Cand interventia chirurgicala a luat sfarsit nu inseamna ca toate problemele de sanatate au fost rezolvate. Dupa operatie urmeaza perioada de recuperare, dupa care pacientul trebuie sa revina la cursul normal al vietii.
In unele cazuri, perioada de recuperare presupune cateva zile de odihna, timp in care organismul se remonteaza si este capabil sa revina la viata dinainte. In alte situatii, recuperarea se desfasoara pe o perioada de cateva saptamani, in functie de amploarea interventiei chirurgicale.
Dupa interventia chirurgicala, majoritatea pacientilor sunt preocupati de ingrijirea inciziei. Aceasta actiune nu este dificila, dar este esentiala pentru evitarea infectiei si a altor complicatii.
O ingrijire corecta, sustinuta de personalul medical, poate preveni cicatricile inestetice. Dupa externare, pacientul trebuie sa ingrijeasca plaga exact asa cum i-a fost explicat de catre medicul curant, in functie de complexitatea si particularitatile acesteia. Toaleta generala include folosirea unui antiseptic, cum este Betadina, ce se tamponeaza la locul inciziei, dupa care excesul este indepartat si se panseaza folosind comprese sterile.
Ingrijirea inciziei in spital
Dupa finalizarea operatiei, medicul va efectua prima schimbare a pansamentelor care acopera locul unde s-a efectuat incizia chirurgicala. Chirurgul doreste sa se asigure, astfel, ca nu apar semne care sa prezica o eventuala infectie si ca plaga se va inchide complet.
Situatia ideala este aceea in care plaga va fi uscata sau nu va necesita drenaj. Suturile chirurgicale vor afronta destul de strans tesuturile si pielea unde s-a facut incizia, sub forma unei taieturi (aproximativ) in linie dreapta.
Suturile vor fi suficient de stranse pentru a mentine plaga inchisa, dar nu atat de strans incat sa strapunga tesuturile.
Este important ca pacientul sa cunoasca modul in care trebuie efectuat pansamentul, precum si felul in care arata incizia, pentru a putea aprecia evolutia acesteia si o eventuala necesitate de revenire la consult.
Cum ingrijesc incizia la domiciliu?
In spital, medicul chirurg si asistentele medicale isi asuma responsabilitatea pentru ingrijirea inciziei, dar, odata ce veti ajunge acasa, acest lucru va ramane in sarcina pacientlui in totalitate.
Este important sa fi primit indicatii si instructiuni privind ingrijirea plagii. Cu toate acestea, este normal sa existe si nelamuriri.
"Cat de des ar trebui sa schimb pansame?", este o intrebare normala, urmata in mod firesc de "Cum imi schimb bandajul?". Posibil sa aveti si intrebari referitoare la modul de curatare si ingrijire al inciziei sau daca exista posibilitatea sa exagerati cu igiena zonei cutanate in care a avut loc operatia. Raspunsul este: va veti descurca!
Cand schimbati bandajul va fi nevoie sa inspectati incizia, asa cum a procedat si chirurgul, pentru a va asigura ca vindecarea decurge normal. Ar trebui sa urmariti daca plaga este inchisa, daca s-a produs dehiscenta (desfacerea marginilor plagii) sau daca exista urme de infectie.
Dupa ce ati verificat starea inciziei, veti fi tentat sa accelerati vindecarea prin aplicarea de unguent, pulbere sau folosirea in exces a apei sau a substantelor dezinfectante. Acest lucru nu va grabi cicatrizarea, din contra, poate incetini procesul.
Un alt lucru pe care ar trebui sa nu-l faceti este sa scoateti sau sa inlaturati suturile, capsele sau crustele ranii. Este normal sa va doriti o piele curata cat mai repede, insa crusta protejeaza si chiar ajuta la vindecarea plagii. Inlaturarea crustelor poate duce inclusiv la aparitia cicatricilor nedorite.
Incizia s-a infectat
V-ati spalat pe maini si ati urmat intocmai toate instructiunile, cu toate acestea, incizia s-a infectat! Semnele unei infectii sunt semnele inflamatorii locale: edem, eritem, durere locala, precum si febra.
