In ultima vreme se pune din ce in ce mai mult accentul pe scaderea ponderala a barbatilor, astfel, nu doar femeile tin cure de slabire, ci si din ce in ce mai multi barbati.
Mai mult, politicienii adopta masuri pentru a incuraja alimentatia sanatoasa, in timp ce vedetele se intrec in a atrage atentia opiniei publice referitor la problemele de sanatate pe care o alimentatie nesanatoasa le poate cauza.
Unul dintre politicienii care sunt partizani ferventi ai alimentatiei sanatoase este Bill Clinton, fostul presedinte al Statelor Unite.
El marturiseste insa in autobiografia sa ca inainte de operatia de by-pass pe care a suferit-o in anul 2004 era un adept convins al alimentatiei de tip fast-food, si ca in copilarie a fost un copil durduliu.
De asemenea politicianul mai adauga si ca intotdeauna si-a monitorizat indeaproape fluctuatiile greutatii, el insusi incercand sa slabeasca cu ajutorul unei diete asemanatoare dietei Atkins.
De-a lungul ultimilor decenii barbatii au cochetat cu ideea de scadere ponderala si mentinere in forma, insa acum mai mult ca intotdeauna tot mai multi reprezentanti ai sexului tare opteaza pentru diverse cure de slabire.
Expertii considera ca aceasta tendinta este rezultatul faptului ca barbatii devin din ce in ce mai constienti de starea lor de sanatate si de importanta mentinerii greutatii corporale in limite normale in evitarea aparitiei bolilor cardiovasculare si a diabetului zaharat.
Desi mentinerea starii de sanatate este un scop puternic in sine, o alta motivatie a barbatilor este aceea de a arata cat mai bine.
Specialistii spun ca barbatii de toate varstele sunt constienti de faptul ca este in folosul lor sa arate bine, si de aceea ajung sa lucreze ore intregi in sala de antrenamente si sa apeleze la steroizi.
Insa alaturi de toate aceste excese, exista si un aspect pozitiv: toti adopta o dieta cat mai sanatoasa, complementara exercitiilor fizice.
Psihologii ne spun ca barbatii se strecoara cu precautie pe acest teren al curelor de slabit, pana nu demult considerate un apanaj al feminitatii.
Astfel, barbatii adopta un limbaj diferit menit sa mascheze intrucatva pasii pe care ii fac pe acest teren, si de aceea ei nu utilizeaza sintagme precum „cura de slabit” sau „dieta”, ci mai degraba ”stil de viata” sau „viata sportiva”.
Aceasta este o metoda prin care barbatii isi mentin masculinitatea, chiar daca adopta o cura de slabire in toata puterea cuvantului.
Nutritionistii gasesc insa acest artificiu fin de limbaj ca fiind un lucru benefic, intrucat intipareste in mintea celui care il utilizeaza ideea de continuitate, spre deosebire de cuvantul „dieta” sau expresia „cura de slabire”, care implica un inceput si un sfarsit.
Se pare asadar ca barbatii tind sa prefere inaintea mancarii imaginea de forta si vigoare, de forma fizica, aceasta primand in fata alimentatiei neglijente sau nesanatoase.
Astfel, daca se spune ca drumul catre inima unui barbat este prin stomac, am putea considera ca drumul catre stomacul unui barbat este prin bicepsii sai.
Se pare ca din ce in ce mai mult muschii si aspectul fizic sunt cei care dicteaza necesitatile nutritionale, intrucat barbatii pun pret pe mentinerea unei musculaturi bine conturate, care insa nu face casa buna cu o alimentatie nesanatoasa.
Nutritionistii spun ca barbatii sunt atrasi mai degraba de dietele care le promit o forma fizica de invidiat si o forta musculara mai buna.
Piata suplimentelor alimentare este aproape in intregime dedicata barbatilor si mentinerii sau dezvoltarii masei musculare. Insa expertii considera ca ingestia de suplimente de proteine nu are niciun efect real, daca nu este acompaniata de exercitiu fizic sustinut.
Ei mai sustin si ca barbatii fac de cele mai multe ori alegeri ciudate in ceea ce priveste alimentatia corecta: un barbat poate alege un peste in sos marinat crezand ca mananca sanatos gandindu-se la faptul ca pestele contine grasimi bogate in omega-3, fara a lua insa in considerare faptul ca sosul nu este tocmai sanatos.
Acesta este si motivul pentru care barbatii isi cauta refugiul in diete clare, care sa nu lasa loc incertitudinii, precum dieta Atkins, care este atat de populara in randul reprezentantilor sexului tare, cu atat mai mult cu cat alimentele permise sunt mai acceptabile pentru orgoliul unui barbat: cu siguranta un barbat prefera sa comande intr-un local o friptura, in loc sa ceara o salata.
Nutritionistii atrag atentia insa ca acest tip de dieta nu este printre cele mai sanatoase.
Exista multe dispute privitoare la acest aspect, cu atat mai mult cu cat un studiu american recent derulat de o universitate de prestigiu a aratat ca cea mai eficienta metoda de a slabi este dieta Atkins, cu atat mai mult cu cat este singura care reuseste sa scade eficient si nivelul de colesterol si tensiunea arteriala.
In pofida rezultatelor, se pare ca sunt necesare studii mai ample, desfasurate pe perioade mai mari de timp, pentru a se putea trage concluzii cu caracter definitiv, intrucat studiul anterior amintit a avut durata de doar un an de zile.
In pofida multiplelor diete alimentare existente, un lucru se pare ca transcede granitele convingerilor tuturor nutritionistilor: carbohidratii sunt de evitat, fie ca este vorba despre paine alba, orez, racoritoare carbogazoase sau alimentatie de tip fast-food; in opinia tuturor specialistilor, se pare ca acestea sunt responsabile pentru cresterea mediei de greutate; o problema cu care societatea se confrunta in ultimele decenii
Nutritionistii avertizeaza ca simpla cunoastere a continutului caloric al diferitelor alimente nu este suficienta pentru o scadere ponderala multumitoare.
Sunt necesare cateva sfaturi pentru a ocoli capcanele curelor de slabire. Astfel, avand in vedere ca barbatii calatoresc des din pricina slujbei, este indicat sa isi ia la ei cateva plicuri de cereale. Acestea pot fi consumate oriunde, inclusiv in avion.
Se recomanda cerealele simple, nu cele cu miere sau ciocolata.
Un alt sfat este sa se rezerve la hotel o camera la un etaj superior, catre care urcarea sa se faca pe scari. Alt sfat este sa se opreasca taxiul la cateva sute de metri de locul de destinatie, pentru a face miscare.
Acasa, barbatii ar trebui sa nu sara peste micul dejun, intrucat aceasta este cea mai importanta masa a zilei.
Mai mult, saritul peste mese determina organismul sa stocheze nutrientii sub forma de grasime, pentru a avea rezerve ulterioare.
Nu trebuie sa fie un mic dejun copios, chiar si unul simplu este suficient pentru a contracara tendinta organismului de a produce grasimi.
Un alt sfat este acela de a reduce marimea portiilor de mancare, aceasta fiind cea mai rapida modificare care poate fi pusa in practica. In definitiv, schimbarile mici pot fi calea catre rezultate importante pentru sanatate.