Ejacularea prematura

Generalitati

Ejacularea prematura reprezinta o ejaculare necontrolata fie inainte, fie la scurt timp dupa penetrare, cu o stimulare sexuala minima si inainte ca persoana sa si-o doreasca.

Poate rezulta, astfel, o experienta sexuala nesatisfacatoare pentru ambii parteneri, ducand la cresterea anxietatii faptce intregeste cercul vicios.

Reprezinta una din cele mai obisnuite disfunctii sexuale masculine si poate afecta orice barbat la un moment dat in viata.

Cauze

Majoritatea cazurilor de ejaculare precoce nu au o cauza precisa. Odata cu inaintarea in varsta si castigul in experienta sexuala, barbatii invata sa-si intarzie orgasmul. Ejacularea prematura poate apare cu un nou partener, in anumite situatii sexuale sau daca a trecut mult timp de la ejacularea precedenta.

Factorii psihologici precum anxietatea, sentimentul de vina sau depresia pot cauza ejaculare precoce.

De vreme ce alcoolul intarzie aparitia orgasmului, oprirea brusca din consumul cronic de alcool inainte de actul sexual poate juca un rol important in aparitia ejacularii premature.

In unele cazuri, poate fi cauzata de o afectiune medicala asimptomatica precum probleme hormonale, leziuni sau efecte secundare ale anumitor medicamente.

Simptome

Principalul simptom al ejacularii precoce o reprezinta ejacularea necontrolata fie inainte de actul sexual, fie imediat dupa penetrare. Aceasta apare inainte ca persoana in cauza sa si-o doreasca si dupa o stimulare sexuala minima.

Diagnostic

Medicul va discuta cu pacientul istoricul medical si sexual si va incepe examinarea clinica. Este posibil ca medicul sa doreasca sa cunoasca si sa discute si cu partenerul de viata al pacientului.

Deoarece ejacularea prematura are cauze multiple este posibil ca medicul sa indice o serie de investigatii pentru descoperirea unei eventuale afectiuni medicale asimptomatice.

Tratament

In multe cazuri, ejacularea prematura se rezolva de la sine fara a fi necesar un tratament medical.

Practicarea tehnicilor de relaxare sau folosirea diferitelor metode de distractie, poate intarzia aparitia orgasmului. Pentru o parte dintre barbati stoparea consumului de alcool, tutun sau droguri ilegale poate duce la imbunatatirea controlului ejacularii.

Medicul poate indica practicarea anumitor tehnici atat de catre pacient, cat si de catre partenerul acestuia, care ajuta la intarzierea aparitiei orgasmului. Aceste tehnici presupun identificarea si controlarea senzatiilor care duc la ejaculare si comunicarea acestora catre partener.

Alta optiune ar fi folosirea prezervativului pentru a reduce sensibilitatea penisului sau incercarea altor pozitii (precum cea in care pacientul este culcat pe spate) in timpul actului sexual. Consilierea psihologica poate reduce anxietatea.

Medicamentele denumite inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRIs), precum fluoxetin, paroxetin si sertralinul sunt folositi uneori in tratamentul ejacularii premature, deoarece unul din efectele secundare al acestora este inhibarea orgasmului. Folosirea acestora in tratamentul ejacularii precoce nu are legatura cu folosirea lor in tratamentul depresiei.

Specialistii sfatuiesc anturajul pacientului caruia i se administreaza medicatie antidepresiva, sa urmareasca aparitia semnelor de tentativa de suicid. Acestia trebuie sa fie vigilenti in special la inceputul tratamentului sau atunci cand sunt schimbate dozele.

De asemenea, trebuie urmarite cresterea anxietatii, prezenta atacurilor de panica, agitatia, iritabilitatea, impulsivitatea, ostilitatea si mania. Urmarirea acestor semne este mult mai importanta la copii, deoarece acestia nu isi pot controla impulsivitatea si au risc mai mare pentru suicid.

Nu se recomanda oprirea brusca a medicatiei, ci numai la indicatia unui medic.