Pielea este cel mai mare organ al corpului si, practic, prima bariera de aparare a acestuia; din aceasta cauza primul contact cu iritantii din mediu are loc la nivelul pielii. Dermatita este termenul general folosit pentru a descrie o gama larga de inflamatii cutanate.
Unele tipuri de dermatita sunt declansate de cauze interne, de anumite procese chimice din organism; in aceasta categorie se incadreaza eczema, care, de obicei, este ereditara si poate fi declansata de stres, alergii (alimentare, medicamentoase, de exemplu) si astmul.
Dermatita de contact este rezultatul contactului dintre pielea si diversi factori iritanti, care declaseaza o reactie alergica. Deoarece zilnic oamenii intra in contact cu foarte multe lucruri, cauza exacta a declansarii eruptiilor cutanate este dificil de stabilit, putand fi vorba despre agenti fizici sau mecanici - vantul, soarele, frigul - sau, in cazul dermatitei de contact, agenti chimici - cosmetice, sapun, produse de curatenie, creme pentru protectie solara etc.
In acest articol va prezentam cele mai frecvente cauze ale iritatiilor pielii si masurile pe care le puteti lua pentru prevenirea acestora.
Plantele care provoaca iritatii ale pielii in mod frecvent sunt: iedera otravitoare, stejar salbatic si sumac (scumpie sau otetar salbatic). Oricare dintre acestea pot provoca reactii diferite, dar nu grave.
Daca o persoana va intra contact cu iedera otravitoare, pielea se va inrosi, se va inflama, va aparea senzatia de mancarime si vezicule; aceste simptome se pot manifesta pana la 2-3 saptamani.
Reactie alergica este provocata de urushiol, o substanta (rasina) din componenta plantei. Tratamentul prescris de medic va contine steroizi, administrati pe cale orala, in scopul reducerii inflamatiei.
Acest tratament este prescris in cazul in care mancarimea este severa sau simptomele se manifesta in zone delicate ale corpului (zona fetei, de exemplu).
O alta substanta care provoaca iritatii ale pielii este capsaicina, cea care ofera gustul iute al ardeiului. Pe langa senzatia de arsura a limbii, capsaicina poate declansa o senzatia intensa de arsura si la nivelul pielii si ochilor. Spalarea cu apa si sapun a zonelor iritate este suficienta pentru ca simptomele sa dispara.
Cea mai buna metoda de prevenire a iritatiilor provocate de contactul cu plantele este sa va acoperiti aproape in intregime pielea. Purtati haine care sa nu permita contactul tegumentului cu plantele, folositi manusi de protectie atunci cand intrati in contact cu frunzele de iedera otravitoare, cu ardeiul iute etc.
Pe majoritatea etichetelor produselor de uz casnic este mentionat clar ca aceste produse nu trebuie inhalate, inghitite, nu trebuie sa intre in contact cu ochii etc. Puteti evita expunerea prin purtarea manusilor de protectie in timpul utilizarii produselor.
Produse de uz caznic care pot irita pielea:
• Detergentii universali pot avea in compozitie amoniac, fosfat trisodic si alte substante chimice care au rolul de a inlatura grasimea si petele de pe suprafetele poroase.
Expunerea limitata la aceste chimicale nu afecteaza tegumentul, in schimb expunerea prelungita poate determina arsuri chimice, uscarea si descuamarea pielii.
• Produsele pentru curatat geamurile contin, de regula, amoniac si izopropanol. Acestea nu au doar efect caustic, dar pot irita si ochii si mucoasa nazala. Se recomanda folosirea lor cu prudenta si doar intr-un spatiu bine aerisit.
• Detergentii de spalat vase pot usca si descuama pielea mainilor in cazul utilizarii prelungite, dar nu reprezinta un pericol pentru piele. Mai nocivi sunt detergentii utilizati pentru masina de spalat vase, deoarece sunt mult mai concentrati. Contactul indelungat cu acestia cauzeaza mancarimi si arsuri la nivelul pielii.
• Substantele pentru curatarea/dezinfectarea toaletei sau inlaturarea mucegaiului contin pesticide; acesta fiind si motivul pentru care sunt caustice. De asemenea, aceste produse contin inalbitori, inhalarea vaporilor emanati fiind periculoasa.
• Produsele folosite pentru a desfunda tevile de scurgere au in compozitie acid sulfuric. Contactul cu acesta provoaca arsuri grave ale pielii. In plus, aceste produse pot emana vapori toxici.
