Oboseala si somnolenta: cauze comune

Generalitati

Oboseala este descrisa prin senzatie de extenuare, epuizare si lipsa de energie. Nivelul mediu de oboseala poate fi cauzat de munca in exces, calitatea scazuta a somnului, griji, plictiseala sau lipsa activitatii fizice.

Multe afectiuni, raceala, gripa, etc. si medicamentele administrate, determina senzatie de oboseala, insa aceasta dispare odata cu tratarea bolii si incetarea medicatiei.

In majoritatea cazurilor, oboseala usoara insoteste o problema de sanatate si nu necesita consult medical separat. Vizita la medic este recomandata in cazul in care oboseala este insotita de simptome serioase: dificultati de respiratie, sangerare anormala, scadere neexplicabila in greutate.

Oboseala care persista pe o perioada mai lunga de 2 saptamani necesita consult medical.

Somnolenta se caracterizeaza prin dificultate de trezire dimineata, senzatie puternica de somn in timpul orelor de munca si poate fi insotita de lipsa apetitului alimentar, probleme de memorie, iritabilitate, anxietate.

Somnul insuficient

Unul dintre motive ar putea fi somnul insuficient. Acesta poate afecta negativ capacitatea de concentrare si starea de sanatate. Adultii ar trebui sa doarma intre 7 si 8 ore pe noapte.

Faceti o prioritate din a dormi si incercati sa pastrati o rutina inainte de somn. Nu ar trebui sa aveti laptoul, telefonul mobil sau tv-ul in dormitor. Nu puteti adormi? Trebuie sa consultati un medic.

Apneea de somn

Unii oameni cred ca dorm suficient, dar totusi se trezesc obositi, din cauza apneei de somn. Cand ai apnee de somn, respiratia se opreste la intervale scurte de timp pe parcursul noptii.

Fiecare intrerupere a respiratiei va poate trezi pentru un moment, dar nu puteti fi constient de ea. Rezultatul: somnul nu este suficient, desi petreceti opt ore in pat.

Pentru a preveni aceasta problema ar trebui sa scadeti in greutate daca sunteti supraponderali sau sa dormiti cu un dispozitiv special care rezolva aceasta problema, facilitand o respiratie normala.

Lipsa energiei

Alimentatia deficitara determina oboseala. Totusi, un consum gresit de alimente poate fi daunator. Un mod sanatos de hranire ajuta la mentinerea in limite normale a glicemiei si previne starea de oboseala.

Nu sari niciodata peste un mic dejun care sa contina proteine si carbohidrati. De exemplu, o masa poate fi formata dintr-un ou si o felie de paine integrala. Evitati gustarile consumate pe tot parcursul zilei, nu va ofera mai multa energie decat trei mese sanatoase.

Anemia

Anemia este una din cauzele care provoaca senzatia de oboseala, mai ales la femei. Pierderea sangelui menstrual poate provoca un deficit de fier, acesta fiind principalul factor de risc in cazul anemiei feriprive.

Globulele rosii din sange au un rol important - acela de a transporta oxigenul la tesuturi si organe. Pentru a preveni anemia provocata de scaderea fierului se recomanda administrarea de suplimente de fier, dar si consumul de alimente bogate in fier (carne slaba, ficat, scoici, fasole, cereale).

Depresia

Depresia, desi este o tulburare emotionala, determina si aparitia unor simptome fizice. Oboseala, durerile de cap, lipsa poftei de mancare sunt cele mai frecvente manifestari.

Daca va simtiti obosit si cu moralul scazut, mai mult de cateva saptamani, consultati medicul. Depresia poate fi inlaturata cu ajutorul psihoterapiei.

Hipotiroidismul

Tiroida este o glanda de dimensiuni reduse, situata la baza gatului. Aceasta controleaza metabolismul, viteza cu care organismul transforma resursele in energie.

Cand glanda nu functioneaza la capacitate maxima si metabolismul este mai lent, va puteti simti slabit si inert. Ar trebui sa faceti teste hormonale si de sange, care sa evalueze functia tiroidei. Poate fi nevoie de supliment medicamentos pentru a regla situatia.

Excesul de cafeina

Cafeina poate imbunatati atentia si concentrarea in anumite proportii, dar prea multa cofeina creste ritmul inimii, al presiunii arteriale si provoaca tremuraturi. Ar trebui sa renuntati treptat la cafea, ceai, ciocolata, bauturi racoritoare si orice medicament care contine cofeina. Renuntarea brusca provoaca si mai multa oboseala.

Infectii nedepistate ale tractului urinar

Daca ati avut vreodata infectii ale tractului urinar, probabil ca sunteti familiarizat cu senzatia de arsura si senzatia imperioasa de a mictiona, insa infectia nu are intotdeauna simptome evidente.

