Pe parcursul vietii ne putem confrunta cu diferite situatii, in care nu gasim sursa durerii pe care o resimtim.
Fara a avea pretentia de a fi exhaustiv, iata cateva cazuri de senzatii dureroase, cu origini mai rar intalnite:
• Lumina foarte puternica, sau lumina intermitenta poate intensifica durerea resimtita in migrena. Solutia consta in evitarea expunerii la acest tip de stimuli.
• Fulgerele survenite in timpul furtunilor, in apropierea locuintelor pot declansa sau accentua migrena.
• Schimbarile bruste ale presiunii atmosferice pot provoca migrene, din cauza eliberarii hormonului serotonina.
• In timpul eliberarii in sange a unor hormoni, precum serotonina - poate conduce la aparitia migrenei, alti hormoni, cum ar fi oxitocina, diminueaza intensitatea durerii.
• Durerea de la nivelul umerilor poate aparea si ca urmare a miscarilor repetate de ridicare a bratelor deasupra nivelului umerilor, in cursul exercitiilor fizice, sau la locul de munca. Tratamentul poate consta in repaus, sau, in cazurile mai severe, in interventie chirurgicala.
• O alta localizare a durerii, ce poate induce in eroare este cea abdominala, survenita in cazul zonei zoster si care poate indica in mod eronat o patologie abdominala( colecistita, pancreatita, apendicita, etc.).
• Durerea toracica(in piept) ce apare in cazul atacului de panica si care poate simula angina pectorala, sau infarctul miocardic. Stabilirea cu precizie a diagnosticului si instituirea tratamentului corespunzator vor rezulta in urma unui consult medical de specialitate.
• Durerea abdominala brusca si intensa, ce poate simula o patologie a organelor interne abdominale, dar care este intalnita si in anumite cazuri de infarct miocardic. Diferenta intre aceste maladii se realizeaza prin prezentarea de urgenta la camera de garda.
Deseori, durerile sunt determinate de alegerile pe care le facem zilnic; una dintre acestea fiind papucii flip-flop. Deoarece acest tip de incaltaminte nu sustine bine piciorul, poate declansa aparitia durerilor la nivelul picioarelor, gleznelor si genunchilor.
Solutionarea acestei probleme consta in achizitionarea si purtarea incaltamintelor bine sustinute pe picior. De asemenea, daca stiti ca urmeaza sa mergeti mult pe jos optati pentru purtarea pantofilor sport.
Acesta permite navigarea pe internet si este utilizat pentru diverse jocuri; activitati care solicita intens degetele mainilor, mai ales degetul mare. Potrivit medicilor, utilizarea exagerata a telefonului mobil este principala cauza de aparitie a artritei la nivelul degetului mare, in cazul persoanelor cu varsta pana in 30 ani.
Se recomanda relaxarea degetelor atunci cand se manifesta durerea; in cazul in care durerea persista trebuie sa recurgeti la un consult medical de specialitate.
Portofelul purtat in buzunarul de la spate poate fi cauza declansarii durerii localizata in zona dintre fese si spate sau a durerilor care se lasa de-a lungul piciorului. Prezenta portofelului in buzunarul de la spate produce o presiune a nervului sciatic determinand o senzatie enervanta. Un portofel plin poate cauza tensiune musculara si poate afecta coloana vertebrala.
Majoritatea persoanelor nu isi aranjeaza corect scaunul si pozitia este gresita atunci cand conduc un autovehicul. In cazul in care scaunul este prea inclinat pe spate, pozitia ar putea sa nu permita o buna manevrare a volanului; fapt care determina dureri de gat, intrucat capul nu este sprijinit de tetiera.
Rezolvarea acestei probleme consta in pozitionarea verticala a scaunului, permitand sprijinirea capului si a partii inferioare a spateului. De asemenea, volanul trebuie sa fie usor de manevrat pentru ca bratele soferului sa fie relaxate, usor flexate.
Jocurile video care simuleaza miscarea pot determina aparitia unor probleme reale de sanatate sau chiar accidente. Potrivit medicilor, implicarea activa in joc poate cauza intindere de ligamente si fractura osoasa.
Solutia consta in practicarea exercitiilor tip stretching inainte de a incepe un astfel de joc.
Iubitorii de branza sunt avertizati ca alimentul favorit poate cauza aparitia durerilor de cap. Branza invechita, branza cu mucegai, brie, cheddar, feta, mozzarella, parmezanul si branzeturile elvetiene contin o substanta numita tiramina, care declanseaza dureri de cap. Substanta se mai intalneste in carnea neprelucrata termic si in bauturile alcoolice.
Indiferent de perioada in care sunt mentinute, pozitiile incorecte pot fi surse ale durerilor. Pozitii care conduc la aparitia durerilor de gat: statul intins pe canapea si capul intors (stanga/dreapta) catre televizor, dormitul in aceasta pozitie etc.
Pentru a evita aceasta durere se recomanda mentinerea unei posturi corecte, chiar si atunci cand va relaxati - stati cu spatele drept, sprijinit pe canapea.
Simpla ridicarea zilnica a copilului din patut poate provoca tenosinovita de efort. Acest lucru prejudiciaza in mod repetat incheietura mainii si a degetului mare, provocand durere si inflamatie.
Solutia ar fi sa ridicati copilul fara sa fortati incheieturile: coborati gratiile de la patut, puneti mainile sub spatele si fesele copilului si ridicati-l folosind muschii bratelor.
Purtarea frecventa a laptopului cu dvs. solicita antebratul, ducand la epicondilita. Greutatea purtata pe umar contribuie la declansarea durerilor de umar si spate.
