Cancerul cervical este o boala in care celulele normale se transforma in celule maligne (canceroase) in tesutul cervical. Cervixul este portiunea cea mai joasa si mai ingusta a uterului (organul cavitar, sub forma de para in care creste fatul). Cervixul face legatura intre uter si vagin.
Cancerul de col uterin de obicei se dezvolta progresiv. Inainte de aparitia cancerului, celulele colului cervical se transforma, proces numit displazie, si devin celule anormale ale tesutului cervical. Mai tarziu, celulele neoplazice se multiplica si se raspandesc in profunzimea colului cervical pana in zonele vecine.
Infectia cu HPV este cea mai frecventa cauza de cancer cervical. Nu exista simptome care sa anunte cancerul, dar poate fi diagnosticat precoce prin testele anuale.
Cancerul in stadii precoce poate sa nu prezinte simptome sau semne vizibile. Femeile ar trebui sa se testeze o data pe an, incluzand un test Papanicolau pentru a verifica daca exista celule modificate in cervix.
Infectia cu HPV (Humar Papiloma Virus - virusul Papiloma uman) reprezinta cel mai important factor de risc pentru cancerul cervical.Nu toate femeile cu infectie HPV dezvolta cancer cervical.
Alti factori de risc posibili:
- numarul mare de sarcini la termen
- multipli parteneri sexuali
- primul contact sexual la o varsta foarte frageda
- fumatul
- contraceptivele orale
- sistemul imunitar slabit
Nu exista simptome care sa anunte cancerul, dar poate fi diagnosticat precoce prin testele anuale. Cancerul in stadii precoce poate sa nu prezinte simptome sau semne vizibile.
Femeile ar trebui sa se testeze o data pe an, incluzand un frotiu Papanicolau pentru a verifica daca exista celule modificate in cervix. Prognosticul (sansa evolutiei bolii) este mai bun cand cancerul este diagnosticat precoce.
Semne posibile de cancer cervical includ sangerari vaginale si dureri pelviene. Acestea si alte simptome pot fi date de cancerul cervical. Dar si alte boli pot da aceeasi simptomatologie. Se recomanda consultul de specialitate daca apar urmatoarele simptome:
- sangerari vaginale
- scurgeri vaginale neobisnuite
- dureri pelviene
- dureri in timpul actului sexual (dispareunie).
Testele pentru examinarea cervixului sunt folosite pentru detectarea si diagnosticarea cancerului cervical.
Se recomanda urmatoarele investigatii:
Testul Papanicolau: consta in raclarea celulelor de pe suprafata colului cervical si a vaginului. O bucatica de vata, o perie sau un betisor mic de lemn este folosit pentru a racla usor celulele de pe suprafata cervixului sau vaginului. Celulele sunt apoi studiate la microscop pentru a vedea daca sunt modificate.
Colposcopia: este o metoda prin care se vizualizeaza interiorul vaginului si cervixului pentru zonele modificate. Colposcopul (un tub sutire dotat cu o lanterna) ajunge in cervix prin vagin. Prin aceasta metoda se pot preleva mostre de tesut pentru biopsie.
Biopsia: daca se gasesc celule modificate in frotiul Papanicolau, medicul va face si o biopsie. Se preleveaza o bucata de tesut din cervix si se studiaza la microscop de catre un medic anatomopatolog pentru semne de cancer.
Examenul obiectiv pelvian: examinarea vaginului, cervixului, uterului, tubilor lui Fallope, ovarelor si rectului. Se introduce in vagin unul sau doua degete lubrificate si acoperite cu o manusa, iar cealalta mana este asezata in partea inferioara a abdomenului pentru a simti marimea, forma si pozitia uterului si a ovarelor. Se folosesc departatoarele (specul) si se analizeaza aspectul vaginului si cervixului.
Chiuretajul endocervical: este o metoda pentru prelevarea de celule sau tesut din regiunea cervicala cu ajutorul unei chiurete (instrument in forma de lingura).
Unii factori afecteaza prognosticul si optiunile de tratament.
