Testul de dozare a anticorpilor antinucleari detecteaza niste proteine serice numite anticorpi antinucleari. Sistemul imun produce in mod uzual anticorpi pentru a lupta impotriva infectiilor, insa in cazul anticorpilor antinucleari aceste proteine sunt diferite fiind indreptate impotriva structurilor proprii ale organismului.
Un test de dozare a anticorpilor antinucleari pozitiv indica faptul ca sistemul imunitar a initiat un atac impotriva propriilor tesuturi, numit in termeni medicali „reactie autoimuna”. Datorita faptului ca tesutul conjunctiv este deseori tinta reactiilor autoimune, afectiunile de acest tip poarta denumirea de boli de tesut conjunctiv sau colagenoze. Exemple de astel de boli: lupusul eritematos, artrita reumatoida si sclerodermia.
Rezultatul testului de dozare a anticorpilor antinucleari nu arata insa cu certitudine prezenta unei boli de tesut conjunctiv. Testul de dozare a anticorpilor antinucleari este utilizat impreuna cu rezultatele altor teste pentru a dovedi prezenta unei presupuse boli autoimune, atunci cand este cazul.
Medicul poate cere efectuarea testului de dozare a anticorpilor antinucleari atunci cand examenul fizic, istoricul afectiunii si simptomatologia indica posibila prezenta a unei afectiuni autoimune. Multe dintre simptomele bolilor autoimune sunt nespecifice, astfel incat diagnosticul se bazeaza pe examinarea clinica atenta si interpretarea corecta a rezultatelor analizelor medicale, printre acestea din urma numarandu-se si testul de dozare a anticorpilor antinucleari.
Alte analize necesare pentru diagnosticarea unei afectiuni autoimune:
- Hemograma. Aceasta analiza reprezinta numararea elementelor figurate sangvine;
- Sumarul de urina. Este o analiza a unei mostre de urina;
- Testarea prezentei anumitor anticorpi. Probele de sange recoltate sunt analizate pentru a identifica eventuala prezenta a unor anticorpi, in vederea stabilirii unui diagnostic;
- VSH-ul - viteza de sedimentarea a hematiilor. Este un indicator al inflamatiei din organism.
Se pot consuma alimente si lichide in cantitati uzuale inaintea prelevarii probelor de sange. In cazul in care se vor efectua si alte analize ale sangelui, medicul va indica cu exactitate intervalul de timp in care se recomanda sa nu mancati sau sa nu beti lichide. Se recomanda sa aratati medicului o lista a medicamentelor pe care le luati pentru ca acestea pot modifica rezultatele analizelor.
Testul de dozare a anticorpilor antinucleari presupune prelevarea unei mostre de sange prin punctionarea unei vene, preferabil de la nivelul bratului - vena cubitala. Sangele este ulterior trimis catre laborator pentru analiza. Activitatea fizica se poate relua imediat.
Prezenta anticorpilor antinucleari este indicata de un rezultat asa-numit „pozitiv”. Un rezultat pozitiv nu indica neaparat prezenta unei afectiuni. Multe persoane, de altfel sanatoase, pot avea un rezultat pozitiv al testului, in special dupa varsta de 65 de ani.
Anumite afectiuni de natura infectioasa, cum ar fi mononucleoza, se pot asocia cu prezenta anticorpilor antinucleari. Unele medicamente, precum antihipertensivele si anticonvulsivantele, pot declansa de asemenea formarea de anticorpi antinucleari.
Concluzionand, daca medicul suspecteaza o boala de tesut conjunctiv, va poate cere sa efectuati o serie de analize, printre care si testul de dozare a anticorpilor antinucleari. Aceasta analiza poate contribui semnificativ la stabilirea unui diagnostic in cazul bolilor autoimune.