Un simplu test oftalmologic poate depista boala Alzheimer cu 20 de ani inainte ca primele simptome sa apara. Acest test, initiat de un grup de cercetatori din Marea Britania, ar putea face parte din examinarile de rutina in mai putin de 3 ani de zile, permitand persoanele de varsta medie sa fie atent monitorizati.
Potrivit expertilor, acest test poate revolutiona tratamentul bolii Alzheimer, facand posibila administrarea acestuia inca din primele faze ale bolii.
Boala Alzheimer, impreuna cu alte forme de dementa afecteaza anual pentru 700.000 de britanici dar si familiile acestor, si se estimeaza ca numarul acestor bolnavi se va dubla la noua generatie.
Momentan, diagnosticarea diferitelor forme de dfementa se bazeaza numai pe teste de memorie, iar in unele cazuri se fac scanari ale screierului, dar acestea sunt extrem de costiositoare.
In cazul diagnosticarii cu ajutorul testului oftalmologic ar putea fi folosite si picaturi de ochi deoarece acestea pot evidentia celulele deteriorare de la nivelul retinei, despre care se supune ca se afla in conexiune directa cu celulele moarte ale creierului.
Testul inovator are la baza teoria ca celulele sensibile la lumina de la nivelul retinei se afla in conexiune directa cu celulele moarte de la nivelul creierului. Astfel, deterioarea celulelor de la nivelul retinei este o caracteristica a bolii Alzheimer. Trebuie mentionat ca deteriorarea celulelor de la nivelul retinei are loc cu 10-20 ani inainte ca primele simptome ale bolii Alzheimer sa apara.
Echipamentul utilizat pentru aceasta descoperire este acelasi care se foloseste in toate cabinetele si sectiile de oftalmologie din lume. Acest test este ieftin si non-invaziv si creste sansa de viata a oamenilor din intreaga lume.
Mai mult acestia au precizat ca tehnica poate fi imbunatatita pentru a diagnostica si alte afectiuni, precum glaucomul sau boala Parkinson.