In primele saptamani dupa interventia chirurgicala verificati zilnic plaga pentru a descoperi eventuale semne de infectie. Recomandabil ar fi sa va luati temperatura zilnic (de preferinta in aceeasi parte a zilei).
Daca banuiti ca incizia ar fi suprainfectata mergeti urgent la consult! Este important sa stiti acest lucru din timp; astfel, chirurgul va poate prescrie antibiotice si tratamentul necesar pentru a preveni raspandirea infectiei in corp.
Stare generala de rau - unul dintre cele mai comune simptome ale unei infectii sistemice (a organismului) este ca va simtiti obosit si lipsit de energie. Ati putea simti nevoia sa dormiti mai mult decat de obicei si sa nu faceti fata activitatilor firesti.
Aceste stari sunt normale pentru pacientii care se recupereaza in urma unei operatii, fara sa se puna, totusi, problema unei infectii. Diferenta este ca, atunci cand se recupereaza dupa o interventie chirurgicala, majoritatea oamenilor se simt putin mai bine in fiecare zi. Cand au aparut complicatiile, starea de sanatate se degradeaza zilnic si apare senzatia de letargie si epuizare caracteristice infectiei.
Febra - Acest simptom poate fi insotit de semne de raceala. Poate scadea pofta de mancare, iar daca nu se consuma suficiente lichide se poate ajunge la deshidratare si la durere de cap.
Subfebrilitatea (temperaturi intre 37-38 grade Celsius) este aproape normala dupa o interventie chirurgicala. Daca este depasita aceasta valoare, aduceti la cunostinta medicului acest lucru.
Caldura locala - o incizie infectata poate fi calda la atingere. Explicatia este ca organismul reactioneaza prin activarea sistemului imunitar, care trimite celulele sangelui sa lupte in zona infectiei. Tot din acest motiv (cresterea fluxului sanguin local) poate aparea si roseata locala (eritem).
Tumefactie (umflatura) si tensiune (intarire) la nivelul inciziei - o plaga infectata se poate simti mai dura la palpare din cauza inflamatiei tesuturilor profunde. De asemenea, exista si situatia in care plaga se umfla (edem) - fara alte manifestari - sau pot aparea secretii la nivelul plagii.
Durerea - acest simptom ar trebui sa se diminueze constant si incet, pe masura ce are loc vindecarea. In cazul in care durerea se intensifica fara niciun motiv aparent trebuie sa luati in calcul posibilitatea aparitiei unei infectii.
Este normal ca durerea sa existe dupa operatie, mai ales daca exagerati cu activitatile fizice. Daca durerea este intensa si inexplicabila, anuntati imediat medicul.
Tocmai ati avut o interventie chirurgicala in alta zona, dar aveti dureri in gat. Puteti avea aceste manifestari din doua motive:
1. A aparut deshidratarea deoarece nu ati avut voie sa beti si sa mancati inainte de interventia chirurgicala. Dupa operatie vor fi permise doar cantitati reduse de alimente si lichide.
2. In timpul anesteziei generale un tub endotraheal a fost introdus in gura, pentru intubare. Acest tub a fost atasat la un ventilator, pentru a va ajuta sa respirati in timpul interventiei chirurgicale. Este posibil ca acest tub sa fi iritat corzile vocale, atat in timpul interventiei chirurgicale, cat si in timpul procesului de inserare.
Ce masuri pot lua pentru reducerea inflamatiei din gat?
Ingrijirile tipice durerilor de gat - consumul de lichide caldute si tratamentul simptomatic - trebuie sa amelioreze durerea in cateva zile. Daca, insa, aceasta persista mai mult de o saptamana, consultati medicul care v-a operat sau un medic specialist. Leziunea permanenta a corzilor vocale este rara, dar poate fi unul dintre riscurile anesteziei.
"Inainte de interventia chirurgicala tensiune arteriala era normala, dupa operatie am inceput sa sufar de hipertensiune arteriala. Care sunt cauzele acestei schimbari?"
Exista mai multe cauze ale hipertensiunii arteriale. Unele dintre acestea sunt legate de interventia chirurgicala; astfel, hipertensiunea ar putea fi declansata de intensitatea ridicata a durerii din timpul consultatiei, de medicamentele prescrise etc.
