Cum alegi crema de protectie solara potrivita

Generalitati

Pentru ca radiatiile ultraviolete sunt tot mai puternice, fiind anuntat chiar si un „tsunami solar”, crema cu factor de protectie UV nu ar trebui sa-ti lipseasca din geanta.

Crema de protectie solara nu-ti garanteaza sanatatea

Dr. Victor Clatici, medic primar dermatovenerologie, de la clinica Anais, isi incepe sfaturile cu o atentionare foarte importanta: „Utilizarea cremelor de protectie solara face parte din grupul mai larg al masurilor de fotoprotectie.”

Cu alte cuvinte, daca ti-ai aplicat o crema cu FPS nu inseamna ca poti sta la soare oricat sau ca nu mai ai nevoie de palarie si haine cu maneca lunga. Asa cum avertiza si Ministerul Sanatatii intr-un comunicat recent, produsele pentru protectie solara nu trebuie folosite niciodata ca unic mijloc de aparare impotriva radiatiilor.
„Folosirea cremelor de protecie solara nu inseamna ca putem sa ne expunem mai mult la soare sau ca putem sta la ore "interzise", intre orele 12:00 i 16:00”, mai spune dr. Clatici.

Ce este FPS-ul

Totusi, cremele raman foarte utile in cazurile cand esti nevoita sa stai in soare, dar si cand mergi la plaja, dimineata si seara.

Principalul element observat pe ambalajul unui astfel de produs este o cifra, FPS-ul, adica Factorul de Protectie Solara, care variaza intre 5-10 si 50 sau mai mult.

FPS-ul arata eficacitatea unei creme de protectie si este stabilit dupa masuratori de laborator. FPS-ul arata cantitatea de radiatii necesara pentru a provoca arsuri pe pielea unsa cu crema in comparatie cu pielea neprotejata. Astfel, daca folosesti o crema cu FPS 50 te vei arde atunci cand te expui la cantitati de radiatii de 50 de ori mai mari decat cele neceare pentru a-ti arde pielea neprotejata.

Dr. Victor Clatici ne atrage atentia ca FPS-ul se refera doar la protectia fata de radiatiile UVB. Dar soarele emite si radiatii UVA, care sunt la fel de periculoase, desi efectele lor nu sunt vizibile imediat, in sensul ca nu provoaca arsuri.

Cum alegi crema de protectie solara

„De aceea, primul lucru care trebuie verificat este daca crema respectiva protejeaza atat impotriva ultravioletelor B cat si a ultravioletelor A (UVA)”, explica dr. Clatici, care ne recomanda sa folosim numai produse care protejeaza impotriva ambelor tipuri de radiatii.