Cancerul endometrial reprezinta transformarea maligna (cancer) a celulelor de la nivelul endometrului. Endometrul este tesutul superficial care acopera suprafata interna a uterului. Uterul este un organ cavitar, muscular situat la nivelul pelvisului, unde se dezvolta fetusul. La femeile neinsarcinate uterul are dimensiuni de aproximativ 6 cm.
Cancerul endometrial este diferit de cancerul tesutului muscular al uterului, care se numeste sarcom uterin. Tratamentul cu tamoxifen pentru profilaxia cancerului de san sau contraceptivele numai pe baza de estrogen (fara progesteron) pot creste riscul de cancer endometrial.
Cancerul endometrial se poate dezvolta la pacientele cu cancer de san tratate cu tamoxifen. Pacientele care urmeaza acest tratament trebuie sa efectueze un consult medical in fiecare an si sa anunte orice sangerare vaginala (alta decat cea din timpul mestruatiei) cat mai repede posibil.
Femeile care iau medicamente numai pe baza de estrogen (acest hormon poate stimula cresterea in anumite cancere) pot avea un risc crescut de a dezvolta cancer endometrial. Preparatele de estrogen combinate cu progesteron (un alt hormon) nu cresc riscul de cancer endometrial.
Semne posibile de cancer endometrial sunt reprezentate de sangerari vaginale anormale sau dureri pelvine.
Controlul medical este necesar in momentul cand apar urmatoarele probleme:
- sangerari vaginale altele decat menstruatia (cicluri)
- dificultate sau durere in timpul mictiunilor urinare
- dureri in timpul actului sexual
- dureri la nivelul zonei pelvine.
Testele pentru examinarea endometrului sunt utilizate pentru a detecta (a gasi) si a obiectiva (diagnostica) cancerul uterin.
Cancerul endometrial apare in interiorul uterului si de obicei nu poate fi relevat prin testul Papanicolau. Din acest motiv este necesara prelevarea de tesut si examinarea la microscop a fragmentului de tesut endometrial.
Una din procedurile urmatoare poate fi folosita :
- biopsia endometriala: prelevare de tesut din endometru (stratul din interior al uterului) prin insertia unui tub subtire si flexibil prin colul uterin in interiorul uterului; acest tub este folosit pentru a razui si a capta o mica parte de tesut endometrial in vederea prelevarii, pe care medicul anatomopatolog o va examina la microscop si va cauta in special celulele canceroase (acest test este recomandat in caz de sangerari vaginale anormale)
- dilatarea si chiuretajul: procedura chirurgicala prin care se preleveaza o mostra de tesut de la nivelul endometrului. Colul cervical se dilata si cu ajutorul curetei (un instrument in forma de lingura) se va preleva tesut. Mostra de tesut se va analiza biopsic. Aceasta procedura se numeste D&C.
Anumiti factori vor influenta prognosticul (sansa de a se insanatosi) si optiunile de tratament. Prognosticul (sansa de a se insanatosi) si optiunile de tratament depind de urmatoarele:
- stadiul cancerului (daca este afectat numai endometrul, intregul uter sau s-a raspandit in alte organe)
- caracteristicile celulelor la microscop
- daca celulele canceroase sunt influentate de progesteron.
Cancerul endometrial are o rata mare de curabilitate.
Dupa ce cancerul endometrial a fost diagnosticat, testele ulterioare se vor realiza pentru a vedea daca celulele canceroase s-au raspandit la nivelul uterului sau in alte organe. Procedeul prin care se va determina daca celulele canceroase s-au raspandit la nivelul uterului sau in alte organe se numeste stadializare.
Informatiile culese din procedeul de stadializare vor determina stadiul bolii. Este foarte important stadiul cancerului pentru orientarea catre un anumit tratament. Anumite teste si proceduri sunt utilizate in procesul de stadializare.
Stadiul I
In acest stadiu cancerul este prezent numai la nivelul uterului. Stadiul I se subimparte in stadiile IA, IB, IC, in functie de invazia cancerului:
- stadiul IA: cancerul este numai la nivelul endometrului
- stadiul IB: cancerul ajunge in prima jumatate a miometrului (stratul muscular al uterului)
- stadiul IC: cancerul cuprinde si restul miometrului.
Stadiul II
Stadiul II cuprinde uterul si colul uterin, dar nu se intinde mai departe de col. Sadiul II se subimparte in stadiul IIA si IIB, in functie de invazia cancerului:
- stadiul IIA: cancerul ajunge pana la nivelul colului uterin
- stadiul IIB: cancerul invadeaza tesutul conjunctiv al colului uterin.