Cauza tensiunii arteriale ridicate nu este la fel de importanta ca tratamentul pe care trebuie sa-l urmati pentru normalizarea tensiunii. Hipertensiunea arteriala poate conduce la un accident vascular cerebral sau alte complicatii grave.
Majoritatea persoanelor cu hipertensiune arteriala nu prezinta niciun simptom, din aceasta cauza este recomandabil sa va masurati regulat tensiunea arteriala. Anuntati medicul despre aceasta problema.
Hipertensiunea arteriala primara
Hipertensiunea arteriala primara are in mod constant valori de 140/90 sau chiar mai mari. Aceasta forma primara de hipertensiune nu este declansata de boli sau afectiuni.
Cauzele acesteia sunt:
- fumatul;
- consumul in exces de sare;
- obezitatea;
- antecedentele familiale de hipertensiune;
- consumul excesiv de alcool;
- durerea;
- stres - emotional sau fizic.
Hipertensiunea arteriala secundara
Hipertensiunea arteriala secundara este cauzata de anumite afectiuni sau stari prin care trece organismul:
- boli renale sau interventii chirurgicale pe rinichi
- sarcina - preeclampsia si eclampsia
- anumite medicamente - suplimente hormonale, steroizi
- antialgice
- consum de droguri - cocaina, amfetamina
- cofeina
- disfunctii ale glandei suprarenale
- disfunctii tiroidiene
- coarctatie de aorta (ingustarea arterei aorte)
- tulburari de somn - inclusiv apneea de somn.
Incapacitatea de a urina
Dupa o interventie chirurgicala pot aparea dificultati la urinat. Incapacitatea de a urina complet dupa o operatie se numeste retentie urinara. Aceasta este considerata o urgenta; astfel, daca nu sunteti deja sub supraveghere medicala, mergeti imediat la medic pentru a primi tratamentul adecvat. In cazul in care vezica urinara nu este golita complet pot interveni complicatii atat la nivelul vezicii urinare, cat si al rinichilor.
Daca situatia nu revine la normal cu tratament medicamentos este necesara montarea unei sonde urinare (tub steril care se introduce prin uretra in vezica urinara), care ajuta la eliminarea urinei.
Aceasta complicatie poate aparea pe termen scurt, insa daca nu se intervine prompt se poate croniciza si poate persista saptamani, luni sau chiar mai mult.
De ce este considerata o urgenta imposibilitatea de a urina?
In primul rand, o vezica urinara plina poate provoca o senzatie dureroasa. Cu exceptia durerii, cand vezica este prea plina, are loc fenomenul numit reflux urinar (lichidul urca spre rinichi). Daca presiunea nu se amelioreaza rapid pot aparea complicatii, unele foarte grave, de genul rupturii de perete vezical.
Simptomele retentiei urinare sunt:
- umflarea abdomenului - este vizibila in cazul oamenilor slabi, atunci cand vezica urinara este plina;
- disconfort sau durere provocate de vezica urinara plina;
- imposibilitatea de a urina.
Cauze de retentie urinara dupa operatie
Incapacitatea de a urina este de obicei cauzata de afectiunea denumita vezica neurogena. Aceasta este o disfunctie a vezicii urinare in care au loc tulburari ale transmiterii impulsurilor nervoase de la creier la vezica, determinand probleme in controlul mictiunii. Vezica urinara nu primeste semnalul ca ar trebui sa se goleasca si va continua sa se umple in ciuda oricarei dureri sau traume care pot aparea.
Pentru pacientii fara dificultati de urinare in antecedente problema este adesea atribuita combinatiei unor factori de risc care includ: interventia chirurgicala abdominala, anestezia generala, medicatia pentru durere si fluidele administrate in timpul operatiei.
In situatii destul de rare, o eroare chirurgicala, cum ar fi lezarea accidentala a unuia dintre uretere, poate cauza aceasta problema. Aceasta complicatie este destul de rara si de obicei este detectata imediat, inca dinainte de externarea din spital.
