CNAS introduce de la 1 octombrie mecanisme de cost/volum/rezultat pentru piata farmaceutica

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va introduce de la 1 octombrie mecanisme de cost/ volum/ rezultat, a anuntat presedintele CNAS, Lucian Nicolae Duta, in deschiderea Conferintei Chronic Disease & Health Management. Acestea sunt mecanisme specifice de abordare a pietei farmaceutice prin care riscurile sunt partajate intre platitor - CNAS - si producatorii de medicamente, prin care asiguratorul contracteaza anumite volume certe de medicamente de la producatori, la un pret mai avantajos. Mecanismele ar urma sa imbunatateasca eficienta cu care sunt cheltuite resursele financiare ale CNAS.

"Politica financiara a terapiei medicamentoase urmareste alegerea acelor tratamente care, cu aceleasi resurse ale Casei ne permit sa tratam cat mai multi bolnavi. Aceasta e ideea principala, firul rosu al modificarii mecanismelor de compensare care au avut loc in ultima perioada si care au urmarit in principal cresterea accesului la tratament, reducerea listelor de asteptare, incadrarea in costurile per pacient asumate prin studii. Introducerea mecanismului cost-volum-rezultat care va fi introdus de la 1 octombrie va conduce la asumarea ratei de success, la normalizarea eficientei tratamentului si mai ales la impartirea riscului intre platitori, respectiv Casa si producatorii de medicamente. Astfel, speram ca in 2011 sa nu ne mai intalnim cu actuala criza a pacientului cu TBC sau infectat HIV-SIDA, boli in care folosind o politica corecta a schemelor de tratament si a schimbarii terapiei numai pe criterii medicale, sa ne incadram in resursele disponibile", a declarat presedintele CNAS.

Reprezentantul industriei farmaceutice, Sorin Popescu, corporate affairs manager la Amgen Romania, a subliniat necesitatea consultarilor cu industria si disponibilitatea industriei de a-si aduce expertiza la masa negocierilor. Popescu a spus ca ideea potrivit careia piata farmaceutica din Romania este preponderent de medicamente originale in detrimentul celor generice este incorecta, consumurile de medicamente originale in statele vestice fiind mult mai mare.

Duta a anuntat si restructurarea majora a programului de oncologie: "Desi cheltuim foarte multi bani cu terapii scumpe - practic folosim toate terapiile de ultima ora in chimioterapie, rezultatele nu sunt spectaculoase, nici macar acceptabile, rata de succes si de supravietuire fiind adeseori o treime din cea teoretica, respectiv cea prezentata de studiile producatorilor de medicamente. Toate aceste costuri duble sau triple pentru acelasi efect terapeutic inseamna amputarea resurselor pentru pacientii care inca isi asteapta randul. In 2011, Casa va dispune de instrumentele necesare cunoasterii numarului de pacienti, a tipului de boala, a stadiilor si a schemelor terapeutice folosite. In paralel, pentru prima oara vom pune bazele pentru a dezvolta un sistem national de radioterapie moderna."

Presedintele CNAS a subliniat necesitatea pastrarii independentei politice si financiare a institutiei, si, in special pentru managementul bolnavilor cronici, de o unire a politicii sanitare cu cea sociala. "Suntem in prim proces de colectare si restructurare a datelor epidemiologice pentru principalele boli cronice si implementam progresiv politicile de eficientizare a terapiilor specifice. In acest moment s-au platit datoriile catre farmacii si producatorii de medicamente. Promovarea coerenta a strategiilor Casei in domeniul bolilor cronice, dublata de profesionalismul specialistilor in domeniu, a medicilor si farmacistilor, impreuna cu sprijinul asociatiilor pacientilor va permite largirea accesului la terapii necesare eficace in conditii de eficienta economica si cu rate de succes reale apropiate de cele teoretice".

Prof. Irinel Popescu, Seful Centrului de Chirurgie generala si Transplant Hepatic Fundeni a prezentat situatia managementului bolilor cronice ale ficatului, in special situatia la hepatita B si C, aratand ca ne situam pe locul doi in Europa dupa mortalitatea prin ciroza hepatica, iar accesul la tratament, desi a crescut in urma schimbarii criteriilor de acces, in aceasta primavara, inca este deficitar.

Prof. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, a prezentat necesitatea unei implicari mai ample a medicilor, inclusiv a celor din alte specialitati decat pneumologia si a celor din asistenta primara, pentru a convinge fumatorul sa renunte la viciul sau, care consuma resurse importante si este generator de mai multe afectiuni cornice.