Anticonceptionalele sunt medicamente care contin hormoni asemanatori celor care se gasesc in mod natural in organismul uman. Acestea se administreaza zilnic, fiind utilizate ca metoda contraceptiva sau pentru tratarea anumitor dereglari hormonale.
Avantajele pilulelor contraceptive:
- o metoda de contraceptie eficienta;
- convenabile la pret;
- contribuie la prevenirea bolii inflamatorii pelvine;
- reduc crampele menstruale.
Avantaje suplimentare:
Pilulele contraceptive care contin atat estrogen, cat si progesteron detin cateva beneficii suplimentare. Astfel, acestea previn:
- osteoporoza;
- anemia feripriva;
- chisturile ovariene;
- acneea;
- atrofia vaginala si actul sexual dureros;
- sarcina ectopica;
- pilozitatea excesiva;
- simptomele premenstruale (depresia sau cefaleea).
Dezavantaje
Ca oricare alte medicamente si pilulele contraceptive pot cauza o serie de efecte secundare; de regula, acestea apar in primele 3 luni de utilizare a contraceptivelor orale. Efecte secundare:
- dureri de cap;
- sensibilitatea sanilor;
- stari de greata (uneori insotite de varsaturi);
- sangerari vaginale intermenstruale.
De asemenea, au existat cazuri cand pilulele contraceptive au declansat:
- depresie;
- diminuarea apetitului sexual.
Pilulele contraceptive care contin numai progesteron determina, in special, aparitia sangerarilor vaginale.
Anumite medicamente si suplimente nutritionale pot interactiona cu pilulele contraceptive, conducand la scaderea eficientei acestora.
1. Antibioticele
Utilizate pentru tratarea anumitor tipuri de infectii, antibioticele pot anula actiunea pilulelor contraceptive. Antibioticele recomandate pentru ameliorarea si tratarea urmatoarelor afectiuni scad eficienta anticonceptionalelor:
- tuberculoza;
- infectia cu Mycobacterium avium-complex;
- meningita.
Exemple de antibiotice: penicilina, cefalosporina (Cefaclor, Cefadroxil, Cefalexin, Cefazolin), tetraciclina, izoniazida, rifampicina, pirazinamida, etambutolul si streptomicina.
De regula, antibioticele recomandate in alte scopuri medicale nu interactioneaza cu anticonceptionalele. Totusi, se recomanda fie sa discutati cu medicul curant despre aceasta posibilitate, fie sa utilizati o a doua metoda contraceptiva.
2. Anti-HIV, inhibitor de proteaza
Norvir este un medicament antiviral utilizat in tratamentul infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV). Utilizarea acestui medicament sau a altuia pentru tratarea infectiei cu virusul HIV sau SIDA impune consultul medical pentru a discuta despre posibilitatea scaderii eficientei pilulei contraceptive.
Exemple de medicamente: Lopinavir si ritonavir (Rescriptor, Caelyx)
3. Anticonvulsivante / antiepileptice
Barbituricele recomandate in tratamentul tulburarilor de somn si pentru prevenirea convulsiilor epileptice pot reduce eficienta pilulelor contraceptive.
Exemple de medicamente: fenobarbital, primidon, carbamazepina, fenitoin, oxcarbazepina.
4. Antidepresivele
Medicamentele prescrise pentru tratarea depresiilor pot cauza dereglari hormonale, fapt care conduce la diminuarea eficientei pilulelor contraceptive.
De exemplu: Amitriptilina, Antideprin, Doxepin, Nortriptilina, Ludiomil.
5. Antifungice
Medicamentele antifungice, in special cele administrate pe cale orala, scad eficienta pilulelor contraceptive. Totodata, unele dintre aceste medicamente pot interactiona cu contraceptivele orale sau cu alte medicamente cu continut hormonal si pot cauza efecte secundare.
Exemple: Griseofulvin, Amfotericina B, Flucitozina, Ketoconazol, Miconazol, Fluconazol, Itraconazol, Terbinafina.
6. Medicamente pentru diabet
O parte dintre medicamente recomandate in caz de diabet zaharat pot interactiona cu pilulele contraceptive.
De exemplu: Pioglitazona, Byetta.
7. Medicamente pentru anxietate
Discutati cu medicul curant atunci cand trebuie sa urmati un tratament pentru anxietate sau pentru tulburarile de somn deoarece exista riscul ca aceste medicamente sa anuleze actiunea anticonceptionalelor.
De exemplu: Diazepam, Temazepam.
Alte medicamente care ar putea interactiona cu metodele contraceptive hormonale sunt costicosteroizii si bronhodilatatoarele. Interactiunea acestora cu contraceptivele orale nu a fost unanim confirmata in lumea medicala, motiv pentru care se recomanda sa discutati acest aspect cu medicul curant.
1. Voma si diareea
Pacientele care prezinta varsaturi si diaree prezinta o diminuare a eficientei anticonceptionalelor deoarece pilula este expulzata din organism inainte de a fi absorbita de sistemul sangvin. Totodata, in cartile de specialitate este mentionat ca si medicamentele recomandate pentru tratarea starilor de greata si varsaturilor pot influenta negativ actiunea contraceptivelor orale.