Prognosticul depinde de urmatoarele:
- stadiul cancerului (daca afecteaza o parte din colul cervical sau invadeaza intregul cervix sau s-a raspandit la nodulii limfatici au in alte parti ale corpului)
- tipul de cancer cervical
- marimea tumorii.
Tratamentul abordat depinde de urmatoarele:
- stadiul cancerului
- marimea tumorii
- optiunea pacientei de a avea copii
- varsta pacientei.
Dupa depistarea cancerului, se efectueaza investigatii pentru a afla daca celulele canceroase s-au raspandit in cervix sau in alte parti ale corpului. Metoda prin care se studiaza invazia celulelor canceroase se numeste stadializare. Informatia culeasa din procesul de stadializare, hotaraste stadiul bolii. Este importanta cunoasterea stadiului pentru planificarea tratamentului.
Urmatoarele investigatii pot fi folosite in procesul de stadializare:
Radiografie toracica: radiografie a organelor si oaselui toracelui. O radiografie este obtinuta prin expunerea toracelui la radiatii X care trec prin corp si se proiecteaza pe un film, rezultand o poza a regiunilor anatomice de interes.
Computer tomografia (CT): este o investigatie prin care se fac o serie de poze detaliate a regiunilor anatomice de interes, luate din diferite unghiuri. Pozele sunt facute de un calculator conectat la aparatul de radiografie. Se poate folosi substanta de contrast, care se injecteaza in vena sau se inghite, pentru a accentua imaginea.
Limfangiograma: este o metoda de investigare a sistemului limfatic. Se injecteaza o substanta de contrast prin vasele limfatice ale picioarelor. Substanta de contrast se deplaseaza in sus prin nodulii limfatici si vasele limfatice si se fac radiografii pentru a observa daca exista unele obstructii. Aceasta investigare ajuta la detectarea invaziilor tumorale in spatiul limfatic.
Stadializarea chirurgicala preterapeutica: se face o operatie de investigare a zonei implicate, se verifica daca celulele tumorale s-au extins in cervix sau in alte parti ale organismului. In unele cazuri cancerul cervical poate fi excizat in acelasi timp.
Examinarea ultrasonografica (ecografia): este o investigatie prin care ultrasunetele se reflecta la intalnirea cu tesuturi si organe si formeaza ecouri. Ecourile dau o imagine a tesuturilor, numita sonograma.
Rezonanta magentica nucleara (RMN): este o metoda ce foloseste un magnet, unde magnetice si un computer pentru a scoate o serie de poze detaliate ale corpului.
Aceste rezultate se analizeaza impreuna cu cele de la biopsie si determina stadiul cancerului cervical.
Stadii
Cancerul cervical are urmatoarele stadii:
Stadiul 0 (carcinom in situ)
Celulele tumorale se gasesc numai in primul strat de celule al cervixului si nu au invadat straturile profunde. Stadiul 0 este numit de asemenea carcinom in situ.
Stadiul I
Se limiteaza doar la cervix. Stadiul I este divizat in doua stadii IA si IB, bazat pe cantitatea de tesut tumoral.
- Stadiul IA: in cervix se gaseste doar o parte foarte mica de tesut tumoral care se observa la microscop. Cancerul nu invadeaza tesutul in adancime mai mult de 5 mm si in intindere mai mult de 7 mm.
- Stadiul IB: cancerul este localizat, poate fi vazut numai la microscop si este mai adanc de 5 mm si este mai raspandita de 7 mm sau se poate observa si fara microscop si poate fi mai mare de 4 cm.
Stadiul II
S-a raspandit dincolo de cervix, dar nu in peretele pelvisului. Stadiul II este divizat in doua stadii IIA si IIB, bazandu-ne pe invazivitatea cancerului.
- Stadiul IIA: cancerul se raspandeste dincolo de cervix pana in cele doua treimi superioare ale vaginului, dar nu si in tesuturile din jurul uterului.
- Stadiul IIB: cancerul se raspandeste dincolo de cervix pana in cele doua treimi superioare ale vaginului si in tesuturile din jurul uterului.
