea functiei glandei tiroide si secretia excesiva de hormoni tiroidieni; astfel, metabolismul este accelerat, fapt ce conduce la scaderea in greutate. Alte simptome ale afectiunii sunt: oboseala, tulburari de somn, nervozitate, iritabilitate.
Cancer
Cancerul este o alta afectiune care cauzeaza scaderea rapida si inexplicabila in greutate. Exista peste 100 tipuri de cancer, majoritatea dintre acestea fiind perfect tratabile daca sunt diagnosticate la timp. Cu toate acestea, prognosticul depinde de starea generala de sanatate a pacientului, tipul de cancer si momentul in care a fost diagnosticat.
Boli intestinale inflamatorii
Boala intestinala inflamatorie este caracterizata prin inflamatia cronica a intestinului. Afectiunea poate fi controlata dar nu vindecata si, deseori, conduce la pierderea in greutate. Alte simptome ale bolii sunt: stari de greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale si crampe.
Daca greutatea corporala scade fara sa faceti nimic in acest sens si nu sunteti siguri care este cauza consultati medicul de familie.
Consultul de specialitate se recomanda mai ales daca pierdeti mai mult de 5 kg sau 10% din greutatea corporala pe parcursul a 6-12 luni.
Medicul va stabili cauzele care au condus la pierderea in greutate si va prescrie tratamentul necesar. Probabil veti avea nevoie si de un regim alimentar special pentru a preveni scaderea in greutate sau pentru a recastiga kilogramele pierdute