Alte cauze ale retetiei urinare sunt:
- cresterea in volum a prostatei (adenomul de prostata), care poate conduce la retentie urinara cronica. Afectiunea modifica actul mictional, determinand dificultati in eliminarea urinei;
- prolapsul vezicii urinare - vezica urinara poate aluneca incet spre partea inferioara a pelvisului (cel mai frecvent la femeile care au avut nasteri multiple), determinand dificultati de eliminare a urinei;
- medicamente pentru tratamentul anxietatii;
- leziuni ale nervilor vezicii urinare ca urmare a unei interventii chirurgicale, accidente sau nasteri;
- medicamente antidepresive;
- medicamente anticolinergice utilizate in mod obisnuit in tratamentul vezicii hiperactive;
- medicamente antihistaminice;
- leziuni ale maduvei spinarii sau defecte ale coloanei vertebrale;
- blocarea sau compresia uretrei, determinata de litiaza vezicala (pietre la nivelul vezicii urinare), constipatie etc.
Constipatia dupa operatie
Constipatia este cauzate de mai multor factori asociati interventiei chirurgicale, care inhiba peristaltismul intestinal (miscarile caracteristice ale intestinului, necesare procesului de defecatie).
Scaunul intarit, compactat trebuie evacuat cu ajutorul clismelor, a altor proceduri medicale sau, in situatii rare, chiar prin interventie chirurgicala. Constipatia severa si prelungita poate provoca complicatii care sa necesite inlaturarea unor portiuni din intestinul gros si chiar colostomie (legarea chirurgicala a tubului digestiv la peretele anterior al abdomenului).
Constipatia, prin efortul de defecatie, poate provoca palpitatii, hemoroizi, prolaps rectal, dificultati de respiratie. In cazul pacientilor cu interventii chirurgicale exista riscul deschiderii inciziei.
La persoanele care au suferit operatii pe cord deschis, complicatiile determinate de constipatie pot fi si mai grave, deoarece inima aflata in convalescenta dupa operatie nu se poate adapta unor variatii ale ritmului cardiac care pot surveni in timpul efortului de defecatie.
Pentru persoanele care au avut o interventie chirurgicala pe tractul gastrointestinal (la nivelul colonului sau o operatie pentru scadere in greutate), constipatia poate provoca leziuni ale zonei supuse interventiei.
Care sunt cauzele constipatiei dupa operatie?
Dupa o interventie chirurgicala, pacientii sunt predispusi la constipatie din mai multe motive:
1. Medicamentele impotriva durerii - acesta este motivul principal. Riscul de constipatie este cu atat mai mare cu cat doza de medicamente este mai mare.
2. Alimentele si bauturile dupa o interventie chirurgicala. Ca parte a pregatirii preoperatorii, de regula veti fi instruiti sa nu mancati si sa nu beti nimic, inca din seara anterioara interventiei chirurgicale. Dupa operatie veti avea voie sa beti foarte putine lichide si sa nu mancati deloc o zi sau chiar doua. Astfel, lipsa lichidelor si a alimentatiei favorizeaza aparitia constipatiei.
3. Optiunile alimentare - alegerile dietetice, dar si cantitatea de alimente pe care o consumati de obicei va fi diferita dupa o interventie chirurgicala. Chiar si produsele alimentare consumate in spital, pentru ca reprezinta o schimbare majora pentru dvs., pot duce la constipatie.
4. Inactivitatea - Simplul mers pe jos este una dintre activitatile care contribuie la declansarea miscarilor intestinale. Dintr-o data, petreceti mai mult timp in pat, iar acest lucru favorizeaza constipatia.
5. Anestezia - Cei mai multi asociaza anestezia doar cu somnul profund. Anestezia paralizeaza si muschii: intestinul este pur si simplu paralizat in timpul interventiei chirurgicale, alaturi de restul musculaturii, inclusiv muschii de la maini si picioare. Aceasta opreste contractiile musculaturii intestinale necesare pentru impingerea si evacuarea scaunului prin tractul intestinal.
Prevenirea si tratarea constipatiei
Pacientii sectiei de chirurgie sunt mai susceptibili sa sufere de constipatie decat alte persoane. Daca sunteti predispus la constipatie ar trebui sa mentionati acest lucru medicului. Ca tratament poate fi prescris un laxativ usor. Prevenirea este foarte importanta deoarece constipatia poate fi dureroasa.
