Incepand cu data de 26 mai 2010 la Casa Decultura a Sindicatelor din Sibiu au inceput dezbaterile in cadrul celui de-al 36-lea Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Timp de 4 zile, Sibiul va fi centrul atentiei specialistilor din Romania dar si din strainatate, anul acesta participand un numar important de specialisti din tara dar si din afara granitelor tarii. In total se estimeaza ca vor participa peste 500 specialisti.
"Diabetul afecteaza un numar estimat la 246 milioane de oameni din toata lumea, dintre care aproximativ 48 de milioane in Europa. intre 90 si 95 % dintre acestia sufera de diabet zaharat de tip 2, o afectiune determinata de coexistenta a doua defecte metabolice: pe de o parte rezistenta tesuturilor la actiunea insulinei si , pe de alta parte, incapacitatea de a secreta suficienta insulina pentru a compensa acest defect. Rezistenta la insulina poate fi influentata de factorii de mediu si intre acestia obezitatea ocupa locul cel mai important. Diabetul zaharat de tip 2 apare cu precadere la adultii de peste 40 de ani, dar devine din ce in ce mai prezent si in randul tinerilor, odata cu cresterea incidentei obezitatii la acestia", a declarat Prof. Univ. Dr. Radu Lichiardopol, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
Congresul va avea loc la Casa de Cultura a Sindicatelor din Sibiu si timp de patru zile se vor dezbate teme legate in principal de diabet dar vor avea loc si lansari de carte si prezentari de produse medicale.
Pentru prima data in Romania, va aparea "Ghidul educatorului pentru educatia terapeutica a pacientului cu diabet zaharat" o publicatie coordonata de Prof. Univ. Dr. Maria Mota, din Craiova. Ghidul Educatorului ofera un material de studiu valoros, dar si un argument pentru organismele oficiale din Romania, care vor trebui sa recunoasca specialitatea de "educatie medicala terapeutica" si sa constituie un cadru legal de formare si incadrare a educatorilor medicali.
Prof. Univ. Dr. Maria Mota explica modul in care va functiona ghidul: "Pacientul devine 'partener', iar Educatorul 'antrenor'. Educatia este permanenta, centrata pe nevoile pacientului, persoana cu diabet va fi motivata sa isi schimbe comportamentul, astfel incat sa demolam paradigma exprimata de Mark Twain: ‚Singura cale de a fi sanatos este sa mananci ce nu vrei, sa bei ce nu iti place, sa faci ce nu ai dori”.
Despre Diabet "Peste 48 de milioane de europeni sunt bolnavi de diabet, ceea ce este ingrijorator si ne face sa devenim tot mai constienti de rolul nostru", potrivit doamnei Mihaela Matei, corporate communication manager, Lilly Romania.
Diabetul zaharat de tip 2 creste predispozitia pentru afectiuni cardio-vasculare, prin asocierea frecventa cu hipertensiunea arteriala si valori crescute ale colesterolului.
In ultimii 30 de ani, viziunea asupra diabetului zaharat s-a schimbat radical: din maladia ce apare odata cu inaintarea in varsta in principala cauza a mortii premature la persoanele de toate varstele. in societatea actuala, diabetul este cauza principala de orbire, insuficienta renala sau amputatie la nivelul membrelor inferioare.