Tuberculoza ucide mai multi tineri decat orice alta boala infectioasa!

Tuberculoza este responsabila de 9% dintre cazurile de deces in randul femeilor cu varta cuprinsa intre 15 si 44 ani, in conditiile in care 80% dintre bolnavii de tuberculoza au varste de 15 - 45 de ani, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). De asemenea, potrivit aceleiasi surse, la fiecare 2 minute, in lume un copil moarte de TB.

Conform ultimelor date oficializate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in anul 2006 au fost inregistrate in lume 9,157 milioane de cazuri noi de tuberculoza, 80% din acestea consemnandu-se in 22 de tari cu prevalenta mare. In acelasi an, au avut loc 1.656 milioane de decese, 98% inregistrandu-se in tarile in curs de dezvoltare. Numarul deceselor prin TB/HIV a fost de 219.000.

In ceea ce priveste situatia endemiei prin TB in Regiunea Europa a OMS, in cursul anului 2006, s-au inregistrat 445.000 cazuri noi si 55.000 decese.

Datorita implementarii Programului National de Control al Tuberculozei, in ultimii ani, in Romania s-au facut progrese remarcabile in domeniul controlului tuberculozei. Totusi, expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) notau, in cadrul procesului de evaluare a PNCT din anul 2005, ca nu exista interventii sistematice si coerente de informareeducare-comunicare (IEC) in cadrul PNCT si recomandau elaborarea unei strategii nationale IEC pentru controlul tuberculozei, ca si planificarea si implementarea de interventii de comunicare pentru schimbarea comportamentelor adresate populatiei din comunitatile sarace, grupurilor vulnerabile, precum si pacientilor cu tuberculoza, pentru cresterea aderentei la tratament.

Acest proiect presupune realizarea interventiilor recomandate de catre expertii OMS, si anume elaborarea unei strategii IEC pentru controlul tuberculozei, elaborarea si tiparirea de materiale educationale (materiale cu impact major audio-vizual si tiparituri) pentru bolnavii de tuberculoza si pentru grupurile vulnerabile - materiale care vor fi distribuite beneficiarilor la nivel national, desfasurarea de activitati de informare-educare-comunicare in comunitatile sarace si vulnerabile precum si in randul pacientilor cu tuberculoza, pentru cresterea aderentei la tratament.

Despre tuberculoza

Boala infectioasa contagioasa provocata de o bacterie, Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch. Oricine se poate infecta cu TB, iar 10% din cei infectati, chiar si cu sistemul imunitar competent, vor dezvolta boala la un moment dat. Totusi, exista anumite grupuri care sunt mai predispuse sa se infecteze cu TB si sa dezvolte boala.

Grupe de risc pentru infectarea cu TB

• Persoanele care locuiesc cu o persoana cu TB activ
• Personalul medical
• Detinuti, fosti detinuti si personalul inchisorilor
• Persoane care se drogheaza sau consuma alcool
• Persoane defavorizate din punct de vedere social (persoane fara adapost, persoane fara loc de munca, emigranti)

Grupe de risc pentru imbolnavirea cu TB
• Persoane recent infectate
• Persoane cu imunitate scazuta:
- HIV/SIDA
- Diabet
- Radioterapie
- Malnutritie
• Persoane ale caror radiografii indica faptul ca ar fi avut TB
• Detinuti, fosti detinuti si personalul inchisorilor
• Persoane care se drogheaza sau consuma alcool
• Persoane defavorizate din punct de vedere social (persoane fara adapost, persoane fara loc de munca, emigranti)
• Persoanele care locuiesc cu o persoana cu TB activ