Mezoterapia – intrebari frecvente

Ce este mezoterapia?

Mezoterapia este o ramura medicala care implica injectarea de cantitati minime din anumite extracte naturale, medicamente, vitamine si agenti homeopatici in piele.

Are beneficii in eliminarea celulitei, in scaderea in greutate, are efecte antiimbatranire la nivelul pielii si efect de intinerire la nivelul zonelor expuse de-a lungul vietii la lumina solara, cum ar fi mainile si decolteul.

Mezoterapie sau liposuctie?

De ce este mai buna mezoterapia decat diversele tehnici chirurgicale precum liposuctia?

Liposuctia nu trateaza celulita; de fapt, liposuctia deseori duce la un aspect mult mai pronuntat al celulitei. Mezoterapia trateaza celulita in mod direct, favorizand intinerirea pielii, netezirea acesteia si reducerea grasimii din zonele tinta.

Depozitele de grasime sunt eliminate din organism si nu reapar in alte zone ale corpului, cum se intampla dupa liposuctie.

Mezoterapia nu necesita spitalizare, anestezie generala sau repaus prelugit la pat.

Ce aspecte inestetice pot fi tratate cu ajutorul mezoterapiei?

Desi mezoterapia este utilizata pentru tratarea unui spectru extrem de larg de afectiuni medicale, este utila si ca procedura estetica; astfel, ea ajuta la imbunatatirea tenului dupa acnee, celulita, vergeturi, cicatrici si riduri.

Mai mult, poat fi utilizata si pentru remodelarea corporala prin reducerea grasimii din anumite zone ale corpului.

Cum eliminam sau reducem grasimea si celulita prin mezoterapie?

Mezoterapia trateaza cei trei factori implicati in formarea celulitei.

Astfel, exista anumite formule care, aplicate in cadrul mezoterapiei, reduc grasimea de la nivelul zonei afectate de celulita, imbunatatesc circulatia sangvina care are de suferit in cazul celulitei si distrug tesutul conjunctiv alterat - realizand astfel o netezire a suprafetei pielii.

Mezoterapia poate fi de un real folos indiferent unde este localizata zona afectata de celulita.

Care sunt beneficiile mezoterapiei ca si eficienta in antiimbatranire (anti-aging) si in reintinerirea pielii?

Injectiile cu vitamine subdermice intineresc celulele pielii, facandu-le mai active si astfel stimuleaza producerea de colagen si elastina.

Tratamentele antiimbatranire pot fi incepute inca de la 25 de ani pentru a preveni aparitia ridurilor.

Tratamentele fetei, gatului, bratelor si manilor se recomanda a fi efectuate de cateva ori in fiecare an.

Cum promoveaza mezoterapia scaderea ponderala si cum elimina grasimea din anumite zone ale corpului?

Anumite formule utilizate in mezoterapie impiedica celulele sa acumuleze grasime, in timp ce lipidele deja acumulate sunt lizate si eliminate.

Eliminarea anumitor zone grasoase (barbie dubla, colacei/grasime abdominala) poate fi realizata cu succes prin mezoterapie.

La ce sa ma astept in timpul consultatiei si la urmatoarele intalniri?

La prima intalnire, medicul va efectua o consultatie si se vor completa numeroase formulare medicale; se va efectua o anamneza atenta si se va explica in amanunt ce este mezoterapia si care ar fi un orizont de asteptare adecvat in cazul dumneavoastra.

Puteti intreba tot ce aveti nevoie sa stiti legat de mezoterapie.

Ulterior, vi se vor face cateva poze (pentru fisa medicala individuala) pentru a se putea aprecia succesul metodei. Vi se vor mai efectua si alte fotografii in timp, pe masura ce urmati tratamentul.

De asemenea, vi se vor efectua si cateva mici intepaturi necesare pentru testarea alergiilor la diversele componente care vor fi utilizate la urmatoarele sedinte de mezoterapie.

In cele mai multe cazuri, pacientii nu incep tratamentul la primul consult, pentru a lasa timp testelor alergice sa isi definitiveze rezultatele.

Pacientul este rugat sa revina cu un telefon dupa 24 de ore pentru a relata daca a prezentat sau nu vreo reactie negativa la testare.

Aceste raspunsuri vor fi inregistrate in fisa sa individuala.

