Rolul alimentatiei nu se rezuma doar la satisfacerea papilelor gustative - o alimentatie sanatoasa si echilibrata induce o stare de bine, ajutand doamnele sa se simta si sa ramana vesnic sexy.
O alimentatie sanatoasa presupune consumarea a diferite alimente: carne, oua, lactate, fructe si legume, cereale, grasimi si dulciuri.
Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un program de slabit adecvat fiecarui individ.
Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii.
O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in dieta o varietate de alimente.
In cele ce urmeaza va prezentam cele 5 legi ale alimentatiei, care asigura mentinerea frumusetii si sanatatii corpului decenii intregi!
Antioxidantii sunt acele substante care dau culoare alimentelor - rosu pentru tomate, verde pentru broccoli, albastru - violet pentru afine etc.
Mult mai important este faptul ca acesti compusi tin la distanta ridurile care apar odata cu trecerea anilor sau ridurile de expresie si reduc colesterolul din organism - principalul factor de risc pentru afectiunile de inima.
Totodata, trebuie mentionat ca antioxidantii sunt substantele care apara organismul de efectele daunatoare ale moleculelor numite radicali liberi.
Specialistii considera ca tocmai acesti radicali liberi sunt responsabili de aparitia bolilor arteriale, cancerelor etc.
Mai mult, se pare ca antioxidantii contribuie decisiv la prevenirea ridurilor si petelor care apar odata cu trecerea timpului, prin refacerea celulelor deteriorate de radicalii liberi si de trecerea anilor.
Exista mai multe tipuri de antioxidanti, fiecare avand prorietati individuale.
Pentru a beneficia de toate proprietatile curative ale acestora este indicat sa adoptam o alimentatie diversificata, care va aduce organismului un aport variat de antioxidanti.
Sfat util!
Cea mai simpla modalitate de a consuma o varietate de antioxidanti presupune consumul de fructe si legume de diferite culori - fiecare nuanta detinand un anumit antioxidant.
De exemplu, antioxidantii din fructele de padure ajuta la mentinerea functiilor cognitive si motorii; antioxidantii gasiti in rodii contribuie la reducerea riscului de infarct miocardic si accident vasculat cerebral, iar compusii din broccoli si varza de Bruxelles contribuie la prevenirea cancerului mamar.
Grasimile mononesaturate care se gasesc in uleiul de masline, peste, alune si seminte s-au dovedit eficiente in reducerea afectiunilor aparute odata cu inaintarea in varsta - artrita, boli cardiovasculare, diabet, accident vascular cerebral, cancer, Alzheimer.
Nu trebuie sa aveti aversiune fata de "grasimi", deoarece acestea ajuta nu numai la prevenirea afectiunilor enumerate mai sus, ci si la reducerea riscului de aparitie a afectiunilor dermatologice cauzate de trecerea anilor.
Afectiunile de piele sunt prevenite si ameliorate mai ales de acizii grasi omega-3, care se gasesc in pestele gras, precum: somon, macrou, hering, ton, cod, sardina.
Consumati un pahar de vin rosu de 4-5 ori pe saptamana (de preferat dupa masa, pentru a fi absorbit lent de catre organism)!
Acest obicei reduce riscul aparitiei infarctului miocardic, diabetului, si a altor afectiuni care pun in pericol viata.
O parte din aceste beneficii sunt datorate alcoolului care contribuie la calmarea arterelor inflamate.
De asemenea, trebuie mentionat ca vinul rosu, in special cel Pinoit Noir, contine o cantitate semnificativa de flavonoide, o alta clasa de antioxidanti puternici, care se regasesc in coaja boabei de strugure.
Inzestrat cu antioxidanti numiti catechine, ceaiul verde devine singura si cea mai eficienta bautura care contribuie la mentinerea tineretii, sfidand chiar si trecerea anilor.
Mai mult, o singura cana de ceai verde, consumata zilnic, reduce riscul aparitiei hipertensiunii arteriale cu pana la 46%, iar persoanele care trec de aceasta cantitate pot beneficia de o reducere a riscului de hipertensiune cu pana la 65%.
Femeile ajunse la maturitate, care au reusit sa isi mentina greutatea de cand aveau 18 ani (cu aproximatie) prezinta un risc mai mic de a dezvolta afectiuni cardiovasculare, hipertensiune arteriala, diabet zaharat de tip 2 sau calculi renali, spre deosebire de femeile care s-au ingrasat cu pana la 10 kilograme.
Din pacate, odata cu trecerea anilor mentinerea unei greutati corporale optime este un fapt din ce in ce mai dificil in randul femeilor, din cauza dereglarilor hormonale si a instalarii menopauzei.
Totusi daca continuati sa practicati exercitii fizice si sa urmati un regim alimentar echilibrat, format in special din legume si fructe proaspete, cresterea in greutate va fi foarte lenta si foarte putin vizibila.
Sfat util!
Consumati portii de mancare de dimensiuni reduse, sau cel putin rezonabile.
Potrivit studiilor, persoanele care de-a lungul vietii au adoptat un regim alimentar limitat caloric traiesc cu pana la 30% mai mult, decat cele care au consumat un numar de calorii, calculat in functie de inaltime, greutate si activitate fizica.
Micsorarea portiilor de mancare contribuie la prelungirea vietii deoarece, astfel, sunt evitate problemele legate de supraponderabilitate si obezitate - boli de inima, hipertensiune arteriala, limitare intelectuala - afectiuni care oricum sunt asociate cu trecerea anilor.
Deci, secretul mentinerii tineretii se gaseste in alimente!