Himenul - dovada a virginitatii feminine?

Definitie si tipuri de himen

Un important aspect al sanatatii sexuale feminine consta in cunoasterea si intelegerea propriului corp.

Himenul reprezinta un fragment de tesut, care inconjoara sau acopera partial intrarea in vagin.

Desi exista femei care se nasc fara himen, majoritatea il prezinta, insa sub forme si dimensiuni diferite, cel mai comun fiind himenul in forma de semiluna.

Tipuri de himen

Himenul normal

Acest tip de himen este cel mai frecvent intalnit si prezinta forma unei semilune, permitand trecerea fluxului menstrual.

Himen imperforat

Himenul imperforat poate fi diagnosticat inca de la nastere, dar in multe situatii diagnosticul este fixat abia la pubertate.

Un himen imperforat acopera integral deschiderea vaginului, blocand elibererea lichidului menstrual. In general, aceasta blocare determina reintoarcerea lichidului in vagin si abdomen, cauzand dureri abdominale sau de spate. Unele tinere pot experimenta si durere in timpul defecarii sau dificultate la urinare.

Tratamentul consta intr-o interventie chirurgicala minora de extragere a tesutului in exces si crearea unui orificiu care sa permita eliminarea fluxului menstrual.

Himen microperforat

Acest tip de himen acopera aproape integral deschiderea vaginului; deoarece orificiul ramas neacoperit este de dimensiuni extrem de mici, lichidul menstrual poate ramane blocat in vagin sau pot fi eliminate doar mici cantitati.

Ca si in cazul himenului imperforat, tratamentul consta in indepartarea tesutului in exces si delimitarea mai clara a spatiului neacoperit de himen.

Himenul septat

Acest tip de himen presupune existenta unui exces de tesut in mijlocul deschiderii vaginului, ceea ce duce la crearea a 2 deschideri. Acest tip de himen creaza probleme la introducerea unui tampon intern sau extragerea acestuia.

Tratamentul are in vedere extragerea surplusului de tesut si crearea unei singure deschideri, de dimensiuni normale.

Himenul si virginitatea

Himenul a fost considerat inca din cele mai vechi timpuri indicator al virginitatii feminine. Aceasta credinta avea la baza pozitionarea himenului in deschiderea vaginului, care, in lipsa contactului sexual trebuia sa ramana intact.

In realitate insa, virginitatea defineste situatia in care o femeie nu a intretinut niciodata relatii sexuale.

In stiinta, himenul poate fi rupt fara motive ce tin direct de actul sexual.

Himenul poate ceda:

- in cazul unui accident sau a unei lovituri;
- in cazul sportivelor de performanta, atunci cand corpul este suprasolicitat (efort);
- in cazul unor interventii chirurgicale prin introducerea in vagin a unor instrumente medicale;
- in rare cazuri, prin introducerea unui tampon intern;
- in urma masturbarii;
- in unele cazuri, fara cauze aparente.

Lipsa himenului nu indica neaparat prezenta contactului sexual si nu poate demonstra pierderea virginitatii! Mai mult, in unele cazuri himenul este indepartat chirurgical inainte de prima nastere, deoarece un himen extrem de elastic sau mic poate ramane intact pe perioada contactelor sexuale.

Ruperea himenului, indiferent de cauze (act sexual, efort, etc) poate fi insotita de sangerari nesemnificative sau senzatie scazuta de durere. Ambele semne sunt normale si, de regula, dispar dupa scurte perioade de timp.

Este important de retinut faptul ca o femeie poate ramane insarcinata cu un himen intact si fara un contact sexual direct (penetrare)!

Contactul dintre sperma si zona genitala poate facilita patrunderea spermei in vagin si instalarea unei sarcini.
Un himen intact nu trebuie considerat metoda contraceptiva!

Himenoplastia

Cu exceptia societatilor in care statutul social al unei femei depindea de existenta acestui tesut - semn de puritate, valoarea himenului este una destul de nesemnificativa. Cu toate acestea, chirurgii plasticieni au dezvoltat o procedura denumita himenoplastie, prin care himenul este reconstruit.

Desi este ridicol pentru o femeie care a avut contacte sexuale sa considere ca reconstructia himenului o readuce in lumina virginitatii, operatia poate fi benefica femeilor a caror viata poate fi periculoasa in lipsa acestuia.

In mod interesant, unele tari considera himenoplastia o forma de mutilare genitala feminina, si uneori o plaseaza in afara legii, cu scopul de a proteja tinerele femei.

Exista 2 tipuri de himenoplastie:

- Himenoplastia simpla - refacerea himenului

In aceasta procedura, medicul reuneste ramasitele himenului pentru inchiderea tesutului; este o procedura simpla ce ar trebui sa asigure refacerea acestuia in 3-5 zile. Tesuturile himenului sunt unite astfel incat vaginul este din nou acoperit, insa rezultatul nu este de lunga durata.

- Implantul de himen

In conditiile in care himenul nu poate fi reconstruit, se face un implant de tesut, care va inlocui fara nici o diferenta himenul natural. Implantul de himen este o procedura simpla, realizata sub anestezie locala si dureaza mai putin de 2 ore. Diferentele dintre himenul implantat si un himen natural sunt insesizabile.

In Romania, costul himenoplastiei variaza, ajungand pana la 500 - 600 de euro.