Convinsi ca toate bolile si durerile noastre sunt provocate de curent, obisuim sa ne ferim de aerul conditionat si ferestrele deschise. De fapt, curentul este inofensiv.
Cand prietenei mele, Diana, i s-a umflat maseaua, medicul de familie i-a spus, foarte sigur pe el, ca i se trage de la curent si i-a prescris calmante. Desi s-a ferit de curent, durerea nu a cedat asa ca Diana a ajuns intr-un final acolo unde medicul de familie trebuia sa o trimita din prima: la stomatolog. Aici, stupoare: durerea nu era provocata de curent, ci de o masea de minte care nu reusea sa strapunga gingia.
Si nu este singurul astfel de caz pe care il cunosc. Durerile de cap, durerile pelvine sau de spate sunt puse adesea pe seama curentului. Iar daca n-ai auzit cel putin o data „nu sta in curent ca ai sa racesti”, inseamna ca nu esti roman. Si nu numai curentul este „malefic” in Romania, ci si frigul.
Pentru ca obisnuiesc sa-mi spal parul dimineata si sa plec cu el inca ud, aproape zilnic sunt avertizata de bunicutele intalnite in autobuz ca parul ud plus aerul de afara inseamna o raceala sigura. Si totusi n-am mai racit de asta toamna... si nici spatele nu ma doare, desi stau desculta pe gresie. Iar cand ma rezem de un zid rece nu fac niciodata pneumonie.
Ca bunicile si mamele noastre cred in puterile malefice ale curentului, nu este de mirare. Mai ciudat este cand medicul ignora o problema stomatologica destul de grava, dand vina pe circulatia aerului.
Strainii iau peste picior teama de curent a romanilor
La un asemnea caz face referire un articol din ziarul britanic Telegraph. Autoarea, Debbie Stowe, care a trait in Romania, ia peste picior teama de curent a romanilor.
„In Romania, cea mai mare amenintare la adresa vietii nu este saracia, incalzirea globala sau al-Qa’eda. Este aerul care se misca. Ventilatoarele, aerul conditionat si ferestrele deschise nu sunt metode utile de a genera o briza placuta [...]. Sunt arme de distrugere in masa”, spune jurnalista.
Ea povesteste ca la serviciu, colegii romanii preferau sa-si petreaca cele opt ore scaldandu-se in transpiratie decat sa deschida un geam. Iar cu prietenul ei roman a dus o serioasa munca de convingere pentru a cumpara un ventilator.
Cand acestuia i s-a umflat o masea, vina a cazut automat pe ventilator, desi ar fi multe explicatii pentru problemele stomatologice ale romanilor: igiena precara – romanii folosesc in medie jumatate de tub de pasta de dinti pe an – calitatea proasta a pastei de dinti in timpul comunismului, dieta bogata in zahar, fumatul si ideea ca vizita la stomatolog este un moft, nu o investitie in propria sanatate.
Teama de curent, o problema culturala
In acelasi articol, jurnalista de la Telegraph spune ca englezii cauta sa stea cat mai mult in curent atunci cand este cald pentru a se racori si nu se imbolnavesc niciodata din cauza asta.
Si alti straini care cunosc Romania sunt de aceeasi parere, mirati ca exista un popor care se imbolnaveste de la banala circulatie a aerului. De unde deducem ca teama de curent a romanilor, tine mai mult de cultura si superstitii decat de medicina.