In unele cazuri, oboseala poate fi singurul simptom. O urocultura poate confirma rapid existenta sau absenta unei infectii urinare. Pe baza antibiogramei, daca exista infectie urinara, se va urma tratament cu antibiotic, iar oboseala o sa dispara (de obicei, intr-o saptamana).

Diabetul

La persoanele cu diabet zaharat, nivelele foarte ridicate de zahar raman in sange, in loc sa treaca in celulele organismului, de unde sa fie convertite in energie.

Rezultatul consta intr-un organism care ramane fara energie, in ciuda consumului suficient de alimente. Daca oboseala este persistenta, inexplicabila, solicitati ajutorul medicului.

Tratamentul pentru diabet poate presupune schimbarea modului de viata, prin modificarea dietei, terapia cu insulina, necesitatea exercitiilor fizice si medicamente care au rolul de a stimula organismul sa proceseze nivelul de zahar in mod corect.

Deshidratarea

Oboseala poate fi si un semn de deshidratare. Fie ca faceti munca de birou sau activitate fizica mai intensa, organismul are nevoie de apa pentru a-si pastra echilibrul. Daca va este sete, sunteti deja deshidrat. Beti suficienta apa, inaintea unei activitati fizice planificate. Dupa antrenament, puteti bea doua cani de apa pentru a va hidrata.

Bolile cardiace

Cand oboseala intervine in cursul activitatilor de zi cu zi, cum ar fi gradinaritul sau alte treburi casnice, poate fi un semn ca functia inimii este afectata.

Daca observati ca va este din ce in ce mai greu sa terminati sarcini pe care altadata le considerati usoare, cereti detalii medicului despre bolile de inima. Bolile de inima pot fi tinute sub control cu mici modificari ale stilului de viata si de medicatie, iar energia se va restabili.

Tulburarile de somn cauzate de munca in ture

Munca de noapte sau lucrul in ture poate perturba echilibrul intern, de aceea este posibil sa va simtiti obosit pe parcursul zilei. Probabil ca va va fi greu sa dormiti in timpul zilei cand lucrati noaptea.

Incercati sa limitati expunerea la lumina zilei atunci cand aveti nevoie de odihna. Asigurati-va ca in camera in care dormiti este intuneric, iar temperatura este optima pentru odihna.

Alergiile alimentare

Unii medici considera ca alergiile alimentare nedepistate pot cauza stare de somnolenta. Daca oboseala se intensifica dupa mese, puteti avea o usoara intoleranta la ce ati consumat - nu suficient de puternica sa provoace mancarimi sau urticarie, dar suficienta pentru a va simti obosit.

Incercati sa eliminati treptat alimentele si sa observati daca starea generala se imbunatateste. Puteti solicita medicului un test de alergii alimentare.

Boala celiaca

Boala celiaca este o boala cauzata de reactia sistemului imunitar la gluten. Glutenul este o proteina din grau, orz si secara, si se gaseste in alimente precum paste, paine, prajituri si cereale. Alte simptome ale bolii celiace, in afara de oboseala sunt : diaree, balonarea, anemia si pierderea in greutate.

Febra glandulara sau boala sarutului

Febra glandulara este o infcetie virala obisnuita care provoaca oboseala, impreuna cu febra, dureri in gat. Majoritatea cazurilor se intampla la adolescenti si adulti tineri. Simptomele se elimina de obicei in decurs de 4 pana la 6 saptamani, dar oboseala poate persista inca cateva luni.

Sindromul picioarelor nelinistite

Sindromul picioarelor nelinistite este un sindrom in care este un impuls coplesitor de a-ti misca picioarle, ceea ce te poate tine treaz noaptea. S-ar putea sa aveti, de asemenea o durere profunda in picioare. Indiferent de simptomele tale, somnul tau va fi intrerupt si de calitatea slaba, asa ca te vei simti foarte obosit pe tot parcusul zilei.

Sindromul oboselii cronice

Daca oboseala se manifesta incontinuu, mai mult de 6 luni si este atat de grava incat nu pot fi gestionate activitatile zilnice, poate fi vorba despre sindromul oboselii cronice sau fibromialgie.

Ambele pot avea diferite simptome, dar persistente, epuizarea inexplicabila este una dintre ele. Pentru ca nu exista solutii rapide pentru tratarea fibromialgiei sau a sindromului de oboseala cronica, pacientii vor fi invatati de specialisti cum sa isi schimbe obiceiurile si stilul de viata pentru a avea un somn mai bun, in acest scop fiind necesara introducerea chiar si a exercitiilor fizice moderate ca intensitate.

Solutii rapide pentru ameliorarea oboselii usoare

Daca manifestati o oboseala usoara, care nu are vreo semnificatie patologica, solutia ar putea fi initierea unui program de exercitii fizice. Pe parcursul unui studiu, participantii au facut exercitii fizice timp de 20 de minute pe o bicicleta statica, intr-un ritm scazut.

Facand acest lucru doar de trei ori pe saptamana, este de ajuns pentru a lupta impotriva oboselii.