Candidozele vaginale sunt printre cele mai frecvente infectii cu care se confrunta femeile. Dar ceea ce este atat de agasant in ceea ce le priveste nu este aparitia lor initiala, cat faptul ca au o inepuizabila tendinta la recurenta. Daca dam crezare datelor statistice, peste 75% dintre femei au un episod de candidoza vaginala in timpul vietii si 50% dintre acestea se vor confrunta cu o astfel de infectie de mai multe ori la rand.
Candidoza este termenul medical ce descrie infectia cu o ciuperca, numita Candida albicans. Candidozele se pot localiza pe orice tip de mucoasa, determinand infectii superficiale cum sunt cele de la nivelul cavitatii bucale sau de pe mucoasa vaginala sau infectii profunde. Infectia vaginala este una din cele mai frecvente forme de candidoza, mai ales din cauza faptului ca speciile de Candida populeaza in mod natural aceasta zona.
In cazul in care v-ati confruntat deja cu un episod infectios, cunoasteti deja simptomele sugestive pentru candidoza: prurit genital, senzatie de usturime, secretie alb-galbuie, si uneori chiar dispareunie (durere resimtita la contactul sexual). Desi nu este intotdeauna usor de evitat contactarea unei astfel de infectii, specialistii ne fac totusi cateva recomandari utile, menite sa ne ajute sa reducem riscurile unei eventuale recurente a candidozei. Printre cele mai eficiente se numara si cele prezentate in continuare.
Specialistii sunt de parere ca lenjeria are un rol foarte important in perpetuarea infectiilor, in favorizarea si intretinerea lor. Lenjeria este in contact direct cu zonele intime si poate favoriza sau nu ventilarea corecta a intregii regiuni. Doar lenjeria din bumbac (material natural) poate avea un astfel de avantaj, doar ea poate impiedica formarea unui mediu local umed.
In cazul in care este mai greu sa purtati tot timpul lenjerie din bumbac si preferati materiale mai senzuale, este totusi de preferat sa alegeti lenjeria care are cel putin intaritura interna din bumbac. Chiar si un amanunt atat de nesemnificativ poate avea un rol deosebit de important. In general, sunt agreate toate tipurile de lenjerie intima care pot favoriza si intretine existenta la nivel genital a unui mediu cat mai uscat. Tot ce mentine umezeala favorizeaza candidoza.
Chiar daca par la moda, colantii nu sunt cele mai indicate piese de imbracaminte in cazul in care va confrunati cu candidoza. Acestia ar trebui evitati, la fel si orice alta piesa vestimentara prea stramta (blugi, pantaloni scurti). Daca garderoba trebuie regandita din cauza acestei probleme, cel mai bine ar fi sa alegeti haine mai largi, fuste, care sa va permita sa pastrati local un mediu aerisit si uscat.
Ciorapii de nylon favorizeaza transpiratia, mentin umezeala si pot constitui prin aceste doua efecte factori de risc in proliferarea conditiilor propice dezvoltarii candidozei. Daca insa nu aveti alta solutie, este indicat sa cumparati ciorapi cu intaritura din bumbac, deoarece acesta poate sa mai absoraba din umezeala, poate sa mai reduca din efectele nefavorabile ale transpiratiei induse de acest material sintetic (nylonul).
Fie ca este vorba de costumul de baie ud, fie ca este vorba de echipamentul de sport in care ati transpirat excesiv, este esential sa va schimbati de aceste haine cat mai repede posibil. Umezeala pe care ele o pastreaza, chiar si in regiunile intime, este principalul factor care va stimula dezvoltarea infectiei.
Oricat de mult le-ati agrea, oricat de mult va place sa le cumparati si nu va mai saturati de mirosul lor placut, astfel de produse nu sunt deloc pe placul specialistilor. Lista neagra include tot ce se afla pe lista de produse must have pentru o baie cat mai placuta si pentru o igiena intima cat mai corecta (sau cel putin asa credem noi) si anume: geluri de dus parfumate, creme de baie, lotiuni intime, spumante de baie, pudre parfumate si chiar sprayuri pentru zonele intime.
Toate acele substante care noua ne incanta mirosul si ne determina sa le cumparam sunt de fapt nocive pentru sanatate si pot altera foarte mult echilibrul local de la nivel genital. Aceste substante sunt agresive pentru mucoasa genitala si pot modifica comportamentul saprofitilor de la nivel genital, care vor deveni mult mai activi, se vor replica mai des si vor incepe sa determine si simptome locale. Spalaturile vaginale si lotiunile destinate acestui scop nu sunt deloc recomandate daca aveti o candidoza activa, deoarece asfel se pot propaga fungii spre cervix si chiar uter, ceea ce va agrava de fapt infectia si va facilita extinderea ei.
Recomandarile specialistilor sunt simple: o femeie trebuie sa isi insuseasca corect modul de realizare a toaletei regiunii genito-anale. Pentru a evita contaminarea regiunii genitale cu bacterii (unele chiar foarte agresive) provenite din tubul digestiv, femeile trebuie sa se stearga intotdeauna dinspre anterior spre posterior (deci din fata in spate). Invers este o cale perfecta de insamantare suplimentara a regiunii genitale cu bacterii enterice provenite din regiunea anala si perianala.
In cazul in care aveti diabet zaharat, este foarte important ca valorile glicemiei sa fie permanent monitorizate, iar diabetul sa fie corect tratat. Diabetul zaharat sau orice alta afectiune caracterizata prin cresterea glicemiei sunt importanti factori de risc pentru candidoza sistemica si implicit vaginala.
Se pare ca si dieta are un important rol in prevenirea infectiilor vaginale. O dieta bogata in iaurt poate sa ofere o protectie suplimentara in fata infectiilor cu Candida (indiferent de localizarea acestora). Specialistii sunt de parere ca probioticele (microorganisme prezente in mod natural in tractul digestiv) prezente in iaurturi pot suprima cresterea si dezvoltarea speciilor de Candida, ameliorand astfel infectiile si reducand riscul recurentelor.
In cazul in care aveti deja o candidoza si medicul v-a recomandat, din diverse motive, un tratament antibiotic, cel mai sigur este sa ii comunicati si problema genitala cu care va confruntati. Antibioticele pot favoriza si agrava candidozele, si din acest motiv cel mai sigur este ca tratamentului antibiotic sa ii asociati, cel putin pentru a nu agrava candidoza, si un tratament antifungic.
Este foarte important sa incercati sa aveti o dieta cat mai bogata in fructe si legume, si cat mai saraca in zaharuri procesate. Dieta poate avea efecte benefice dar la fel de bine poate agrava candidoza. Este un lucru cunoscut faptul ca dieta bogata in glucide este un factor ce promoveaza o astfel de infectie. De asemenea, unele studii sugereaza ca si stresul poate sa influenteze negativ evolutia candidozei. Specialistii sunt de parere ca prin reducerea nivelurilor de stres cotidian evolutia candidozei poate fi incetinita, iar tratamentul va fi mai eficient.
Un organism care nu este supus stresului zilnic si care primeste nutrienti esentiali (printr-o dieta echilibrata) isi poate intari mult mai bine sistemul imunitar si astfel poate lupta cu infectiile de orice fel. Un stil de viata sanatos nu amelioreaza doar o infectie locala ci face bine intregului corp!