Medicatia. Daca medicul v-a prescris un tratament pentru constipatie sau v-a recomandat un laxativ usor sau o clisma, toate acestea ar trebui sa functioneze pentru a ameliora simptomele. Nu utilizati medicamente fara avizul medicului. Chirurgul trebuie sa cunoasca oricare dintre simptomele dvs. si medicamentele pe care le luati.
Beti multe lichide. Cresterea consumului de lichide, evitatea bauturilor cofeinizate si concentrarea pe bauturi naturale si apa va poate ajuta sa va hidratati mai bine, iar riscul de constipatie scade.
Consumati multe fibre. Consumul de alimente sanatoase, alimente integrale, cum ar fi fructele si legumele proaspete, va contribui la scaderea riscului de constipatie. O alta calitate a acestora este ca pot ameliora simptomele constipatiei.
Pe cat posibil incercati sa mancati alimente bogate in fibre. Consumul de proteine este important atunci cand organismul se recupereaza in urma interventiei chirurgicale, dar nu trebuie sa fie singura sursa de hrana. O dieta cu un continut scazut de carbohidrati poate provoca, de asemenea, constipatie.
Daca descoperiti ca incizia este vindecata si durerea dupa interventia chirurgicala s-a diminuat, veti dori sa reveniti la activitatile zilnice.
Nu este indicat sa incepeti sa ridicati greutati. Fiti precaut! In cazul in care aveti dureri, intrerupeti activitatea pe care o efectuati. Cu toate acestea, nu va asteptati ca recuperarea sa fie lipsita de durere deoarece nu va fi asa.
Trebuie sa stiti ca puteti cere ajutorul si puteti consulta oricand medicul sau asistenta medicala pentru a obtine detalii. Informati-va in legatura cu lucrurile pe care le puteti face in mod normal, in functie de gradul de vindecare al inciziei.
La scurt timp dupa operatie puteti face baie, insa acest fapt depinde si de tipul de operatie la care ati fost supus. Daca incizia este localizata la nivelul piciorului introducerea membrului in cada sau sa inotati nu ar fi o idee buna in cazul in care rana nu s-a vindecat.
Dupa operatia laparoscopica, daca crustele au cazut si incizia este inchisa, puteti face baie fara teama. Daca vi s-a efectuat o procedura deschisa, cu o incizie mare, clasica, ar fi indicat sa asteptati pana cand medicul chirurg indeparteaza firele de sutura. Acest lucru se intampla, de obicei, in aproximativ 2 saptamani de la interventia chirurgicala.
In concluzie, trebuie sa se tina cont de tipul operatiei, locul acesteia, dar si de indicatiile oferite de medic. Daca nu ati primit instructiuni cu privire la prima baie dupa operatie contactati medicul sau personalul medical pentru informatii.
Cand imi pot relua viata intima
Aceasta este o intrebare fireasca, desi unii pacienti ezita si nu indraznesc sa o formuleze medicului. Raspunsul este: depinde de tipul de interventie chirurgicala pe care ati suferit-o. Unii pacienti iti pot relua activitatea sexuala dupa cateva saptamani, altii dupa cateva luni.
Sfaturi pentru viata intima dupa operatie
Dupa o interventie chirurgicala relativ simpla ar trebui sa puteti face sex atunci cand sunteti in stare sa va reluati, in mod normal, activitatile fizice zilnice. Cei mai multi chirurgi nu specifica clar un interval de timp pentru ca recuperarea se face diferit de la un pacient la altul.
Medicii specifica, totusi, care este perioada in care un pacient se poate reintoarce la activitatile normale. Acesta poate fi un reper pentru perioada in care va puteti relua si viata intima. Pentru un pacient abia externat, care a suferit cu doar cateva zile in urma o operatie, perioada ar putea fi de la patru pana la sase saptamani sau chiar mai mult.
