A vorbi despre post pare un lucru destul de simplu deoarece acest termen este cunoscut in toate traditiile si culturile lumii. Astfel, stim ca postul se refera la un set de reguli restrictive din punct de vedere moral si spiritual, dar mai ales alimentar.
In majoritatea cultelor religioase exista termenul de post, care are aceesi conotatie ca si la noi: repaus alimentar in semn de credinta si penitenta pentru greselile/pacatele facute. Postul ii indeamna pe oameni sa reflecteze asupra propriei starii spirituale, pentru ca sfarsitul acestei perioade sa culmineze cu modificarea spirituala a oamenilor.
Cu toate ca nu este nici cea mai practica si nici cea mai simpla dieta sunt persoane care tin postul pentru a pierde in greutate si pentru detoxifierea organismului. Potrivit specialistilor, organismul uman nu are nevoie de cure de detoxifiere, deoarece aceste este construit pentru a elimina singur toxinele prin transpiratie, urina etc.
Singurul sfat al oamenilor de stiinta este ca in timpul vietii sa adoptam o alimentatie sanatoasa si diversificata.
Deoarece postul este utilizat pentru pierderea in greutate exista mai multe variante ale acestui regim alimentar. Atfel, sunt diete care recomanda consumul exclusiv de apa si produse alimentare proaspete timp de 1-2 zile, in timp ce altele recomanda sau nu restrictionarea drastica a consumului de alimente.
In timpul postului se pierde mult mai usor din greutate deoarece organismul este fortat sa utilizeze din stocurile de energie pentru a obtine resursele necesare realizarii tuturor activitatilor zilnice.
Intrebare este cat timp vom reusi sa ne mentinem greutatea?
Consumul scazut de alimente conduce la incetinirea metabolismului pentru a economisi energie. Cand revenim la dieta obisnuita, metabolismul ramane lent pana cand se reface iarasi rezerva de energie. Acest lucru inseamna ca dupa o perioada de Post urmeaza o crestere in greutate, astfel, persoana ajunge la kilogramele initiale si poate cateva in plus, chiar daca numarul caloriilor nu a fost modificat.
Abia dupa reglarea metabolismului pofta de mancare va incepe sa scada, conducand la pierderea in greutate.
Potrivit nutritionistilor, dupa terminarea postului, chiar daca pofta de mancare este uriasa, nu trebuie nici sa ne infometam si nici sa consumam cantitati impresionante de alimente, deoarece in ambele cazuri dereglarea metabolica va fi pronuntata.
Potrivit studiilor realizate pentru a identifica efectul asupra greutatii corporale in cazul alternarii zilelor de post cu cele de alimentatie, aceasta practica ajuta la scaderea considerabila in greutate, insa nici in acest caz efectul nu este pe termen lung. Persoanele care au urmat un astfel de regim nu au crescut in greutate dupa excesele culinare din timpul sarbatorilor, insa in maxim 2 luni au revenit la greutatea initiala.
Din popor se stie ca postul este un bun prilej pentru curatarea organismului de impuritati. Cu toate acestea nu exista nicio dovada care sa confirme acest lucru, deoarece nu au fost realizate studii de specialitate.
Anatomic organismul uman este construit astfel incat sa elimine toxinele in mod natural prin intermediul pielii (transpiratie) si datorita functiilor ficatului, colonului si rinichilor.
Postul contribuie la cresterea longevitatii prin intarzierea aparitiei afectiunilor specifice varstnicilor, cum ar fi: boala alzheimer, bolile cardiovasculare sau diabetul zaharat. Acest lucru se intampla prin reglarea insulinei sau a temperaturii corpului.
Intr-adevar sunt studii care sustin ca numai o zi de post pe luna reduce riscul obturatiei arteriale, fapt care conduce la scaderea riscului atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral, insa aceste studii nu sunt suficient de detaliate pentru a convige oamenii ca postul este secretul unul stil de viata sanatos.
De asemenea, cu totii stim ca un adevarat post nu presupune numai restrictionari alimentare ci si renuntarea la cafea, alcool sau tutun, ori acestia nu specifica daca persoanele monitorizate au respectat sau nu acest punct.
