Romanii vor avea card de sanatate din 2011

Compania Nationala "Imprimeria Nationala" - S.A este unitatea de achizitie centralizata care va realiza cardul national de asigurari de sanatate, in numele si pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Decizia a fost luata in conformitate cu legislatia in vigoare, care abiliteaza Compania Nationala " Imprimeria Nationala" S.A pentru producerea, cu titlu de exclusivitate, a tipariturilor cu caracter special, ce impun masuri de protectie impotriva falsificarii sau contrafacerii, asa cum este si cardul national de asigurari de sanatate.

La solicitarea ministrului Sanatatii, Cseke Attila, a fost aprobata in sedinta de Guvern Hotararea pentru aprobarea modalitatii de realizare a sistemului national al cardurilor nationale de asigurari sociale de sanatate.

Conform actului normativ, cardul national de asigurari de sanatate - produs cu caracter special ce impune masuri impotriva falsificarii sau contrafacerii va fi produs, incarcat cu date primare, si distribuit prin Compania Nationala "Imprimeria Nationala" - S.A.

Toate specificatiile sistemului national al cardurilor nationale de asigurari sociale de sanatate si caracteristicilor tehnice ale cardului national de asigurari de sanatate se vor aproba prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

"Prin introducerea cardului national de asigurari de sanatate facem un pas important in informatizarea sistemului. Vom putea reduce birocratia la dovedirea calitatii de asigurat. Implementarea cardului national de asigurat va imbunatati controlul costurilor din sistemul de asigurari sociale de sanatate, prin introducerea unui mecanism suplimentar pentru evidentele, raportarile si decontarile serviciilor si va asigura accesul rapid al furnizorilor de servicii medicale la un minim de date necesare deciziei, in special in caz de urgente medicale", a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.

Conform Strategiei Nationale de Rationalizare a Spitalelor 2010-2012, anul viitor sistemul de sanatate va trece la introducerea cardului de sanatate.

Cardul national de asigurari sociale de sanatate este un card electronic, distinct de cardul european de asigurari sociale de sanatate.

Informatiile minime care vor putea fi accesate de pe cardul national sunt datele de identitate si codul numeric personal, dovada achitarii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate, inregistrarea numarului de solicitari de servicii medicale, prin codul furnizorului, diagnostice medicale cu risc vital, grupa sanguina si Rh.

Cardul national se va emite individual pentru fiecare asigurat si se va elibera numai prin sistemul informatic unic integrat al asigurarilor sociale de sanatate. Furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate vor avea obligatia de a acorda asistenta medicala titularilor de card national in conditiile prevazute de contractul-cadru si de normele metodologice de aplicare ale acestuia.