Stadiul III
In stadiul III cancerul depaseste uterul si colul uterin, dar nu mai departe de pelvis. Stadiul III se subimparte in stadiile IIIA, IIIB, IIIC, in functie de invazia cancerului la nivelul pelvisului:
- stadiul IIIA: cancerul este prezent in unul din urmatoarele locuri:stratul extern al uterului,tesutul din vecinatatea uterului,peritoneu
- stadiul IIIB: cancerul se raspandeste mai departe de uter si col, pana la nivelul vaginului
- stadiul IIIC: cancerul ajunge la nivelul ganglionilor limfatici din vecinatatea uterului.
Stadiul IV
In stadiul IV, cancerul se intinde mai departe de pelvis. Stadiul IV se subimparte in stadiile IVA si IVB, in functie de invazia cancerului:
- stadiul IVA: cancerul se intinde la nivelul vezicii urinare si la nivelul intestinului
- stadiul IVB: cancerul se raspandeste in alte parti ale organismului, depasind pelvisul, inclusiv ganglionii limfatici din abdomen.
Cancerul endometrial recurent
Cancerul endometrial recurent reprezinta reaparitia cancerului dupa ce a fost tratat. Recurentele pot aparea la nivelul pelvisului, a ganglionilor limfatici din abdomen sau in alte parti ale corpului.
Diferite tipuri de tratament sunt disponibile pentru pacientii cu cancer endometrial. Anumite tratamente sunt standard (tratamentul utilizat in mod curent), iar altele sunt in curs de testare in trialurile clinice. Inainte de inceperea tratamentului pacientii ar trebui sa se gandeasca la o eventuala participare in aceste trialuri clinice.
Trialurile clinice reprezinta studii de cercetare care ajuta la imbunatatirea tratamentelor sau la obtinerea de informatii privind noi metode de tratament pentru pacientii cu cancer. Cand trialurile clinice arata ca un nou tratament este mai bun decat cel standard, acesta va deveni tratament standard. Alegerea tratamentului adecvat este o decizie care ideal implica pacientul, familia lui si echipa medicala de cercetare.
In prezent exista 4 tipuri de tratament standard: interventia chirurgicala, chimioterapia, radioterapia si hormonoterapia.
Tratament chirurgical
Interventia chirurgicala (scoterea masei canceroase) este cea mai utilizata metoda de tratament in cancerul endometrial.
Sunt utilizate urmatoarele metode:
- histerectomia totala: operatia chirurgicala prin care uterul este extirpat, inclusiv colul; daca uterul si colul sunt luate prin abord vaginal operatia se numeste histerectomie vaginala; daca abordul este prin incizie (taiere) mare la nivelul peretelui abdominal atunci operatia se numeste histerectomie abdominala, iar daca uterul si colul sunt extirpate printr-o incizie mica la nivelul peretelui abdominal cu ajutorul laparoscopului atunci operatia se numeste histerectomie totala prin laparoscopie
- salpingo-ovarectomie bilaterala : operatie prin care sunt extirpate ambele ovare si ambele trompe uterine
- histerectomia radicala: operatie prin care sunt extirpate uterul, colul si o parte din vagin; de asemenea pot fi extirpate ovarele, trompele uterine si ganglionii limfatici de vecinatate.
Chiar daca in timpul operatiei s-a extirpat cancerul (tot ce se putea vedea cu ochiul liber), unii pacienti primesc dupa aceea radioterapie si hormonoterapie. Tratamentul postoperator care creste sansa de vindecare se numeste terapie adjuvanta.
Chimioterapia
Chimioterapia este tratamentul anticanceros care foloseste medicamente pentru a stopa cresterea celulelor canceroase, prin efecte de apoptoza (moarte celulara) si inhibarea cresterii celulare. Cand medicamentele sunt administrate per os (pe gura), injectate intravenos sau intramuscular substanta activa intra in sistemul circulator si ajunge la celulele canceroase (chimioterapie sistemica). Cand chimioterapia este administrata direct in coloana vertebrala sau in organele sau in cavitatile tinta, cum ar fi abdomenul, medicamentul va actiona numai la nivelul celulelor din acea zona (chimioterapie regionala). Modul de administrare al chimioterapiei este in functie de tipul si stadiul cancerului.
Radioterapia
Radioterapia este tratamentul anticanceros care foloseste raze X de inalta energie sau alte tipuri de iradiere pentru a distruge celulele canceroase. Exista doua tipuri de radioterapie. Radioterapia externa utilizeaza aparate externe corpului pentru a trimite radiatii. Radioterapia interna utilizeaza substante radioactive prin intermediul unor instrumente ca ace, sarme sau catetere care sunt introduse in interiorul sau in vecinatatea masei canceroase. Modul in care radioterapia este administrata depinde de tipul si stadiul cancerului.