Puteti programa prima sedinta de mezoterapie incepand cu ziua urmatoare, avand in vedere timpul necesar pentru ca testele alergice sa devina concludente.

De cele mai multe ori, pacientii isi fac programari in avans, in functie de programul propriu; multi vin o singura data la sedintele de mezoterapie, insa respectarea frecventei este de maxima importanta pentru obtinerea rezultatelor scontate, asadar sfatul expertilor este sa nu ratati nicio sedinta dintre cele pe care le aveti programate in planul individual de tratament.

Vi se va oferi de asemenea alternativa de a va achizitiona o crema cu efect anestezic, care poate fi aplicata cu 45 de minute inainte de sedinta de mezoterapie.

Sugestia generala este sa incercati prima sedinta fara crema anestezica, pentru ca multi pacienti suporta foarte bine aceste proceduri si fara anestezierea zonei tinta.

Veti pleca de la prima sedinta cu o lista de recomandari legate de stilul de viata.

Plata sesiunilor de mezoterapie se efectueaza in urma sedintelor; de obicei nu se pretinde si nu se ofera avans.

Pentru a rezerva o consultatie de mezoterapie este necesar un numar de telefon si un card de credit.

Exista in anumite clinici si sume modice care se cer in cazul in care nu anuntati cu 48 de ore inainte de sedinta de mezoterapie programata.

Cand devin rezultatele vizibile?

Rezultatele devin vizibile in functie de tipul constitutional al fiecarui pacient. In medie primele imbunatatiri pe care le observa pacientul apar dupa 2-3 sedinte de mezoterapie.

Rezultatele obtinute in uma mezoterapiei se mentin in timp?

Combinate cu exercitiul fizic moderat si nutritie adecvata, aceste modificari persista perioade mari de timp.

Desigur, mezoterapia nu poate chiar sa opreasca imbatranirea pieii, ci doar sa ii ofere stralucire pielii si sa incetineasca efectele implacabile ale procesului de imbatranire la nivel cutanat.

Pentru rezultate sustinute este necesara o monitorizare atenta a progreselor facute cu ajutorul mezoterapiei, si pot fi necesare sedinte repetate, periodice.

Tratamentul in sine este dureros? Durerile sunt intense sau sunt suportabile?

Daca simtiti o senzatie de piscatura sau arsura la nivelul locului de administrare a injectiilor, nu trebuie sa va ingrijorati, este absolut normal.

Dupa cum s-a mentionat anterior, se poate aplica o solutie topica cu efecte analgezice/anestezice, pentru a diminua orice neplacere pe care ati putea-o avea in timpul sedintelor de mezoterapie.

Exista si efecte secundare ale mezoterapiei?

Un efect comun este aparitia de echimoze (vanatai); acestea dispar spontan in mai putin de o saptamana.

Pentru a accelera procesul, se poate administra arnica, un remediu homeopat. Acesta poate produce o durere moderata pentru 24-48 de ore, dar leziunile se vindeca mai rapid.

Exista si restrictii dietetice sau de orice alta natura?

Pot exista restrictii variabile in functie de afectiunea care urmeaza sa fie tratata.

In general, pacientii sunt sfatuiti sa nu poarte machiaj facial cel putin 4 ore in urma tratamentului si sa nu faca bai fierbinti in urmatoarele 6-8 ore.

Se recomanda ca masa sa fie una bogata in proteine, cu evitarea cafelei si a altor stimulanti inainte de tratament.

Care sunt costurile mezoterapiei?

Costul variaza mult in functie de fiecare medic sau locatie geografica in parte; costul depinde si de afectiunea medicala de tratat si de numarul de sedinte necesare pentru a obtine efectul scontat. Inaintea primei sedinte, vi se va intocmi un plan amanuntit care va include si costurile anticipate.

Ce persoane sunt acreditate pentru a efectua sedintele de mezoterapie?

Nu toti cei ce efectueaza aceste sedinte au acelasi nivel de pregatire. Exista multe persoane care pretind ca pot si ca au acreditare in domeniu. Adevarul este ca medicul este cel care ar trebui sa aplice aceasta metoda.

Majoritatea celor care aplica in mod legal mezoterapia sunt medici acreditati in aceasta directie; asistentele medicale nu au voie sa administreze aceste proceduri in absenta medicului.

Este bine sa va interesati in prealabil in legatura cu medicul care urmeaza sa conduca sedintele dumneavoastra de mezoterapie.