Expunerea prelungita a pielii la detergent de rufe (prin clatirea insuficienta a rufelor) poate cauza iritatii ale pielii. Detergentul folosit pentru spalarea hainelor contine urmatoarele ingrediente:
- surfactant (agent tensioactiv de suprafata), care se dizolva in apa si inlatura murdaria si grasimea de pe tesaturi;
- substante care sustin actiunea surfactantului, cu un continut ridicat de minerale;
- enzime, care au rolul de a indeparta petele ce contin proteine organice (cum ar fi urmele de sange sau iarba);
- clor, care inalbeste textilele si le dezinfecteaza;
- oxigen, cu efect de curatare si inalbire a rufelor. Puterea sa de actiune nu este atat de mare ca a clorului, dar este un produs mai sigur si mai putin nociv;
- inalbitori optici, care absorb formele invizibile de lumina si le reemit sub forma de lumina albastra, facand hainele sa para mai luminoase;
- parfumuri, care mascheaza mirosul chimic al detergentului.
Chiar si inalbitorii fara clor pot determina arsuri, dar indepartarea substantei prin clatirea cu apa duce la disparitia simptomelor. Surfactantii din detergenti, de exemplu, au toxicitate scazuta, dar pot determina uscarea si mancarimea pielii daca hainele nu sunt bine clatite.
Acestia sunt responsabili de eruptii ale pielii, in cazul persoanelor care au pielea sensibila sau sunt alergici. Parfumurile din balsamul de rufe poate produce reactii alergice similare.
Majoritatea producatorilor au raspuns cererilor consumatorilor cu piele sensibila si alergici, creand detergent si balsam de rufe fara parfum si coloranti.
Cremele de protectie solara sunt folosite pentru a proteja pielea de razele ultraviolete nocive ale soarelui.
Exista doua tipuri de ecrane solare:
- Ecranele fizice sau minerale, in compozitia unora dintre acestea sunt incluse oxidul de zinc si oxidul de titan, care reflecta si disperseaza radiatiile razelor ultraviolete, inainte ca acestea sa patrunda prin piele.
- Filtrele chimice - sunt frecvent comercializate, cu toate ca produsele chimice de protectie solara patrund in piele si absorb radiatiile razelor ultraviolete inainte ca acestea sa afecteze tegumentul.
Ambele tipuri de ecrane de protectie solara intra atat in componenta produselor cu protectie solara, cat si in diverse produse cosmetice (creme hidratante pentru fata, creme pentru maini, fond de ten). Dermatologii recomanda folosirea produselor de protectie solara cu un factor de protectie impotriva razelor ultraviolete de cel putin 15.
Produsele pentru protectie solara contin substante chimice specifice, care pot declansa reactii alergice. Din nefericire, nu exista o mare varietate de filtre pentru protectie solara din care producatorii sa aleaga.
In concluzie, daca prezentati o reactie alergica la un produs special folosit pentru protejarea de razele ultraviolete (eruptie, mancarime la nivelul pielii), alegeti un alt produs care sa contina substante chimice diferite.
Frecvent, reactiile alergice la produsele solare sunt cauzate de acidul para-aminobenzoic sau PABA. Beneficiile acestui acid sunt in curs de cercetare, desi rolul sau ca ecran solar este unul semnificativ.
Indiferent daca va plac sau nu, in aer liber intalniti diverse insecte. Cu siguranta ati incercat sa va protejati cu repelenti pentru a evita muscaturi, intepaturi si alte senzatii provocate de acestea, insa este bine sa stiti ca atat insectele, cat si repelentii pot provoca iritatii ale pielii.
Cele mai multe insecte sunt inofensive. Totusi, tantarii, capusele si paduchii musca in scopul de a se hrani cu sange; albinele, furnicile si paianjenii ciupesc - in incercarea de a se apara - cu un venin care contine aminoacizi, peptide si proteine.
Desi doar unele insecte au venin letal, toate muscaturile si intepaturile pot produce reactii alergice. Manifestarile acestora sunt diferite, de la o usoara umflatura si mancarime, pana la eruptii violente, cu vezicule si ulceratii.
Daca doriti sa va protejati de insecte, aplicati pe pielea lotiuni sau spray-uri speciale cu efect insectifug (repelent). De regula, aceste produse contin n-dietil-meta-toluamida (DEET) si alte substante chimice, cunoscute ca fiind eficiente in prevenirea intepaturilor de insecte.
Specialistii recomanda ca la manifestarea primei reactii alergice sa intrerupeti folosirea produsului si sa spalati bine zona in care acesta a fost aplicat.
Cea mai buna protectie a pielii impotriva muscaturilor de tantari este imbracamintea. Daca urmeaza sa petreceti o perioada indelungata de timp in natura luati in considerare achizitionarea unei vestimentatii speciale, care va poate apara de insecte.
In zilele calduroase si umede exista riscul ca pe piele sa apara eruptii cauzate de caldura. Acestea pot declansa simptome precum vezicule, umflaturi, papule rosii, roseata etc. determinate de transpiratia excesiva.
Umflaturile se formeaza atunci cand canalele prin care se elimina transpiratia se obtureaza, iar retentia sub piele inflameaza canalele. De regula, alergia sau eruptia cauzate de caldura dispar fara tratament, iar odata cu aceasta, si senzatiile de mancarime, usturime si inflamatia de la nivelul pielii.
