Pruritul anal se defineste ca fiind o patologie ce consta in mancarimi intense, cronice, la nivelul pielii din regiunea perianala.
Afecteaza aproximativ 1-5% din popluatie si este de 4 ori mai intalnit in randul barbatilor, in mod special in decadele 4-6 de viata.
Simptomele variaza in intensitate de la moderate la severe, cele din urma putand fi insotite de afectarea starii psiho-emotionale.
Cresterea in intensitate a pruritului anal si agravarea inflamatiei sunt influentate de traumatizarea directa (zgarietura, scarpinat excesiv) si de prezenta umiditatii excesive.
Pruritul anal este un simptom, nu o afectiune, motiv pentru care tratamentul este prescris dupa ce sunt identificate cauzele. Acest simptom cauzeaza un disconfort greu de tolerat, care adesea este descris prin arsura si durere.
De regula, mancarimile anale se agraveaza in timpul noptii, conducand la aparitia tulburarilor de somn.
Semne si simptome specifice pruritului anal:
• Pielea uscata - poate cauza mancarimi anale persistente si intense
• Umiditate excesiva - umiditate in regiune anala din cauza transpiratiei excesive
• Incontinenta fecala - frecvent, pruritul anal este cauzat de diaree sau incontinenta fecala
• Igiena exagerata sau igiena defectuoasa
• Abuzul de laxative - utilizarea abuziva sau incorecta a laxativelor cauzeaza diaree cronica, crescand riscul de aparitie al iritatiilor si mancarimilor anale
• Iritanti chimici - anumite produse cosmetice, detergentii de rufe, parfumurile cresc riscul aparitiei pruritului anal
• Boli de piele - afectiuni comune, precum: psoriazisul, lichenul plan, carcinom scuamo-celular, eczeme pot cauza iritatii in regiunea anala si implicit prurit.
• Hemoroizii
• Fisura anala si fistula anala - aceste afectiuni cauzeaza prurit anal si sangerare.
• Produse alimentare - condimentele si sosurile picante. De asemenea, consumul exagerat de alcool, bauturi cu cafeina, ciocolata, citrice si tomate poate cauza diaree, prin urmare si prurit anal
• Medicamente - mancarimile anale apar ca efecte secundare ale unor medicamente, precum antibioticele
• Infectii - pruritul anal poate fi cauzat de: boli cu transmitere sexuala, infectia cu paraziti intestinali (oxiuri, giardia), candidoza vaginala
• Tumori anale - in cazuri exceptionale o tumora maligna sau benigna aparuta in regiunea perianala cauzeaza prurit anal
• Alte cauze - anxietate, stres, constipatie, sarcina, afectiuni hepatice, imbracaminte sintetica, prea stramta
Pruritul anal nu este un simptom care apare cu precadere in timpul sarcinii, cu toate ca foarte multe femei gravide se confrunta cu acesta.
De regula, femeile insarcinate manifesta acest simptom din cauza aparitiei nedorite a hemoroizilor.
Hemoroizii sunt vene dilatate care apar la nivelul canalului anal si rectal inferior; pachetele hemoroidale pot atinge dimensiuni suparatoare si pot fi exteriorizate prin anus, provocand diferite complicatii - sangerare, fisura anala, fistula venoasa, tromboza hemoroidala sau prolaps.
Simptomele provocate de hemoroizi: prurit, arsura si durere.
Femeile care sufera de constipatie in timpul sarcinii prezinta un risc mai mare de aparitie a hemoroizilor din cauza presiunii exercitate asupra tranzitului intestinal, determinand dilatarea venelor din regiunea rectala.
De regula, hemoroizii apar in cel de-al treilea trimestru de sarcina si trec de la sine dupa nastere.
In cazul nou-nascutilor, pruritul anal se manifesta din cauza transpiratiei, igienei precare, infectiei cu paraziti intestinali (oxiuri).
Oxiurii sunt viermi intestinali, cu o lungime de 1-2 cm si sunt cei mai raspanditi in randul copiilor de varsta scolara.
Oxiurii sunt contagiosi, fiind raspanditi din cauza igienei precare a mainilor, insa si animalele de companie raspandesc acesti paraziti intestinali.
Pentru eliminarea si prevenirea oxiurilor se recomanda o igiena riguroasa a hainelor, lenjeriilor, si corporala (unghii taiate scurt, dusuri zilnice etc.).
Pruritul anal afecteaza, in egala masura, femeile si barbatii.
De regula, pacientii prezinta stari de anxietate deoarece pruritul anal este o problema medicala stanjenitoare.
Pentru a determina cauzele care au declansat pruritul, medicul va pune o serie de intrebari pentru a afla starea generala de sanatate a pacientului.
Tratamentul pentru ameliorarea pruritului anal este recomandat in functie de cauzele care conduc la aparitia acestui simptom.
Deci, diagnosticarea cauzei care conduce la aparitia pruritului anal este posibila prin simpla anamneza.
Daca, cauzele pruritului anal sunt evidente, medicul de familie va poate face trimitere la un medic dermatolog (cand este vorba despre existenta unei boli de piele), sau la un medic proctolog, care trateaza afectiunile anale si rectale.
Poate fi necesara efectuarea unei biopsii pentru a identifica patologia incrimanata sa produca simptomatologia de fata.
Atata timp cat pruritul anal poate fi determinat de mai multe cauze, atat interne, cat si externe, sunt recomandate si teste medicale specifice pentru evaluarea tractului digestiv: colonoscopia.
Este important de inteles de catre pacienti ca natura patologiei poate fi cronica, astfel incat un eventual tratament va actiona pe ameliorarea si tinerea sub control a simptomatologie si nu neaparat pe a o trata.
Va prezentam cateva sfaturi simple si utile pentru a preveni aparitia pruritului anal:
1. Evitarea produselor iritante, alimentelor si bauturilor care pot produce prurit (alimente picante, cafea, ceai, Coca Cola, cafeina, alcool, ciocolata, rosii, alune si nuci, citrice)
2. Igiena locala corespunzatoare. Hartia igienica sau servetelele umede sunt blande cu pielea si curata cu usurinta regiunea anala.
3. Adoptati un regim alimentar cu un continut ridicat de fibre. Una dintre cele mai frecvente cauze ale pruritului anal este constipatia, prin cresterea aportului de fibre sanatatea digestiva este imbunatatita, prevenind reaparitia pruritul anal. Fructele, legumele si cerealele integrale contin cantitati ridicate de fibre alimentare.
4. Detergentii de rufe, balsamul, sapunurile pot cauza mancarimi anale. Din aceasta cauza se recomanda sa clatiti bine rufele, si in masura posibilitati sa utilizati detergenti ecologici.
5. Nu va scarpinati deoarece pielea se irita si cauzeaza inflamatii persistente!