Exista o serie de tipuri de operatii care necesita o perioada mai lunga de asteptare pentru inceperea vietii intime. Dupa interventia pe cord deschis, de exemplu, desi va puteti simti vindecat, sunteti in pericol daca faceti un efort prea mare. Daca medicul va interzice activitatile fizice intense ar trebui sa fiti precaut si cu activitatea sexuala.
Interventiile chirurgicale care afecteaza organele reproductive: hernia inghinala, histerectomiile, operatia de prostata sau alte interventii chirurgicale care implica in mod direct penisul sau vaginul, pot necesita o perioada de vindecare suplimentara inainte sa va angajati in activitatea sexuala.
Nasterea poate intarzia revenirea la relatiile sexuale normale, indiferent daca este vorba despre nastere normala sau cezariana.
De aceea este bine sa puneti direct medicului intrebarea "cand pot reincepe viata sexuala?"
Inainte de a face sex, atat dvs., cat si partenerul, luati in calcul urmatoarele intrebari:
- Sunt pregatit pentru sex? Am energia necesara?
- Exista unele pozitii mai confortabile decat altele?
- Trebuie sa evit presiunea in anumite zone (cum ar fi zona inciziei)?
- Simt nevoia de masuri speciale? Unele interventii chirurgicale (de exemplu, chirurgia prostatei) pot face dificila obtinerea unei erectii sau mentinerea ei, si poate fi necesar un tratament sau proceduri suplimentare de stimulare. In alte cazuri (interventii chirurgicale vaginale) poate fi necesara lubrifierea suplimentara.
- Exista motive pentru care trebuie sa ma protejez (sa evit o sarcina)? Medicatia pe care o urmez e compatibila cu dezvoltarea normala a unei sarcini? Corpul meu va putea face fata unei sarcini? Tipul de contraceptie pe care il aleg este potrivit pentru starea mea de sanatate? Intrebati medicul daca pilulele contraceptive influenteaza starea dvs. de sanatate.
Exista alimente permise si alimente interzise dupa operatie? Acest lucru depinde si de tipul operatiei, desigur. Totusi, atentia principala in consumul alimentelor ar trebui sa fie indreptata catre prevenirea constipatiei si accelerarea procesului de cicatrizare.
Axati-va pe consumul de fibre
Este important sa includeti in alimentatia zilnica fibrele, cel putin in perioada de convalescenta, dupa interventia chirurgicala. Nu numai ca alimentele bogate in fibre sunt sanatoase, dar acestea au un rol major in evitarea constipatiei.
Alimente care au continut ridicat de fibre sunt:
- Produsele de panificatie din cereale integrale - Verificati eticheta produselor de panificatie pentru a face alegerea corecta. Sunt recomandate produsele intermediare, painea alba contine de obicei faina rafinata, care nu este o sursa buna de fibre.
- Fructele - Alegeti fructele proaspete care reprezinta o sursa excelenta de vitamine si fibre.
- Legumele - Legumele sunt o sursa bogata de fibre si pot fi folosite atat cele proaspete, cat si cele congelate.
- Cerealele - Nu toate cerealele au un continut ridicat de fibre. Verificati eticheta pentru a evita cerealele cu zahar sau continut scazut de fibre. Optati pentru acelea care au in compozitie fulgi de ovaz sau grau.
Evitati alimentele care pot provoca constipatia
In timp ce unele alimente ajuta la prevenirea sau tratarea constipatiei, exista si alimente care o pot favoriza:
- alimentele uscate sau deshidratate - de la fructele uscate (prunele sunt o exceptie), carnea de vita si unele tipuri de chipsuri etc.;
- alimente prelucrate;
- carnea rosie;
- dulciurile - inclusiv produsele de patiserie, bomboane, prajituri si alte alimente dulci.
Consumati carne slaba, fara grasimi
Consumati carne slaba, saraca in grasimi, cum este cea de curcan sau pui. Fructele de mare si pestele, de asemenea, sunt o excelenta sursa de proteine. Carnea rosie nu este recomandata in cantitati mari din cauza nivelului ridicat de grasimi saturate si pentru ca poate duce la constipatie.
Daca nu consumati carne, de obicei, puteti asimila proteinele din mai multe surse, altele decat carnea. Printre acestea se numara nucile, tofu, fasolea si alte vegetale.