Stadiul III
Cancerul invadeaza treimea inferioara a vaginului si poate invada peretele pelvisului si nodulii limfatici vecini. Stadiul III include stadiul IIIA si IIIB si se bazeaza pe gradul de raspandire a celulelor tumorale.
- Stadiul IIIA: cancerul a invadat treimea inferioara a vaginului, dar nu si peretele pelvin.
- Stadiul IIIB: celulele canceroase s-au raspandit in peretele pelvin si/sau formatiunea canceroasa s-a marit, astfel incat sa blocheze ureterele (canalele care fac legatura intre rinichi si vezica urinara). Aceste blocaje pot duce la marirea rinichilor sau la oprirea functiei lor. Celulele canceroase pot invada si nodulii limfatici din pelvis.
Stadiul IV
In stadiul IV cancerul invadeaza vezica urinara, rectul sau alte parti ale corpului. Stadiul IV este divizat in stadiile IVA si IVB in functie de localizarea celulelor tumorale.
- Stadiul IVA: cancerul este raspandit la vezica urinara sau peretele rectal sau la nodulii limfatici din pelvis.
- Stadiul IVB: cancerul s-a raspandit dincolo de pelvis si nodulii limfatici pelvieni, la alte parti ale organismului ca abdomenul, ficatul, tractul intestinal sau plamani.
Cancerul cervical recurent
Cancerul cervical recurent este cancerul care recidiveaza dupa ce a fost tratat. Cancerul poate recidiva la nivelul cervixului sau in alte zone ale corpului.
Exista multiple optiuni de tratament pentru femeile cu cancer cervical. Unele tratamente sunt standard (folosite in mod frecvent) si unele inca se testeaza in studii clinice. Inainte de inceperea unui tratament, femeile pot lua in considerare posibilitatea de a participa la un trial clinic. Un tratament inclus intr-un trial clinic este un studiu de cercetare cu scopul de a ajuta la imbunatatirea tratamentelor standard sau pentru obtinerea de informatii despre tratamentele nou introduse in terapia cancerului. Cand un trial clinic dovedeste ca un tratament nou este mai bun decat un tratament standard, metoda noua poate deveni standard.
Alegerea celui mai adecvat tratament pentru cancer este o decizie care implica, de obicei, pacientii, familia si echipa medicilor care participa la tratament.
Se folosesc trei tipuri de tratament standard.
Tratamentul chirurgical
Tratamentul chirurgical (ablatia chirurgicala a cancerului) este curativ uneori. Se practica urmatoarele proceduri chirurgicale:
Conizatia: este o metoda prin care se scoate o portiune de tesut in forma de con din cervix si canalul cervical. Un anatomopatolog poate observa tesutul la microscop. Conizatia se face pentru tratamentul sau diagnosticarea unei afectiuni a cancerului. Aceasta metoda se numeste, de asemenea, biopsie conica.
Histerectomia totala: este o metoda chirurgicala care consta in scoaterea uterului, inclusiv a cervixului. Daca uterul si cervixul se scot prin vagin, metoda se numeste histerectomie vaginala. Daca uterul si cervixul sunt scoase printr-o incizie abdominala, operatia se numeste histerectomie abdominala. Daca cervixul si uterul sunt scoase printr-o incizie mica in peretele abdominal folosind un laparoscop, operatia se numeste histerectomie laparoscopica completa.
Salpingo-ooforectomie bilaterala: o metoda chirurgicala folosita pentru ablatia ambelor ovare si trompelor Fallope.
Histerectomie radicala: este o metoda chirurgicala pentru indepartarea uterului, cervixului si a unei portiuni din vagin. Ovarele, trompele Fallope sau nodulii limfatici vecini pot fi, de asemenea, scoase.
Exenteratie pelvica: este o metoda chirurgicala pentru scoaterea colonului inferior, rectului si a vezicii urinare. La femei se scot si cervixul, vaginul, ovarele si nodulii limfatici vecini. Se fac deschideri artificiale (stoma) pentru elimnarea urinei si a scaunului. Este necesara chirurgia plastica pentru a face un vagin nou dupa operatie.