2. Grepfrut si sucul de grepfrut
Acest fruct contine un compus care opreste absorbtia hormonilor estrogeni in organism. In aceasta situatie se recomanda utilizarea pilulelor contraceptive care contin exclusiv progesteron deoarece asupra acestuia nu prezinta vreun efect.
3. Suplimente nutritionale naturale - isoflavonele
Aceasta substanta se gaseste in mod natural in soia si este eficienta in ameliorarea bufeurilor de caldura la menopauza, dar contribuie si la mentinerea sanatatii oaselor. Cu toate acestea, potrivit studiilor, isoflavonele pot interactiona cu contraceptivele orale, reducand efectul acestora.
Administrarea pilulelor contraceptive reduce capacitatea organismului de a asimila anumite vitamine si minerale - vitamina B6, vitamina B12, vitamina C si acidul folic. Cantitatea necesara din aceste substante nutritionale se obtine prin adoptarea unei alimentatii sanatoase si echilibrate; in caz contrar, va puteti confrunta cu o serie de reactii secundare.
Vitamina B6
Deficitul de vitamina B6 cauzeaza depresie, oboseala si iritabilitate.
Alimente care contin cantitati ridicate de vitamina B6: carne, peste, fasole uscata, oua, oleaginoase, cereale integrale si salata verde.
Acid folic
Deficitul de acid folic cauzeaza anemie, depresie, oboseala si nervozitate.
Alimente care contin acid folic: carne, porumb, peste, cereale integrale, fasole uscata, mazare si spanac.
Vitamina C
Lipsa vitaminei C din dieta conduce la slabirea sistemului imunitar, sangerari gingivale si boli ale gingiilor, vanatai si dificultatea de vindecare a ranilor.
Surse alimentare: citrice (portocale, grapefruit), capsune, ardei verde, rosii, cartofi si broccoli.
Vitamina B12
Deficitul de vitamina B12 poate cauza anemie, somnolenta si modificari ale sistemului nervos.
Surse alimentare: carne, produse lactate, oua.
Zinc
Un mineral care reduce eficienta anticonceptionalelor. Deficitul de zinc poate cauza o dificultate de vindecare a ranilor, caderea parului si anumite boli de piele, cum ar fi acneea.
Surse alimentare: ficat, stridii, carne de vita, cereale integrale si produse lactate.
In cele ce urmeaza va prezentam cateva teorii biologice prin care se explica de ce femeile care sufera de supraponderabilitate si obezitate se confrunta frecvent cu o diminuare sau chiar anulare a actiunii anticonceptionalelor.
1. Nivelul hormonal
Anticonceptionalele preparate astazi contin un nivel scazut de hormoni, spre deosebire de cele utilizate cu cateva decenii in urma. Producatorii de contraceptive orale au redus nivelul de hormoni, in incercarea de a minimiza efectele secundare ale acestor medicamente (formarea cheagurilor de sange, cresterea in greutate sau durerile de cap). Pentru a fi eficiente, hormonii din pilula trebuie absorbiti in sistemul circulator; dar daca femeia prezinta o masa corporala mare numai o mica cantitate din hormoni mai ajung in sange.
2. Metabolismul
De regula, femeile supraponderale prezinta un metabolism ridicat, astfel, hormonii din pilula contraceptiva sunt metabolizati mai repede. Deci, cu cat o femeie cantareste mai mult, cu atat rata metabolismului bazal este mai ridicata - fapt care diminueaza eficienta pilulei contraceptive.
3. Enzimele hepatice
Femeile care sufera de supraponderabilitate pot prezenta anumite dereglari ale metabolismului hepatic, deoarece enzimelele contribuie la descompunerea hormonilor din contraceptivele orale. Persoanele supraponderale au un vomul mai mare de sange si o masa corporala mai ridicata; astfel, avand in vedere ca exista mai mult tesut prin care sangele trebuie sa circule exista probabilitatea ca enzimele sa anuleze efectele hormonilor, prin scaderea cantitatii ajunsa in circulatia sangelui.
4. Hormonii
Hormonii estrogen si progesteron, care se pasesc in pilulele contraceptice, sunt stocati la nivelul celulelor de grasime din organism. Astfel, cu atat o femeie prezinta o cantitate mai ridicata de grasime in organism, cu atat cantitatea de hormoni ajunsa in sange este mai mica.
1. Pilula contraceptiva se administreaza zilnic, in acelasi interval orar.
2. Orice persoana care utilizeaza anticonceptionale trebuie sa stie care sunt riscurile la care este expusa daca nu isi administreaza o pastila, dar si ce mai poate face pentru a reduce prejudiciul. Astfel, cititi cu atentie prospectul anticonceptionalelor utilizate.
3. Daca doua sau mai multe pilule contraceptive nu au fost administrare in timpul unui ciclu menstrual se recomanda utilizarea unei metode suplimentare de contraceptie.
4. Este indicat ca administrarea pilulei contraceptive sa fie asociata cu o alta activitate care are loc zilnic (periajul dintilor, masa de pranz etc). Astfe, administrarea pilulei devine parte din rutina.
5. Daca urmeaza o calatorie mai lunga se recomanda achizitionarea unei folii de contraceptive pe care sa o luati cu dvs.
6. Se recomanda consultul medical in cazul in care trebuie sa urmati un tratament cu antibiotice sau alte medicamente din cele mentionate mai sus pentru a va confirma daca trebuie sa utilizati o a doua metoda contraceptiva.