Am putea conchide ca alimentatia sanatoasa si un stil de viata sanatos sunt secretele longevitatii!
Postirea timp de 1-2 zile cu siguranta nu le va face rau persoanelor care sunt, in general, sanatoase, cu conditia ca acestea sa consume o cantitate generoasa de lichide.
Totusi, postirea pe o perioada lunga de timp poate deveni daunatoare deoarece organismul uman are nevoie de o varietate de vitamine si minerale dar si alte substante nutritive care se gasesc in alimentele interzise in post, si care contribuie la mentinerea sanatatii.
Daca elementele nutritive nu sunt suficiente organismului pot aparea simptome precum: oboseala, ameteli, constipatie, deshidratare, calculi biliare sau intoleranta la frig.
In cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat, nici postul pentru o scurta perioada de timp nu este indicat, deoarece poate conduce la dereglari grave ale zaharului din sange. De asemenea, femeile gravide, cele care alapteaza, sau persoanele care sufera de orice afectiune cronica nu ar trebui sa posteasca.
Inainte de inceperea Postului este indicata sa solicitati sfatul medicului pentru a va spune daca organsimul dvs. poate rezista sau nu la o astfel de restrictionare alimentara.
De asemenea, il puteti cere medicului un program alimentar pentru ca si in perioada de post sa aveti o alimentatie sanatoasa, corespunzatoare organismului dvs.
Din cele mai vechi timpuri dieta de post este o metoda populara pentru a pierde in greutate si pentru bunastarea sufleteasca. Dieta de post recomanda persoanelor sa tina post de doua ori pe an, timp de o saptamana. Postul ajuta la curatarea si detoxifierea rapida a organismului, elimand impuritati din mediul exterior precum: antibiotice, pesticide si alte toxine.
Cele 3 faze ale Dietei de Post:
Faza 1 - In primele 2 zile de post se recomanda consumul alimentelor bogate in fibre, si eliminarea produselor cu un continut ridicat de grasimi si/sau proteine. De asemenea, este indicata consumarea a aproximativ 3 litri de suc natural si/sau apa.
Faza 2 - Urmatoarele 5 zile se va consuma numai suc de legume, dar si cantitati limitate de suc natural de fructe.
Faza 3 - Presupune reintroducerea alimentelor in dieta zilnica; acest lucru trebuie sa se intampla in cel mult o saptamana. Pentru ca rezultatele dietei sa nu fie deteriorate, fructele sunt primele alimente care se reintroduc in dieta, urmate de legumele care nu sunt bogate in amidon, apoi legumele si cerealele cu amidon, iar in final alimentele cu grasimi (grasime animala si vegetala).
Beneficii:
- curata si detoxifica organismul
- trebuie urmata de 2 ori pe an, timp de o saptamana.
Riscuri:
- consumul caloric este foarte mic
- lipsesc multe elemente nutritive
- constipatie
- clisma zilnic.
Regim alimentar
Timp de o saptamana se va consuma numai sucuri de legume si fructe 100% naturale, si legume si fructe proaspete. In acesta saptamana sunt strict interzise toate celelalte alimente. Prin urmarea acestui regim oamenii sunt incurajati sa consume mai mult alimente proaspete si sa limiteze consumul alimentelor procesate, de tip fast-food.
Exercitii fizice
Aceasta dieta recomanda continuarea exercitiilor fizice de rutina. De asemenea, persoana trebuie sa fie constienta ca exercitiile fizice intense nu sunt oportune in aceasta perioada deoarece consumul caloric este scazut, deci la fel si nivelul de energie.
Concluzii
Intr-adevar aceasta dieta are cateva beneficii, dar si riscurile sunt semnificative deoarece o persoana fara vlaga nu este capabila nici macar sa isi desfasoare activitatile zilnice!
Este adevarat ca majoritatea persoanelor consuma alimente pline de hormoni, antibiotice si pesticide, iar o astfel de cura este mai mult decat necesara. Insa, inainte de a recurge la o astfel de diete cel mai potrivit este sa cereti si sfatul specialistului!