Pentru a preveni aceste dureri trebuie sa optati pentru mai multe tipuri de genti pentru laptop (de exemplu, o geanta cu roti) sau achizitionarea unui laptop de dimensiuni mai mici.
Parul prins foarte strans (tip coada de cal) poate declansa o durere de cap, mai ales daca exista predispozitie la migrene. Exista suferinzi de migrene mai sensibili la purtarea palariilor si a anumitor coafuri ale parului - anumite impletituri, purtarea bentitelor strans legate. Solutia ar fi sa evitati coafurile, palariile sau bentitele incomode.
Potrivit studiilor, mirosurile puternice pot declansa migrene. Printre aceste mirosuri puternice se pot regasi cele ale vopselurilor sau fumului, mirosurile placute de parfum sau flori. Pentru a preveni migrenele si durerile de cap trebuie sa identificati mirosurile deranjante.
Daca dimineata, dupa somn, manifestati dureri in diferite zone ale corpului, inseamna ca pozitiile din timpului somnului au fost incomode. Unii oameni dorm pe o parte cu bratul deasupra capului, iar dupa cateva ore de somn in aceasta pozitie bratul le este amortit.
Solutia ar fi dormitul pe spate sau pe o parte, iar bratele sa nu depaseasca nivelul umerilor. Cei care dorm pe o parte pot aseza o perna intre genunchi pentru a sprijini mai bine partea inferioara a spatelui.
Cand vine vorba despre bauturi, alcoolul este principalul vinovat al durerii. Vinul rosu, bauturile spirtoase, berea si sampania sunt adesea cauze ale durerilor de cap. Limitati consumul de alcool!
Una dintre principalele cauze ale durerilor de spate este ridicarea greutatilor in mod eronat. O greseala des intalnita este curbarea spatelului spre fata atunci cand apucam un obiect si apoi indreptarea spatelui prin saritura; acest lucru forteaza muschii spatelui care preiau intreaga greutate. Rasucirea in timpul ridicarii ar fi o alta miscare gresita.
Pentru a ridica o greutate indoiti genunchii si soldurile pana ajungeti in pozitia ghemuit. Tineti spatele drept. Apucati obiectul si ridicati-l, folosind muschii picioarelor, apoi indreptati genunchii si soldurile.
Munca la birou conduce la aparitia durerilor. Un scaun pozitionat gresit poate determina dureri de spate si gat. Pozitia sezand determina o presiune asupra coloanei vertebrale, care poate fi periculoasa. Un monitor prea mic sau prea mare poate solicita muschii gatului, declansand dureri in aceasta zona.
Asezati monitorul cu partea de sus a ecranului la nivelul ochilor. Cand stati pe scaun spatele trebuie sa fie drept si picioarele sprijinite pe podea. Daca este necesar, folositi o perna pentru a va sprijini partea inferioara a spatelui.
Utilizarea indelungata a tastaturii creste riscul aparitiei sindromului de tunel carpian - afectiune care provoaca durere, amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor sau incheieturilor. Durerea se poate agrava daca nu tineti coatele sprijinite in timp ce utilizati tastatura.
Durerile de cap centrate in spatele sprancenelor sunt cauzate de oboseala ochilor - apare atunci cand aveti probleme de vedere necorectate, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul.
Rezolvarea consta in consultarea unui medic oftalmolog pentru a depista daca aveti nevoie de ochelari de corectie. In cazul in care deja sunteti purtatori de ochelari trebuie sa efectuati un consult medical pentru a verifica daca dioptriile s-au modificat.
Potrivit studiilor, schimbarile de temperatura pot declansa dureri de cap si migrene. Acest lucru se intampla mai ales cand temperatura creste brusc.
'Luptator de weekend' este acea persoana sedentara in zilele lucratoare ale saptamanii, iar la sfarsit de saptamana practica multe exercitii fizice. Activitatea fizica de intensitate ridicata actioneaza negativ asupra muschilor, facandu-i vulnerabili la efort.
Pentru a preveni intinderile musculare trebuie sa incepeti programul de exercitii fizice cu exercitii usoare - 5-10 exercitii de mers pe jos, exercitii de incalzire, stretching - pe care le puteti practica si in cursul saptamanii dupa programul de serviciu.
Durerea de maxilar combinata cu durerea de cap ar putea fi rezultatul inclestarii sau a scrasnitului dintilor in timpul somnului. Bruxismului nu conduce doar la declansarea durerilor de mandibula si maxilar, ci poate determina si deteriorarea dintilor si scaderea auzului.
Durerile de cap care apar in timpul contactului sexual nu sunt mituri; in timpul actului sexual creste tensiunea arteriala, determinand astfel aparitia durerilor de cap. Acest tip de durere se resimte mai ales in cazul barbatilor. Durerea de cap aparuta in timpul contactului sexual dispare prin administrarea de antialgice.
Stresul poate cauza o gama vasta de dureri. Majoritatea oamenilor incordeaza muschii spatelui atunci cand sunt anxiosi, fapt care in timp poate conduce la declansarea unei dureri cronice de spate.
Tensiunea provocata de stres conduce la aparitia durerilor de cap, bruxismului, durerilor de maxilar etc. Pentru prevenirea si ameliorarea stresului se recomanda practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi meditatia sau yoga.
Adresati-va medicului daca prezentati:
- durere in piept;
- durere severa de cap si/sau torticolis;
- durere in urma unor rani;
- durere insotita de slabiciune sau amorteala.
Orice durere cronica trebuie evaluata de un medic, mai ales daca interfera cu locul de munca, hobby-urile sau somnul.
Bibliografie:
https://www.livescience.com/26572-odd-causes-headaches-migraines.html
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7079-shoulder-impingement-syndrome