Obisnuitele studii ale cercetatorilor britanici au ajuns in cele din urma sa se ocupe si de problema fanteziilor sexuale. Specialistii au decis ca pentru o mai mare acuratete comportamentul fantazist sexual trebuie cercetat diferentiat pe fiecare sex. Intaietate au avut barbatii, femeile fiind principalele beneficiare ale studiului.
Studiul a fost realiza pe un numar de 700 de barbati cu varste cuprinse intre 22 si 45 de ani.
In cazul barbatilor, fanteziile sexuale apar la o varsta frageda si sunt marcate de primele erectii sau polutii nocturne. Ulterior ele ajung sa fie mult mai elaborate si il insotesc pe acesta in toata viata de adult.
De cele mai multe ori, implinirea fanteziilor este impiedicata de 2 factori: morala sociala si un puternic sentiment de vina. O fantezie nemanifestata poate fi o importanta sursa a tulburarilor psihice. Daca o persoana isi refuza fanteziile chiar si fata de el insusi, poate ajunge in situatia in care fantezia sa devine autonoma si incepe sa aiba o foarte mare influenta asupra individului. Refuzul fanteziei ("eu nu sunt asa", "aceasta fantezie nu imi apartine") este, de obicei, cauzat de un puternic sentiment de vinovatie fata de partener sau de un conflict al continutului fanteziei cu morala societatii in care individul respectiv s-a dezvoltat.
Pentru a evita incidente neplacute este recomandat ca o persoana sa isi cerceteze cu grija fanteziile si sa le acorde atentia necesara, astfel cat acestea sa nu devina o problema de natura psihica. Pe de alta parte, este imperios necesar ca atunci cand partenerul iti dezvaluie o fantezie sa nu ai o atitudine critica.
Fantezia este o dorinta neimplinita si fara perspective apropiate de a deveni astfel. Este o combinatie in care sunt aruncate cele mai dezvoltate dintre simturi pentru a crea o reprezentare de obicei interzisa. Elementele ca atare ale fanteziei sunt alese din domeniul interzisului si au un puternic rol compensator. Prin fantezie, individul are o traire psihica a unor scene foarte intime, care pentru sistemul sau de valori sunt inacceptabile.
In anumite conditii, in viata de cuplu pot aparea anumite probleme nascute de existenta fanteziilor. Partenerului ii poate veni foarte greu sa inteleaga aceste fantezii si se simte direct amenintat de ele. Fanteziile care o implica pe “straina” par sa arate insatisfactie. In fapt este vorba despre nevoia de a transgresa propria limita morala.
Fantezia nu este produsa de insatisfactii ci de propria limita: un anumit individ se simte vinovat daca se pune intr-o anumita situatie sau s-ar simti vinovat fata de partenera daca ar pune-o intr-o anumita situatie. Psihologic, implinirea unei fantezii inseamna progres, insa din punct de vedere moral chestiunea este indecidabila.
In urma studiilor a rezultat ciudata concluzie ca tendinta de fantazare este determinata de calitatea sau frecventa actelor sexuale.
Barbati cu o viata sexuala mai putin activa (raporturi sexuale nu mai dese de o data pe luna) au, in mod paradoxal, fantezii frecvente de sex cu doua femei. Acest tip de comportament este explicabil, cred specialistii, prin nevoia de compensare a inactivitatii sexuale curente. In cazul in care un astfel de barbat ajunge sa isi implineasca fantezia el capata o incredere in sine care l-ar putea ajuta sa isi redobandeasca apetitul sexual pentru o perioada mai indelungata.
Barbatii cu o viata sexuala activa fantazeaza oarecum diferit fata de categoria descrisa mai sus. Fantezia intalnita frecvent in cazul acestora este aceea de a-si privi partenera intretinand relatii sexuale cu o alta femeie. Exista insa si o cantitate deloc neglijabila din aceasta a doua categorie care se imagineaza adesea in rolul de spectator al unui raport sexual pe care partenera il intretine cu un alt barbat. Un fapt interesant si demn de mentionat in cazul acestora este acela ca marea lor majoritate au utilizat in descrierea fanteziei cuvantul “posedat” (partenera este posedata de un alt barbat).
Creativitatea celor intervievati in studiul mentionat nu este de neglijat deoarece aceasta este un bun indiciu ce poate fi utilizat pentru intelegerea mintii masculine. Imaginile cele mai intime scoase la lumina de experiment, au acoperit un spectru foarte larg de categorii estetice: de la clasica frumusete la hidoasa creatie a mintilor bolnave.
Merita mentionata dorinta unuia dintre cei intervievati de a-si petrece viata intr-o continua imbratisare din care sa nu fie nevoit sa se desprinda niciodata si sa poata simti astfel corpul dezgolit al partenerei lipit de al sau pana la finalul vietii. Un altul a vorbit despre fantezia sa de a-si "poseda" soacra pe bancile Camerei Lorzilor din Londra.
In concluzie, o fantezie erotica bine administrata si privita cu luciditate poate avea un bun efect terapeutic in vreme ce neglijarea si alungarea acestora poate conduce la grave tulburari psihice.