Infectia cu citomegalovirus

Generalitati

Infectia cu citomegalovirus este o infectie virala ce determina rar simptome evidente. Virusul care determina infectia, apartine familiei virusurilor herpetice, si asemanator acestora, poate deveni latent pentru o perioada de timp, pentru ca apoi sa se reactiveze.

Infectia cu citomegalovirus afecteaza in general copiii, dar se estimeaza ca pana la varsta de 30 de ani, jumatate dintre adulti au sau au facut boala. Virusul poate fi transmis de la mama la fat prin cordonul ombilical.

Simptome

Majoritatea copiilor si adultilor infectati cu citomegalovirus nu prezinta simptome, pe cand altii prezinta urmatoarele simptome, la un interval de 3-12 saptamani de la expunere:

- febra
- inflamarea glandelor
- oboseala, epuizare.

Forme clinice

Exista trei forme ale infectiei cu citomegalovirus. Acestea includ:
-infectia cu citomegalovirus a nou-nascutului, a carei severitate variaza intre asimptomatica si foarte severa si afecteaza ficatul, splina si sistemul nervos central, cu posibilitatea de aparitie a inabilitatilor
-infectia cu citomegalovirus acuta dobandita, este similara mononucleozei si se caracterizeaza prin febra, stare generala proasta, dureri osoase si musculare si absenta leziunilor de la nivelul gatului
-infectia cu citomegalovirus a persoanelor imunodeprimate (de exemplu, la cei care au suferit un transplant de organ sau sunt HIV pozitivi) situatie care favorizeaza infectia oculara cu acest virus (retinita cu CMV), infectia gastrointestinala cu CMV si encefalita.

De retinut!

Infectia cu virusul citomegalic are diferite sinonime si forme. Aceste sunt prezentate in continuare.

Sinonime

- CMV

- boala cu incluziuni citomegalice

- boala cu incluziuni cu celule gigant

- infectia cu virusul citomegalic uman

- boala glandelor salivare, forma CMV.

Subdiviziuni ale bolii

-infectia congenitala cu citomegalovirus
-infectia dobandita cu citomegalovirus
-sindromul posttransfuzional.