Diabetul este o boala caracterizata prin valori anormale ale glucozei din sange. Persoanele diabetice manifesta probleme in transformarea alimentelor in energie. Dupa masa, alimentele sunt descompuse in glucoza, preluata de fluxul de sange. Pentru transformarea glucozei in energie, organismul are nevoie de insulina, hormon produs de pancreas.
Diabetul de tip 2 se dezvolta atunci cand celulele din muschi si ficat nu utilizeaza corespunzator insulina sau pancreasul nu produce insulina suficienta pentru a satisface nevoile organismului. Ca rezultat, cantitatea de glucoza din sange creste, in vreme ce celulele nu primesc suficienta energie.
In timp, nivelul mare de glucoza din sange afecteaza nervii si vasele de sange, ducand la complicatii precum bolile cardiovasculare, afectarea vederii, boli renale, probleme ale sistemului nervos, etc.
Cercetarile au demonstrat ca persoanele cu risc de diabet pot preveni sau intarzia dezvoltarea afectiunii prin scaderea in greutate. Rezultatele inregistrate in cadrul Programului de Prevenire a Diabetului au relevat faptul ca scaderea moderata in greutate prin controlarea dietei si activitate fizica constanta ajuta in prevenirea/intarzierea manifestarii bolii.
Istoricul familial si supraponderabilitatea sunt considerati factori de risc importanti.
Participantii studiului desfasurat in cadrul Programului de Prevenire a Diabetului erau persoane supraponderale si prezentau nivele ale glucozei in sange peste limitele normale, conditie medicala denumita prediabet sau toleranta alterata la glucoza. Atat prediabetul, cat si obezitatea intra in categoria factorilor de risc pentru diabet de tip 2.
In cadrul studiului au fost testate 2 abordari diferite in prevenirea diabetului: modificarea stilului de viata - alimentatie sanatoasa si activitate fizica - si medicatia anti-diabetica (metformin).
Persoanele din grupul care a abordat schimbarea stiului de viata au efectuat aproximativ 30 de minute de activitate fizica 5 zile/saptamana (dificultate redusa: plimbari in aer liber etc.) si au redus consumul de calorii si grasimi.
Rezultatele au aratat ca persoanele care au abordat schimbarea stilului de viata au inregistrat o reducere a riscului de diabet de tip 2 de 58 de procente si in mai putin de 1 an au scazut in greutate, in medie, cu 7 kilograme. In cazul grupului care a urmat tratament cu metformin, riscul de diabet s-a redus cu doar 31 de procente.
Semnele si simptomele diabetului de tip 2
Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in Romania, exista peste 1.000.000 de persoane care sufera de diabet de tip 2. In multe cazuri afectiunea este asimptomatica, prezinta foarte putine simptome sau intensitatea acestora este atat de redusa incat trec neobservate.
In cazul in care simptomatologia este prezenta, aceasta poate include:
- cresterea senzatiei de sete;
- cresterea apetitului alimentar;
- slabiciune;
- cresterea nevoii de urinare, in special noaptea;
- scaderea nejustificata in greutate;
- vedere blurata;
- rani care nu se vindeca.
In cazul multor pacienti boala nu este diagnosticata decat dupa aparitia unor complicatii, cum ar fi problemele de vedere sau cele cardiace. Diagnosticarea precoce a diabetului este foarte importanta, tratamentul administrat in fazele incipiente ale bolii putand preveni deteriorarea organismului si a starii de sanatate.
Testarea pentru diabet este recomandata:
- tuturor persoanelor cu varsta peste 45 de ani, in special celor supraponderabilitatii;
- in cazul tinerilor supraponderali care prezinta si alti factori de risc;
- tuturor persoanelor care prezinta simptome de diabet;
- tuturor persoanelor care prezinta rani greu de vindecat sau infectii frecvente;
Testele recomandate sunt:
- masurarea glicemiei (nivelul glucozei sanguine);
- TTGO - testul oral de toleranta la glucoza.
In urma acestor teste medicul va putea informa pacientul daca nivelul glucozei este normal sau daca prezinta prediabet sau diabet.
Prediabetul sau toleranta alterata la glucoza defineste situatia in care nivelul de glucoza din sange este mai mare decat in mod normal, dar sub valoarea care indica prezenta diabetului.
