Vezica urinara este un organ cavitar, situata in partea de jos a abdomenului. In ea se strange urina, rezidu datorat filtrarii sangelui de catre rinichi. Vezica urinara are un perete muscular care permite marirea sau micsorarea ei in functie de cantitatea de urina stocata.
Urina vine de la cei doi rinichi spre vezica prin doua tuburi numite uretere si pleaca de la ea printr-un tub numit uretra. Screening-ul pentru cancer reprezinta examinarea (sau testarea) persoanelor in vederea descoperirii precoce (timpurie) a semnelor de cancer chiar daca nu sunt prezente semne de boala.
Specialistii au studiat diferitele tipuri de cancer in populatie pentru a vedea tipul persoanelor predispuse la un anumit tip de cancer. Ei au cercetat, de asemenea, influenta factorilor de mediu si a modului de viata in aparitia cancerului. Aceste informatii au ajutat doctorii sa inteleaga ce persoane trebuie testate pentru anumite tipuri de cancer, ce tipuri de teste si cat de frecvent trebuiesc facute.
Nu toate testele de screening sunt folositoare, pentru ca multe din ele prezinta riscul lezarii (ruperii) peretelui intern al vezicii urinare, in timpul biopsiei recomandate, ca urmare a unui test de screening anormal. Din acest motiv, cercetatorii din domeniul cancerului analizeaza cat mai multe teste de screening pentru a le recomanda pe cele mai folositoare.
Daca doctorul sugereaza cateva teste screening pentru cancer ca parte a planului de investigare a starii de sanatate, asta nu inseamna ca suspecteaza un cancer. Testele screening sunt efectuate cand nu sunt simptome (semne de cancer). Deoarece decizia privind efectuarea testelor de screening poate fi dificila si trebuie discutat despre ele cu medicul in privinta beneficiilor si riscurilor acestor teste screening si daca s-a dovedit ca ele pot scadea riscul de deces prin cancer.
Daca sunt prezente simptome de cancer, atunci medicul va recomanda anumite teste care sa confirme sau nu cancerul. Acestea se numesc teste diagnostice.
Scopurile acestui rezumat asupra screening-ului cancerului de vezica urinara sunt:
- sa ofere informatii despre cancerul de vezica urinara si cauzele cele mai frecvente ce determina aparitia lui (factori de risc)
- sa ofere dovezi privind eficacitatea testelor de screening
Pacientii pot discuta cu medicul lor sau cu alti specialisti in ingrijiri medicale despre screening-ul in cancer si daca aceste teste de screening ii pot ajuta.
Cancerul de vezica urinara este printre cele mai frecvente cancere in lume.
Factorul de risc este acea cauza care creste sansele unei persoane de a dezvolta cancer.
Cei mai frecventi factori de risc pentru cancerul de vezica urinara sunt:
- varsta - Riscul de a face cancer de vezica urinara creste cu varsta. Cele mai multe cazuri, atat la femei cat si la barbati, apar dupa varsta de 60 de ani
- rasa - Cancerul de vezica urinara apare mai frecvent la populatia alba decat la cea de culoare. Cu toate acestea, la populatia de culoare cazurile de cancer de vezica urinara duc mai frecvent la deces
- sexul - Cancerul de vezica urinara apare mai frecvent la barbati decat la femei; cu toate acestea, la femei cazurile de cancer de vezica urinara duc mai frecvent la deces
- fumatul - Persoanele care fumeaza au un risc crescut de a face cancer de vezica urinara fata de nefumatori. Riscul de a face cancer de vezica urinara scade treptat o data cu incetarea fumatului. Chiar si dupa 10 ani de la incetarea fumatului, un fost fumator are un risc mai mare de a face cancer de vezica urinara decat un nefumator.
Alti factori de risc pentru cancerul de vezica urinara sunt substantele chimice utilizate in producerea colorantilor, cauciucului si textilelor, funinginea de la carbune, infectiile cronice (persistente) ale vezicii urinare, ciclofosfamida (medicament chimioterapic), radioterapia in regiunea pelvina (abdomenul inferior). Persoanele care lucreaza in curatatoriile chimice, fabricile de hartie, in confectionarea sforilor si impletiturilor din sfoara si muncitorii din industria confectiilor au sanse mai mari sa faca cancer de vezica urinara.
Testul hematuriei (sange in urina) - Urina este examinata pentru a descoperi prezenta sangelui in ea cu scopul de a stabili daca un pacient are cancer de vezica urinara sau alte probleme ale tractului urinar. Studiile nu au demonstrat insa ca testul hematuriei este benefic in descoperirea cancerului de vezica urinara.
Cistoscopia - Consta in introducerea unui tub subtire, prevazut cu o sursa de lumina la varf (numit cistoscop) prin uretra pana in vezica urinara pentru a examina atat uretra cat si vezica urinara. Se pot recolta fragmente de tesut din aceste organe, care examinate la microscop pot pune in evidenta prezenta bolii. Aceasta examinare s-a dovedit benefica la pacientii care au fost tratati pentru cancer de vezica urinara. Cistoscopia nu este un test util pentru persoanele care nu au o istorie de cancer de vezica urinara.
Alte metode de screening sunt inca in studiu. Medicul decide ce teste de screening sunt indicate pentru fiecare pacient.