Hormonoterapia
Hormonoterapia este metoda de tratament anticanceros care inhiba activitatea hormonala si astfel stopeaza cresterea celulara. Hormonii sunt substante produse de glandele din corp si sunt prezenti in circulatia sangvina. Prezenta anumitor hormoni stimuleaza cresterea celulara in anumite tipuri de cancer. Daca testele arata ca celulele canceroase au anumite locuri unde hormonii pot actiona (receptori), chimioterapia, interventia chirurgicala, sau radioterapia sunt folosite pentru a reduce productia de hormoni sau a bloca efectele produse de acestia.
Alte tipuri de tratamente sunt incercate in trialurile clinice.
Tratament in functie de stadiul bolii
Stadiul I
Tratamentul in stadiul I in cancerul endometrial poate include urmatoarele:
- interventia chirurgicala (histerectomie abdominala totala si salpingo-ovarectomie bilaterala); ganglionii limfatici pelvini si abdominali pot fi de asemenea, extirpati si examinati la microscop in vederea descoperirii celulelor canceroase
- interventia chirurgicala (histerectomie abdominala totala si salpingo-ovarectomie cu sau fara scoaterea ganglionilor limfatici pelvini si abdominali), urmata de radioterapie interna sau externa in zona pelvina; dupa interventia chirurgicala se poate plasa un cilindru cu o sursa de radiatie la nivelul vaginului, pentru a distruge eventualele celule canceroase ramase
- radioterapia ca singura metoda de tratament pentru pacientii la care interventia chirurgicala nu poate fi efectuata
- radioterapia si chimioterapia in trialurile clinice.
Stadiul II
Tratamentul in stadiul II in cancerul endometrial include o combinatie de terapii cum sunt radioterapia interna si externa si interventia chirurgicala.
Stadiul IIA
Tratamentul in stadiul IIA in cancerul endometrial poate include urmatoarele:
- interventia chirurgicala (histerectomie abdominala totala si salpingo-ovarectomie bilaterala); ganglionii limfatici pelvini si abdominali pot fi de asemenea, scosi si examinati la microscop in vederea descoperirii de celule canceroase
- interventia chirurgicala (histerectomie abdominala totala si salpingo-ovarectomie cu sau fara scoaterea ganglionilor limfatici pelvini si abdominali), urmata de radioterapie interna sau externa in zona pelvina; dupa interventia chirurgicala se poate plasa un cilindru cu o sursa de radiatie la nivelul vaginului, pentru a distruge eventualele celule canceroase ramase
- radioterapia ca singura metoda de tratament pentru pacientii la care interventia chirurgicala nu poate fi efectuata
- radioterapia si chimioterapia in trialurile clinice.
Stadiul IIB
Tratamentul in stadiul IIB in cancerul endometrial poate include urmatoarele:
- interventia chirurgicala (histerectomie abdominala totala si salpingo-ovarectomie cu sau fara scoaterea ganglionilor limfatici pelvini si abdominali) urmata de radioterapie
- radioterapia interna si externa urmata de interventie chirurgicala (histerectomie si salpingo-ovarectomie cu scoaterea ganglionilor limfatici pelvini si abdominali si examinarea la microscop in vederea descoperirii de celule canceroase)
- interventia chirurgicala (histerectomie radicala cu sau fara scoaterea de ganglioni limfatici pelvini si examinarea la microscop in vederea descoperirii de celule canceroase).
Stadiul III
Tratamentul in stadiul III in cancerul endometrial poate include urmatoarele:
- interventia chirurgicala (histerectomie radicala cu scoaterea ganglionilor limfatici pelvini si examinarea la microscop in vederea descoperirii de celule canceroase) urmata de radioterapie interna si externa
- radioterapia ca singura metoda de tratament pentru pacientii la care interventia chirurgicala nu poate fi efectuata.
- hormonoterapie pentru pacientii la care interventia chirurgicala si radioterapia nu pot fi efectuate
- trialuri clinice cu noi terapii.
Stadiul IV
Tratamentul in stadiul IV in cancerul endometrial poate include urmatoarele:
- radioterapie interna si externa
- hormonoterapie
- chimioterapia din trialurile clinice.
Tratamentul cancerului endometrial recurent
Acest tratament include urmatoarele masuri:
- radioterapie numita paliativa, care se face pentru a reduce simptomele si a imbunatati calitatea vietii
- hormonoterapia
- chimioterapia din trialurile clinice.