Tratamente naturiste pentru afectiunile prostatei (marirea in volum a prostatei, cancerul de prostata si inflamatia prostatei)

Generalitati

Prostata este o glanda situata chiar sub vezica urinara la barbati, care inconjoara primii centimetri ai uretrei. Prostata face parte din glandele seminale, ea secretand plasma seminala, din care la randul ei, se formeaza sperma. Problemele ce pot aparea sunt cresterea in volum, inflamatia si cancerul de prostata.

Marirea in volum a prostatei

In mod normal, dimensiunile prostatei sunt cat cele ale unei nuci. Prostata incepe sa se mareasca la majoritatea barbatilor in jurul varstei de 50 de ani. Forma neinflamata si necanceroasa a maririi volumului prostatei, numita hipertrofie benigna, nu necesita tratament daca nu produce simptome. Daca prostata se mareste astfel incat sa preseze peretii uretrei, atunci se produce obstructia fluxului urinar, ceea ce duce la dorinta de a urina des, zi si noapte, in cantitati mici.

Cum sa iti protejezi prostata marita?

In cazul unei prostate marite evitati urmatorii factori de risc:
- exercitiile cu sarituri atunci cand vezica este plina
- amanarea urinarii cand vezica este plina
- contactul sexual neprotejat, in afara unei relatii de lunga durata
- fumatul
- constipatia.

Dieta in cazul prostatei marite

- Mancati multe alimente care contin zinc (fructe de mare, seminte de dovleac, radacinoase)
- Consumati multe alimente pe baza de soia, deoarece boabele de soia contin izoflavone, substante ce pot proteja impotriva bolii de prostata.
- Cresteti aportul de alimente ce contin beta-caroten, vitamina C si vitamina E, magneziu si acizi grasi esentiali.
- Consumati linte, porumb si nuci. Ele contin acid glutamic care reduce prostata marita.
- Reduceti consumul de produse lactate, carbohidrati rafinati si bauturile cu cafeina.
- Beti ceai de iarba de urzica - se prepara o infuzie din 1 lingurita de iarba de urzica la o cana de apa. Se beau 2 cani pe zi, una dimineata, iar cea de a doua intre masa de pranz si seara. Ceaiul este indicat in hipertrofii de prostata, dar si in dismenoree, afectiuni respiratorii, sangerari nazale, ulceratii ale pielii si varice.

Adenomul de prostata

Aceast tip de afectiune este cea mai frecventa dintre tumorile benigne intalnite la barbat. Principala sa caracteristica este ca se dezvolta in interiorul prostatei. Adenomul de prostata apare de obicei dupa varsta de 50 de ani, insa incidenta maxima este dupa varsta de 60 de ani. Exista insa un procent de 10% din cazuri cand aceasta afectiune poate aparea si la barbatii tineri.

Semnele bolii

1. Principalul semn al bolii este reprezentat de tulburarile de urinare. Primul simptom, si cel mai frecvent, este urinarea frecventa, in special in a doua jumatate a noptii, acest aspect avand si repercursiuni asupra bolnavului prin faptul ca aceasta trezire noaptea deranjeaza si oboseste bolnavul.

2. Avand in vedere ca prostata se situeaza si isi dezvolta volumul in jurul canalului de evacuare al urinei, apare urinarea dureroasa, dificila, cu eforturi. Bolnavul trebuie sa astepte pana la aparitia primului jet de urina, forta de proiectie a jetului urinar scazand considerabil. In cazul aparitiei acestor simptome este necesara prezentarea la medicul urolog, pentru un consult de specialitate, iar laboratorul va realiza analiza specifica pentru prostata, asa numita analiza PSA. Valorile mai mari ale indicelui PSA reprezinta un indiciu despre natura maligna a bolii.

3. In diverse cazuri pot aparea asociat complicatii, cum ar fi: sange in urina, retentia completa sau incompleta de urina, hidronefroza, infectia rinichilor care la randul ei poate conduce la insuficienta renala.

Tratamentul naturist pentru adenomul de prostata

- Extractul hidroalcoolic de pufulita - contine polifenoli, saponozide, taninuri, ulei volatil, antociani si aminoacizi esentiali.
Mod de utilizare: intern, 15-20 picaturi diluate in 50 ml de apa de 3 ori pe zi cu 30 de minute inainte de masa. Are proprietati regeneratoare ale tesuturilor, dezinfectante, decongestionale, hemostatice si antiinflamatoare.