Criochirurgia: este un tratament care foloseste un aparat pentru criogenizare si distrugere a tesutului anormal. Se mai numeste crioterapie.
Vaporizare cu laser: este o metoda chirurgicala care foloseste un fascicul de raze laser (un fascicul ingust de lumina puternica) ca un cutit, care face incizii fara a determina hemoragie sau pentru a elimina suprafata unei leziuni, de exemplu un cancer.
Radioterapia
Radioterapia este un tratament al cancerului ce foloseste raze X cu energie mare sau alte tipuri de raze pentru a distruge celulele tumorale. Exista doua tipuri de radioterapii. Radioterapia externa utilizeaza un aparat ce trimite radiatii catre cancer. Radioterapia interna utilizeaza o substanta radioactiva continuta in ace, seminte iradiante, fire sau catetere, care se plaseaza direct in sau langa cancer. Metoda de iradiere depinde de tipul si stadiul cancerului in tratament.
Chimioterapia
Chemoterapia este o metoda de tratament a cancerului care foloseste substante farmaceutice pentru a opri cresterea celulelor canceroase prin liza lor sau oprirea diviziunii. Cand chemoterapia se face per os (per oral) sau prin injectare in vena sau muschi, substantele intra in circulatia sangvina si ajunge la celulele maligne din organism (chemoterapie sistemica). Cand chemoterapia se face direct in maduva spinarii, intr-un organ sau o cavitate ca abdomenul, substanta afecteaza in primul rand celulele maligne din zonele respective (chemoterapie regionala). Felul administrarii chemoterapiei depinde de tipul si stadiul cancerului de tratat.
Sunt testate tipuri noi de tratament in trialurile clinice.
Optiuni de tratament in functie de stadiu
Stadiul 0 (carcinom in situ)
Tratamentul cancerului de stadiu 0 poate include urmatoarele:
- chirurgie laser
- conizatia
- criochirurgia
- histerectomia totala pentru femeile care nu mai pot sau nu isi mai doresc copii
- radioterapia interna pentru femeile care nu pot fi supuse unei interventii chirurgicale
Stadiul IA
Tratamentul stadiului IA de cancer cervical poate include:
- histerectomia totala cu sau fara salpingo-ovarectomie bilaterala
- conizatie
- histerectomie radicala si scoaterea nodulilor limfatici
- radioterapia interna
Stadiul IB
Tratamentul cancerului in stadiul IB poate include urmatoarele:
- combinatie de radioterapie interna si externa
- histerectomie radicala si scoaterea nodulilor limfatici urmata de radioterapie si chemoterapie
- radioterapie si chemoterapie
Stadiul IIA
Tratamentul stadiului IIA poate include:
- radioterapie interna combinata cu radioterapie externa
- histerectomie radicala si rezectia nodulilor limfatici
- histerectomie radicala si rezectia nodulilor limfatici urmata de radioterapie si chemoterapie
- radioterapie si chimioterapie
Stadiul IIB
Tratamentul cancerului cervical in stadiul IIB poate include radioterapie externa si interna combinate cu chimioterapie.
Stadiul III
Poate include radioterapie externa si interna combinata cu chemoterapie.
Stadiul IVA
Poate include radioterapie externa si interna combinata cu chemoterapie.
Stadiul IVB
Poate include urmatoarele tratamente:
- radioterapie, ca tratament paleativ, pentru a ameliora simptomele date de cancer si pentru imbunatatirea calitatii vietii
- chemoterapie
Tratamentul cancerului recurent
Tratamentul cancerului recurent poate include urmatoarele:
- exenteratie pelviana, urmata de radioterapie combinata cu chemoterapie
- chemoterapia, ca tratament paleativ, se aplica pentru ameliorarea simptomatologiei si pentru imbunatatirea calitatii vietii.
Tratamentul in timpul sarcinii
Tratamentul cancerului cervical in timpul sarcinii depinde de stadiul cancerului si de varsta sarcinii. In cancerul in stadii precoce sau in cancerul descoperit in ultimul trimestru de sarcina, tratamentul poate fi amanat pana dupa nasterea copilului.