Produsele lactate ar trebui utilizate cu moderatie deoarece, desi contin proteine, pot cauza constipatie. Daca mancati cu dificultate, din diverse motive, va puteti completa dieta cu pulbere de proteine care poate fi adaugata in diverse bauturi (lapte, sucuri).
Preferati cerealele integrale fata de cerealele rafinate
Cerealele sunt o excelenta sursa de fibre, vitamine si minerale. Ar fi excelent sa alegeti paine care contine cereale integrale decat versiunea ei rafinata. Consumul de orez este un mod excelent de a va imbunatati consumul zilnic de cereale integrale.
Atentie totusi: multe tipuri de orez sunt prelucrate, iar in cazul acestora valoarea nutritiva este redusa. Pentru a beneficia atat de continutul nutritiv, cat si de fibre, alegeti orezul brun sau alte soiuri care nu sunt prelucrate si evitati orezul alb.
Micul dejun este un moment ideal pentru a adauga cereale integrale si fibre la dieta dvs. Sariti peste oua si sunca si alegeti faina de ovaz, paine de grau integral si fructe proaspete pentru micul dejun.
Fructe si legume proaspete
Acestea contin atat substante nutritive, cat si fibre, care sunt esentiale pentru vindecarea si recuperarea dupa operatie. Fructele si legumele proaspete sunt excelente, dar si cele congelate sunt destul de bune. Incercati sa puneti accentul pe alimentele neprelucrate, cum ar fi broccoli proaspat si evitati alimentele procesate, cum ar fi conserva de supa de broccoli.
Efectele secundare dupa consumul fructelor si legumelor proaspete sunt balonarea si flatulenta. Aceste simptome ar trebui sa dispara intr-o zi sau doua. Daca totusi gazele sunt atat de puternice incat determina distensie abdominala sau crampe abdominale, reduceti consumul de produse proaspete sau folositi diverse metode care va pot ajuta sa le eliminati.
Produsele lactate - O alegere buna sau nu...?
Produsele lactate sunt o excelenta sursa de proteine esentiale pentru vindecarea dupa interventia chirurgicala. Multi oameni considera totusi ca produsele lactate pot duce la constipatie, dupa operatie.
De asemenea, exista unele studii care sustin ca produsele lactate pot duce la cresterea secretiilor pulmonare. Daca prezentati tuse cronica evitarea produselor lactate pe termen scurt este cea mai buna solutie.
In cazul in care produsele lactate nu va constipa, concentrati-va pe sortimentele care au continut scazut de grasimi, cum ar fi laptele degresat, branza si iaurtul degresate. Cascavalul ar trebui sa fie consumat cu moderatie pentru ca favorizeaza constipatia.
Depresia nu este atat de neobisnuita dupa o interventie chirurgicala sau dupa un diagnostic care necesita o interventie chirurgicala. Depresia este o boala grava care poate conduce la decizii eronate, dificultati in a face fata activitatilor zilnice. In unele cazuri, depresia poate afecta chiar si vindecarea.
Stresul, inclusiv stresul emotional provocat de diagnosticul bolii, stresul fizic (interventia chirurgicala) pot declansa depresia. Bolile care provoaca dureri cronice, speranta de viata redusa sau schimbari radicale ale stilului de viata, pot afecta starea psihica generala a unei persoane.
Cei care au ca factor de risc antecedentele familiale pot dezvolta depresie mai usor in momentele de boala sau stres. Cu toate acestea, exista persoane care sufera de boli grave si nu sufera de depresie.
Fiti constienti de semnele si simptomele depresiei! Este important ca aceasta boala sa fie depistata rapid si tratata din stadiile incipiente. Daca aveti urmatoarele manifestari timp de doua saptamani sau chiar mai mult, cereti ajutorul specialistului:
- consumati mai multe alimente ca de obicei sau mai putine decat este normal;
- oboseala;
- iritabilitate;
- dificultate in luarea deciziilor (acest lucru e valabil si pentru deciziile minore);
- pierderea interesului pentru orice tip de activitate;
- sentimentul de inutilitate si disperare;
- ganduri de suicid - in acest caz, solicitati imediat ajutor de specialitate.
