O dieta care sa includa consumarea unui numar de 1200 de calorii pe zi este minimul recomandat pentru o scadere in greutate sigura si sanatoasa. Un meniu de 1200 de calorii va reusi sa ofere un suport nutritional adecvat oricarui individ si totodata va permite reducerea numarului de calorii consumate zilnic astfel incat sa se produca scaderea in greutate. O mare parte dintre dietele create si recomandate de specialistii in nutritie se bazeaza pe un plan alimentar de 1200 de calorii pe zi.
Bazele dietei si alimentele recomandate
Planul dietei este centrat pe conceptul de tinere sub control a numarului de calorii; in conditiile in care in mod normal, fara un control al alimentelor consumate zilnic, organismul este obisnuit sa primeasca peste 1500 de calorii pe zi, reducerea acestui numar va avea ca rezultat scaderea in greutate. Urmarea acestei diete necesita cunoasterea (sau informarea) cu privire la numarul de calorii continute de fiecare aliment consumat.
Nu exista anumite alimente specifice ce trebuie incluse in dieta, atat timp cat se respecta limita maxima de calorii consumata zilnic. Bineinteles, consumarea unei prajituri cu un continut caloric crescut si evitarea altor alimente pentru tot restul zilei nu este o optiune viabila in cazul regimului; in aceeasi categorie intra si infometarea pe tot parcursul zilei si consumarea unei mese bogate seara. Se recomanda servirea a 3 mese principale si a gustarilor intermediare.
Exemplu de meniu
Mic-dejun
- o cupa de cereale din tarate;
- 1 pahar de lapte degresat;
- 1 banana
Pranz
- 1 sandwich cu ton, preparat din paine cu cereale;
- 2 cupe de legume crude rase (morcovi, ardei gras, telina);
- 1 mar mic;
Gustare intre pranz si cina
- nectarine;
- apa plata cu lamaie;
Cina
- 85 grame piept de pui;
- 3/4 cupa fasole verde fiarta in aburi;
- 1 salata din 1 cupa laptuci, 1/2 cupa rosii cherry, 1/2 cupa morcov ras, 2 lingurite ulei de masline si otet balsamic;
- 1 piersica proaspata;
Gustare de seara
- 1 para mica