- Ceaiul din iarba de pufulita - se folosesc fragmente de iarba de pufulita cu flori mici recoltate in timpul infloririi si uscate dupa recoltare. Ceaiul are proprietati regeneratoare ale tesuturilor (ajutand astfel la vindecarea celulelor de la nivelul prostatei), antiinflamatoare (reducand inflamatia de la nivelul prostatei si a canalului urinar din acea zona), hemostatice si decongestionale.
Mod de utilizare: intern infuzie din 1-2 g la 200 ml apa clocotita. Se lasa in repaus 15-20 min, apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi cu 30 min inainte de masa.

- Baile terapeutice sunt foarte indicate in tratamentul adenomului de prostata. Astfel, se recomanda bai de sezut care vor contine urmatoarele ingrediente: jumatate de pumn de flori de iarba neagra, un pumn flori de paducel, limba mielului, frunze proaspete de rostopasca, radacina de nalba data prin razatoare.

- Tratamentul prin reflexoterapie. Toate manifestarile acestei boli pot fi tratate cu eficienta maxima prin reflexoterapie. Utilizarea acestui tratament implica masarea, o data sau de doua ori pe zi, a zonelor suprarenale (pentru stimularea degajarii de cortizon), a zonelor uretrelor cat si a vezicii urinare (pentru stimularea eliminarii produsilor toxici) si a zonei prostatei (pentru a determina imbunatatirea circulatiei sangvine aferente acestui organ, ceea ce va genera la randul ei revenirea prostatei la un nivel normal, prin micsorarea inflamatiei locale.

- Tratamentul chirurgical. Formele avansate de boala necesita tratament chirurgical. Acesta consta in extirparea, fie pe cale transuretrala, fara incizie, fie transvezicala a adenomului de prostata.

Inflamarea prostatei

Inflamarea prostatei se numeste prostatita. Pentru a ne putea da seama daca suferim de prostatita se impune prezentarea simptomelor specifice acestei afectiuni:
- dureri perineale, ca localizare acestea fiind situate intre anus, scrot si penis
- oboseala
- apetit sexual diminuat
- tulburari la urinat (durere, urina tulbure, cu sange sau cu miros alterat)
- febra poate aparea uneori.
Cauzele aparitiei prostatitei pot fi rezultatul unei infectii, de obicei transmisa sexual, sau dupa anumite exercitii fizice facute cu vezica plina, de exemplu alergarea.

Cure naturiste pentru tratamentul prostatitei

- La o lingurita cu varf de ceai de rascoage cu flori mici se adauga 250 ml de apa clocotita. Se administreaza 2 cani pe zi, una dimineata si cealalta seara, cu mentiunea ca acest ceai trebuie servit pe stomacul gol.

- Se amesteca urmatoarele ingrediente: 30 g de strugurii ursului, 20 g trei frati patati, 20 g de tataneasa, 20 g urzica moarta, 20 g de muguri de pin, 20 g de galbenele, 20 g de iarba de coada calului, 30 g de coada soricelului, 10 g de salvie si 10 g de frunza de vita-de-vie. Din acest amestec se ia o lingurita si se adauga la 250 ml de apa clocotita. Apoi se infuzeaza 2-3 minute. Ca si mod de administrare se beau 3 cani pe zi, calde, indulcite cu miere, carora li se adauga o lingurita de biter suedez.

- In cazul in care pacientul prezinta retentie urinara, se va administra apa de grau, preparata dupa urmatoarea reteta: 250 g grau care va fi fiert timp de 20 de minute intr-un litru de apa, la foc mic. Apoi se macereaza timp de 10 ore dupa care se strecoara. Ca si mod de intrebuintare a acestei retete se face o cura de 3 saptamani de 2 ori pe an, administrandu-se 100 ml apa de grau dimineata inainte de masa, deci pe stomacul gol. In cazuri de criza se administreaza pana la 150 ml pe zi pe nemancate. Trebuie mentionat ca in timpul acestui tratament se face repaus sexual.

- Ca si tratament suplimentar se recomanda bai de sezut cu apa calda, la care temperatura se creste progresiv. In apa se adauga iarba de coada calului, timp de 20 minute. Aceasta metoda se va repeta de 3 ori pe saptamana.

- Un alt tratament este reprezentat de baia de abur a jumatatii inferioare a corpului, manevra repetata de 2 ori pe saptamana, cate 15-20 minute.

- De asemenea, cataplasma cu lut in forma literei "T" lombo-abdominala si perineala, aplicata de 3 ore pe zi si-a dovedit eficienta.

- La fel de importante sunt si baile de soare, cate una pe zi