Preveniti eruptiile cutanate provocate de caldura prin deplasarea in locuri racoroase; cu toate ca exista si cazuri in care acest tip de alergie poate sfida conditiile meteorologice.
Barbieritul poate provoca iritatii atunci cand nu aplicati suficient lubrifiant pe suprafata pielii. Pentru lubrifiere, puteti folosi o crema de ras din comert sau doar o spuma groasa din sapun.
Fara lubrifiere, aparatul de ras poate agresa pielea, provocand iritatii si zgarieturi; aceste leziuni ale pielii vor determina o senzatie de arsura si mancarime, fiind cunoscute sub denumirea de "iritatii dupa barbierit”.
Exista multe alte alternative de indepartare a parului de pe corp
Persoanele care folosesc cremele de epilat au semnalat reactii alergice si arsuri chimice insotite de prurit, inrosire, vezicule, usturimi si descuamari ale pielii. Daca prezentati oricare din aceste reactii cand testati o crema epilatoare, spalati bine zona pentru a elimina produsul si evitati folosirea acestuia.
Ceara indeparteaza firul de par din folicul, astfel efectul este de lunga durata. Timp de cateva ore, aceasta metoda de epilare poate determina roseata, senzatie de arsura, mancarime si chiar o inflamatie a pielii, ca urmare a traumei la care este supusa pielea cand ceara smulge firele de par.
Indepartarea permanenta a parului poate fi o solutie tentanta si pe termen lung. Metoda previne iritatia pielii si inconvenientele periodice provocate de ras si epilarea cu ceara.
Atat electroliza, cat si epilarea cu laser ar putea provoca durere temporara si intepaturi la locul tratamentului. Dupa procedura, pentru scurt timp pielea va fi rosie si usor tumefiata.
Simptomele pot fi estompate cu ajutorul medicatiei si a unguentelor antiinflamatorii. In situatii exceptionale, dupa aceste interventii s-au raportat vezicule, cicatrici si chiar tulburari ale pigmentarii pielii.
Lotiunile, deodorantele, tratamentele pentru acnee si alte produse cosmetice pot cauza iritatii ale pielii daca aveti reactii alergice la substantele din componenta acestora sau daca substantele chimice se descompun in substante periculoase.
Unele antiperspirante, de exemplu, pot provoca reactii alergice precum prurit si eruptii cutanate.
Cosmeticele pot contine ingrediente active de genul alfa-hidroxi acizi care pot irita sau chiar leza pielea. Din aceasta cauza se recomanda sa testati fiecare produs cosmetic si sa il folositi conform instructiunilor. Intrerupeti imediat aplicarea lui daca apar iritatii pe piele sau alte reactii adverse!
Aditivii, conservantii, colorantii si aromele din produsele cosmetice sunt factori favorizanti ai eruptiilor cutanate.
Unele produse cosmetice contin conservanti pentru ca termenul de valabilitate sa fie mai mare, insa atunci cand sunt expuse la caldura sau intra in contact cu bacterii, compozitia acestora se modifica.
De exemplu, produsele pentru machiaj care au la baza un complex de filtre pentru radiatii ultraviolete isi pierd calitatea de ecran solar daca sunt expuse la temperaturi inalte si pot raspandi bacterii daca nu folositi un aplicator de unica folosinta.
Pentru a preveni iritarea pielii, acneea si alte efecte nocive, folositi produsul cosmetic in perioada de valabilitate si urmati instructiunile de depozitare mentionate pe eticheta.
Sapunul dvs. preferat poate fi unul care miroase bine, face spuma si dupa ce-l folositi pielea ramane curata. Cu toate acestea, trebuie sa luati in calcul ca acesta ar putea fi principalul vinovat in cazul in care aveti pielea uscata si prurit.
Sapunul este un surfactant (agent tensioactiv) care, in contact cu apa, elimina murdaria si grasimea de pe o suprafata. Sapunul este rezultatul natural al unei reactii chimice dintre o solutie alcalina si grasime sau ulei.
Sapunul poate irita pielea in doua moduri:
- Puteti manifesta o reactie alergica la parfumul sau colorantul din componenta acestuia;
- Sapunurile care degreseaza puternic pielea, lasand-o aspra si lipsita de elasticitate, pot produce iritatii.
Imbracamintea poate declansa iritatii ale pielii din cauza:
- materialelor aspre;
- vopselelor, aplicatiilor si aditivilor chimici utilizati in procesul de fabricare al tesaturii;
- dispozitivelor de fixare (fermoare, capse etc.) si a cusaturilor;
- tipului de tesatura (anumite tesaturi nu permit pielii sa respire si sa se usuce rapid cand transpira).
Iritatiile pielii determinate de haine sunt greu de depistat; in prima etapa veti banui ca acestea sunt provocate de sapun, detergent sau cosmetice aplicate direct pe piele.