Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, care se caracterizeaza prin eruptii de placi eritemato-scumoase (pete rosii acoperite de scuame).
Aceste eruptii apar frecvent pe fata anterioara a genunchiului, in coate, la nivelul pliurilor cutanate inghinale sau axiale, la nivelul palmelor sau pe suprafata plantara.
Cauzele care conduc la aparitia acestei afectiuni nu sunt cunoscute; deoarece aproximativ 50% dintre cazuri sunt ereditare, considerandu-se ca principala cauza existenta unui factor de risc ereditar.
Potrivit studiilor, regimul alimentar este foarte important in ameliorarea manifestarilor bolii.
Astfel, oamenii de stiinta sustin ca o dieta bogata in fructe si legume proaspete care contin antioxidanti, beta-caroten, folati, acizi grasi Omega-3, zinc si cupru contribuie la prevenirea psoriazisului si trateaza eruptiile eritemato-scuamoase.
1. Fructe (proaspete) - cirese, fructe de padure, piersici, mere, prune, caise.
2. Legume (proaspete, suc sau preparate la aburi) - sparanghel, fasole verde, broccoli, varza, conopida, telina, castraveti, salata verde, spanac, ridichii, sfecla, varza de Bruxelles, arpagic, gulii, praz, patrunjel, dovlecel, macris, linte, mazare, fasole.
3. Oleaginoase (crude si nesarate) - migdale, seminte de dovleac si floarea soarelui, susan, seminte de in, macadamia, cereale integrale.
4. Proteine de origine animala - peste proaspat (mai ales: somon, sardine, macrou, pastrav, biban oceanic, cambula, eglefin), carne de pui si curcan (de preferat de tara).
5. Produse lactate - lapte din nuca de cocos neindulcit.
6. Uleiuri - ulei extravirgin de masline, ulei din nuca de cocos, unt atestat organic.
7. Bauturi - apa, suc proaspat din legume sau fructe, ceai din plante medicinale, cafea decofeinizata, ceai verde (o cana zilnic).
1. Acizi grasi Omega-3
Surse alimentare de acizi grasimiOmega-3: somon, pastrav, ton, mango, legume cu frunze verzi bogate in beta-caroten, pe care organismul il transforma in vitamina A - esentiala pentru o piele sanatoasa.
Vitamina C, beta-carotenul si antioxidantii stimuleaza si fortifica sistemul imunitar, ameliorand simptomele psoriazisului.
Cantitati ridicate de acizi grasi Omega-3 se gasesc si in semintele de in, de floarea-soarelui si de susan.
2. Acid folic
Potrivit studiilor, pacientii cu psoriazis prezinta un deficit de acid folic si de zinc.
Cerealele integrale, painea, extractele fortificate cu acid folic contribuie la corectarea acestor deficite.
Broccoli, varza si alte legume cu frunze verzi contin folati, forma naturala a vitaminei B9 (acid folic).
1. Fructe - compot de fructe, fructe necoapte, gemuri, jeleuri, bauturi indulcite cu suc/sirop din fructe, fruncte confiate, citrice (grepfrut, lamaie, portocale).
2. Legume - legume la conserva, crema de legume, legume verzi necoapte (precum, rosiile sau ardeiul gras).
3. Oleaginoase - arahide, alune, nuci.
4. Produse de panificatie - paine alba, biscuiti, paste, cereale, batoane proteice.
5. Proteine de origine animala - carne de porc, carne de vita, conserve de carne, carnati, sunca, bacon, salam, somn, peste-spada, rechin, ton alb (pestii cunoscuti ca avand un nivel ridicat de mercur), pate.
6. Produse lactate - lapte degresat, iaurt simplu sau cu fructe, inghetata.
7. Uleiuri - margarina, unt, grasimi hidrogenate, ulei de rapita, slanina.
8. Mirodenii si condimente - piper, cuisoare, chimen, anason, scortisoara, boia, mustar, ardei iute, nucsoara, maioneza din comert, ketchup, sosuri (de soia), otet, coaja de lamaie, curry si in general toate produsele de acest tip care contin conservanti si arome artificiale.
9. Zaharuri - indulcitori artificali, zaharul, siropul de porumb.
10. Bauturi - bauturi carbogazoase, energizante, bauturi alcoolice si rafinate (vin, coniac, vermut, lichior) limonada si produsele cofeinizate.
11. Altele - muraturi, ciocolata, oua.
Fumatul si psoriazisul
Potrivit ultimelor studii, fumatul creste riscul dezvoltarii psoriazisului in cazul persoanelor adulte.
Rezultatele unui studiu realizat in Italia confirma ca fumatorii prezinta un risc semnificativ mai ridicat de a suferi de psoriazis, in comparatie cu cei care nu au fumat niciodata.
De asemenea, s-a constatat ca femeile sunt supuse unui risc mai ridicat in comparatie cu barbatii.
Fumatul a 15 tigari zilnic este asociat cu dezvoltarea leziunilor pustuloase psoriazice, deci renuntati la fumat pentru a preveni afectiunile cutanate!