Salmonelozele reprezinta un tip de toxiinfectii alimentare cauzate de bacteria Salmonella. Exista mai multe tipuri ale acestei bacterii: Salmonella typhimurium si Salmonella enteritidis, acestea sunt cele mai frecvente tipuri intalnite in SUA.
In fiecare an, aproximativ 40000 de cazuri de salmoneloza sunt raportate in SUA. Deoarece cazurile usoare nu sunt diagnosticate sau raportate, numarul real al infectiilor poate fi de 30 de ori mai mare. Salmonelozele sunt mai frecvente vara decat iarna.
Copiii sunt cei mai susceptibili sa faca salmoneloza; copiii mici, varstnicii si persoanele cu deficiente ale sistemului imun fac formele cele mai grave ale infectiei.
Se poate contacta salmoneloza prin consumarea de alimente contaminate cu Salmonella. Aceasta se poate intampla in urmatoarele situatii:
-alimentul poate fi contaminat in timpul procesului de pregatire a mancarii
-alimentul poate fi contaminat prin manipularea lui cu maini nespalate sau infectate; o sursa frecventa de infectie este reprezentata de o persoana infectata, care nu se spala pe maini cu sapun dupa folosirea toaletei
-Salmonella poate fi, de asemenea, gasita in fecalele animalelor de companie, in special a celor care prezinta diaree; o persoana se poate infecta daca nu se spala pe maini dupa contactul cu materiile fecale
-reptilele sunt in mod particular purtatoare de Salmonella, de aceea se recomanda intotdeauna spalarea imediata a mainilor, dupa un contact cu o reptila chiar daca aceasta este sanatoasa; adultii trebuie sa fie atenti la copii, ca acestia sa se spale pe maini dupa ce s-au jucat cu o reptila.
Carnea de vita, pasare, laptele si ouale sunt cel mai frecvent infectate cu Salmonella. Mancarea infestata de obicei arata si miroase normal.
Simptomele salmonelozelor includ diareea, febra si crampele abdominale. Acestea se dezvolta la 12-72 ore dupa infectie si boala persista in mod normal timp de 4-7 zile. Majoritatea oamenilor isi revin fara nici un tratament. Totusi, diareea si deshidratarea pot fi grave si este uneori necesara internarea in spital. Varstnicii, copiii mici si cei cu sistem imun deficitar, prezinta cel mai mare risc. In cazul aparitiei diareei, in mod normal recuperarea este completa, chiar daca pot trece cateva luni pana ce habitusul intestinal se normalizeaza complet. Un numar mic dintre persoanele infectate cu Salmonella dezvolta sindromul Reiter, o boala care persista luni sau ani si duce la aparitia artritei cronice.
Diagnosticul salmonelozelor se bazeaza pe anamneza si pe examenul obiectiv. Medicul intervieveaza pacientul in legatura cu simptomele, alimentele consumate recent si cu factorii de mediu de la locul de munca si de la domiciliu. O cultura din scaun si cateva analize sanguine, trebuie efectuate pentru a confirma diagnosticul.
Salmoneloza se trateaza prin controlul oricaror complicatii pana la disparitia lor. Deshidratarea cauzata de diareee este cea mai obisnuita complicatie. Antibioticele nu sunt necesare in mod curent, ci doar in cazul in care infectia s-a raspandit.
Pentru a preveni deshidratarea, sa se bea frecvent solutii de rehidratare (ca si Lytren, Rehydralyte sau Pedialyte). Sa se incerce sa se bea un pahar de apa sau solutie de rehidratare, pentru fiecare eliminare de scaun cantitativ mai mare. Bauturile energizante, sucul carbogazos si sucul de fructe, contin prea mult zahar si o cantitate insuficienta din cei mai importanti electroliti care sunt pierduti in timpul diareei, astfel trebuie luate alternativ cu o bautura de rehidratare.
Cand pacientul se simte suficient de bine, poate incepe sa consume mancaruri usoare, fara grasimi, ca de exemplu banana, orez, sos de mere si paine prajita sau biscuiti. Aceasta este denumita dieta BRAT (bananas, rice, applesauce, toast sau biscuiti). Sa se evite mancarea condimentata, alte tipuri de fructe, consumul de alcool si cafea pentru doua zile si produsele consumate zilnic, pentru 3 zile dupa ce toate simptomele au disparut.
Pentru a preveni salmonelozele:
-sa nu se consume oua crude sau insuficient gatite; ouale crude pot fi folosite in anumite mancaruri ca si sosul olandez preparat acasa, sosurile pentru salate, tiramisu, inghetata, maioneza preparata acasa, coca pentru prajituri
-sa se gateasca alimentele cat mai bine: sa se foloseasca un termometru pentru carne, pentru a fi siguri ca este preparata la o temperatura adecvata; sa nu se foloseasca culoarea carnii (ca de exemplu atunci cand nu mai este "roz") pentru a considera ca este gatita
-evitarea consumului de lapte crud sau nepasteurizat sau al altor produse consumate zilnic
-sa se spele sau sa se curete produsul inainte de consumare
-sa se evite contaminarea incrucisata a alimentelor; sa se pastreze separat carnea nepreparata de alte produse, de mancarea gatita si de semipreparate; sa se spele minutios pe maini, tabla pentru taiat, tejgheaua, cutitele si alte ustensile dupa manipularea alimentelor negatite
-sa se spele pe maini inainte de a lucra cu orice aliment si intre utilizarea diferitelor tipuri de produse alimentare
-sa nu se prepare mancarea sau sa nu se toarne apa pentru altii, de catre persoana cu salmoneloza
-sa se spele pe maini dupa contactul cu fecale de animale; deoarece reptilele in mod particular sunt purtatoare de Salmonella, sa se spele pe maini imediat dupa contactul cu ele; de luat in considerare a nu se tine reptilele (inclusiv broastele testoase) ca si animale de companie, mai ales in prezenta copiilor mici.