Masurarea glicemiei:
Nivelul normal al glucozei din sange este mai mic de 100 mg/dl; in cazul unei persoane ce prezinta prediabet, nivelul glucozei se incadreaza in intervalul 100 - 125 mg/dl; in cazul in care nivelul glucozei depaseste (sau egaleaza) valoarea de 126 mg/dl este confirmat diagnosticul de diabet.
TTGO (testul oral de toleranta la glucoza)
Prin testul TTOG se testeaza nivelul glicemiei la 2 ore dupa consumarea unui lichid bogat in glucoza. Nivelul normal al glucozei din sange pentru acest test este de 140 mg/dl; in prediabet insa, valoarea se incadreaza in intervalul 140 - 199 mg/dl. Un nivel egal sau mai mare de 200 mg/dl confirma diagnosticul de diabet
Totodata, prediabetul semnalizeaza riscul crescut de diabet de tip 2 sau afectiuni cardiace; acest risc poate fi insa redus si nivelul glucozei poate reveni la normal prin schimbarea regimului alimentar (scaderea in greutate) si cresterea nivelului de activitate fizica.
Cauzele prediabetului sunt inca necunoscute, desi oamenii de stiinta au descoperit o serie de gene asociate cu rezistenta la insulina. Grasimea in exces - in special grasimea abdominala- si sedentarismul sunt insa factori extrem de importanti in dezvoltarea prediabetului.
- Istoricul familial de boala: parinti, frati bolnavi de diabet;
- In cazul femeilor care au experimentat o sarcina, prezenta diabetului gestational sau nasterea unui copil cu greutate mai mare de 4.2 kg;
- In cazul femeilor, prezenta sindromului de ovar polichistic;
- Presiunea arteriala egala sau mai mare de 40/90 mm Hg sau hipertensiunea;
- Nivelul colesterolului HDL mai mic de 35 mg/dL (0.9 mmol/L) sau al trigliceridelor peste 250 mg/dL (2.83 mmol/L);
- Lipsa de activitate - sedentarismul;
- Un program inadecvat de somn: mai putin de 5,5 ore pe noapte;
- Alte conditii clinice asociate cu rezistenta la insulina, cum ar fi acanthosis nigricans, afectiune cutanata rara;
- Istoric de boli cardiovasculare;
Efectuarea constanta de exercitii fizice, reducerea consumului de grasimi si calorii si scaderea in greutate ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a diabetului de tip 2.
In cazul persoanelor supraponderale se recomanda:
- Obtinerea si mentinerea unei greutati constante;
- Alegerea unui meniu bogat in alimente sanatoase si eliminarea carnii rosii din alimentatie;
- Evitarea bauturilor carbogazoase;
- Efectuarea de exercitii fizice in fiecare zi.
In cazul persoanelor cu hipertensiune se recomanda:
- Reducerea si mentinerea unei greutati corporale optime;
- Reducerea consumului de sare si alcool;
- Efectuarea de exercitii fizice;
- Renuntarea la fumat;
- Reducerea stresului prin tehnici de relaxare si respiratie;
- Somn suficient;
- Consultul medical si administrarea de medicamente anti-hipertensive, insa numai cu acordul medicului.
In cazul persoanelor cu nivel crescut al colesterolului sau trigliceridelor se recomanda:
- Tinerea sub control a regimului alimentar: evitarea consumului de alimente bogate in grasimi saturate;
- Reducerea greutatii corporale;
- Renuntarea sau reducerea consumului de alcool;
- Efectuarea de exercitii fizice;
Recomandari alimentare generale
Alimentele consumate au un mare impact asupra starii de sanatate; prin supravegherea regimului alimentar pot fi tinute sub control greutatea, presiunea arteriala si colesterolul.
- Supravegherea portiilor de mancare si reducerea portiilor de carne, desert sau alimente bogate in grasimi;
- Cresterea consumului de fructe si legume;
- Limitarea consumului de grasimi la 25% din totalul de calorii consumate. De exemplu, in cazul unui regim alimentar de 2.000 de calorii/zi, consumul de grasimi trebuie limitat la 56 de grame. Acest lucru se poate obtine fie prin stabilirea unui anumit regim alimentar impreuna cu medicul/nutritionistul, fie prin consultarea tabelului de ingrediente de pe etichetele produselor;
- Limitarea consumului de sare la mai putin de 2-3 g;
- Intreruperea sau limitarea consumului de bauturi alcoolice la 1 portie pentru femei si 2 portii pentru barbati;
- Reducerea consumului de calorii, in medie cu 450 de calorii/zi.