In cazuri rare, o recuperare normala poate avea o evolutie neasteptata si se poate impune tratamentul medical de urgenta. Informati-va in legatura cu semnele unei complicatii grave dupa interventia chirurgicala si care sunt primele masuri pe care trebuie sa le luati.
Semnele care va pot avertiza in legatura cu o urgenta chirurgicala
Dupa ce ati fost externat din spital trebuie sa stiti care sunt schimbarile care pot surveni pe parcursul unei recuperari normale si cand se impune o noua interventie medicala. Daca aveti oricare din urmatoarele simptome in saptamanile dupa externare contactati medicul!
1. Febra peste 38.5 grade Celsius. O febra usoara este un simptom obisnuit dupa interventia chirurgicala, dar febra peste 38.5 grade Celsius poate indica faptul ca aveti o infectie
2. Dureri inexplicabile de picior. Unul dintre riscurile majore ale chirurgiei este dezvoltarea de cheaguri de sange la nivelul picioarelor, afectiune numita tromboza venoasa profunda.
Aceste cheaguri pot fi deosebit de periculoase deoarece pot migra prin sange la plamani sau creier, pot provoca dificultati de respiratie, accident vascular cerebral sau alte complicatii.
3. Puroi, secretii si roseata in jurul inciziei. Mici cantitati de lichid pot fi drenate din incizie in zilele care urmeaza operatiei. Daca lichidul are aspect de puroi sau are un miros neplacut poate fi un semn de infectie. Roseata pielii in jurul inciziei poate fi, de asemenea, un semn de infectie.
4. Dificultati la urinat si defecatie. Consultati medicului care v-a operat daca aveti dificultati la urinat. Efortul pe care il depuneti atunci cand urinati sau cand aveti scaun exercita o presiune crescuta in abdomen si asupra inciziei. Acest lucru poate determina complicatii mai severe. Nu luati niciun medicament fara avizul medicului.
5. Scaune cu sange, negre si dificile. Sangele in scaun (fie ca este proaspat sau negru, inchis la culoare) reprezinta o urgenta si trebuie sa ii aduceti imediat la cunostinta medicului acest aspect. Exceptie face cazul in care medicul dvs. v-a mentionat in mod special ca exista posibilitatea sa apara unele sangerari in scaun in zilele imediat dupa operatie, fara ca acest lucru sa fie o complicatie.
6. Tuse sau varsaturi cu sange. Acestea sunt semne ale unei potentiale urgente medicale, in cazul in care sangele provine din stomac sau plamani. Consultati imediat medicul.
7. Dureri severe, inexplicabile si incontrolabile. Dupa operatie durerea a fost controlata cu ajutorul medicamentelor. Daca la scurt timp se accentueaza si nu cedeaza la tratament, acesta poate fi un semn ca ar putea exista complicatii ale interventiei chirurgicale.
9. Dificultati in respiratie. Orice modificare in modul dvs. de respiratie este o problema semnificativa dupa operatie. Ar putea fi vorba despre o problema serioasa, de exemplu, un cheag de sange in plamani. Nu ignorati nicio schimbare a respiratiei dvs. care apare dupa o interventie chirurgicala. Solicitati asistenta medicala!
10. Imposibilitatea de a manca. Daca ati fost externat pentru a va recupera acasa, chirurgul considera ca sunteti in masura sa va hraniti si sa obtineti nutrientii necesari din dieta dvs. Daca acest lucru nu este posibil, din cauza unor varsaturi, de exemplu, adresati-va medicului!
Nu puteti avea grija de dvs.?
In cazul in care va simtiti slabit dupa externarea din spital si nu puteti avea grija de dvs., recuperarea poate fi ingreunata. Trebuie sa fiti constienti de faptul ca este normal sa fiti mai lenti in tot ceea ce faceti la scurt timp dupa interventia chirurgicala. Lucrurile se vor imbunatati pe masura ce trece timpul, iar starea dvs. de sanatate se va ameliora.
Dureri severe de cap
Daca medicul nu v-a avertizat ca ar trebui sa manifestati dureri de cap intense si in mod normal nu va confruntati cu aceasta problema consultati medicul curant.