Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina?

Generalitati

Virusul A/H1N1 este un nou subtip de virus gripal care se transmite la om si care contine gene de la virusul gripei porcine, aviare si umane. Gripa porcina, afectiune cauzata de virusul gripa A/H1N1, este o afectiune respiratorie acuta a porcilor, extrem de contagioasa, cauzata de unul din numeroasele virusuri gripa de tip A.

Acest virus se transmite in randul porcilor prin aer, prin contact direct sau indirect si de la purtatori asimptomatici. Exista, insa, dovezi ca acest virus se transmite si de la om la om.

Virusurile gripei porcine apartin, de obicei, subtipului H1N1, dar exista si alte subtipuri circulante la porci (de ex. H1N2, H3N1, H3N2). Porcii se pot infecta, de asemenea, cu virusurile gripei aviare si cu virusurile gripei sezoniere umane.

Zonele grav afectate de gripa porcina sunt SUA, Mexic si Canada

Momentan nu este cunoscut motivul pentru care gripa porcina din Mexic a luat forme mai agresive, decat in celelalte tari. Oamenii de stiinta din intreaga lume cerceteaza diferentele dintre cazurile aparute in Mexic si cele din alte zone ale lumii.

Ultimul focar de gripa porcina din Mexic a fost inregistrat in 1976, cand a fost activ timp de 2 luni, dupa care a disparut in conditii necunoscute, la fel cum a aparut. La vremea respectiva au fost infectate 240 de persoane, dintre care una a decedat.
Tulpina, H1N1, care a declansat gripa porcina in 1976, este aceeasi care a declansat pandemia gripa din 1918-1919, cand zeci de milioane de oameni au decedat. Pentru a evita dezastrul din 1918-1919, in iarna lui 1976 a fost demarat un program pentru dezvoltarea unui vaccin impotriva gripei porcine, cu care urmau sa fie vaccinati toti americani.

Programul de vaccinare a stranit o serie de controverse in randul populatiei care a crezut ca vaccinul le poate pune in pericol viata. Dupa ce au fost vaccinati mai mult de 40 milioane de persoane, programul a fost abandonat, dar din fericire in 1976 nu a fost vorba este o epidemie de gripa porcina.

Simptomele gripei A/H1N1

Simptomele gripei porcine sunt asemanatoare gripei normale, astfel pacientul poate prezinta:
- febra;
- simptome respiratorii (tuse si secretii nazale);
- durere in gat;
- dureri musculare;
- dureri de cap;
- frisoane;
- oboseala.

Voma si diareea sunt alte simptome care pot aparea, cu toate ca nu sunt specifice gripei, dar au fost raportate in unele din cele mai recente cazuri de gripa cu virusul A/H1N1.

Atentie!
Daca prezentati aceste simptome prezentati-va de urgenta la spital, sectia boli infectioase.

Recomandari pentru prevenirea gripei porcine

Deoarece gripa se transmite de la om la om atat pe cale aeriana (vorbit, tusit, stranut) cat si prin contractul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte persoanel ale bolnavului contaminate cu secretiile nazofaringiene fiecare persoana trebuie sa cunoasca toate masurile pentru prevenirea contaminarii.

CDC (Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor) recomanda urmatoarele masuri pentru evitarea contactarii virusului A/H1N1:
- Evitati pe cat posibil aglomeratiile;
- Spalati frecvent mainile cu apa si sapun, in special dupa ce stranutati sau tusiti. Frecati mainile cu sapun cel putin 20 de secunde, apoi clatiti cu apa din abundenta.
- Daca nu aveti la indemana apa sau sapun, utilizati un gel antibacterian pe baza de alcool.
- Evitati contactul direct cu persoane care prezinta simptome de gripa - mentineti fata de acestea o distanta de cel putin 6 pasi.
- Evitati sa va atingeti gura, nasul sau ochii; in cazul in care nu reusiti, faceti tot posibilul sa va pastrati mainile curate si dezinfectate in permanenta.
- Purtati o masca protectoare daca trebuie sa intrati in contact cu o persoana purtatoare de virus si mentineti distanta de 6 pasi fata de aceasta deoarece nu exista dovezi clare conform carora masca va poate proteja impotriva contactarii virusului.
- Persoanele suspecte de gripa porcina trebuie sa poarte o masca in cazul in care impart acelasi spatiu cu alte persoane sau cu membrii familiei.
- Femeile care alapteaza si care prezinta simptome sau au fost diagnosticate cu gripa porcina trebuie sa intrerupa alaptarea si sa lase copilul in grija familiei pana la finalizarea tratamentului.

Daca prezentati simptome de gripa - febra, tuse, durere in gat, etc - ramaneti la domiciliu timp de 7 zile din momentul manifestarii primelor simptome, sau 24 de ore dupa ce simptomele au disparut. De asemenea, cand tusiti sau stranutati, acoperiti-va gura si nasul cu o batista de unica folosinta, iar dupa utilizare aruncati batista la gunoi.

Prezentati-va de urgenta la medic pentru stailirea diagnosticului si a conduitei terapeutice!

Este necesara purtarea unei masti de protectie?

Mastile pot oferi extra-protectie impotriva virusului, insa nu trebuiesc considerate principala posibilitate de prevenire, atat pentru gripa de sezon, cat si pentru gripa porcina.
In fiecare zi, mass-media prezinta imagini cu persoane care poarta masti pentru prevenirea transmiterii virusului; cu toate acestea, nu exista nici o dovada concreta care sa confirme daca acesta metoda este sau nu eficienta.

Persoanele care prezinta simptome asemenatoare gripei porcine ar trebui sa detina mereu servetele sau batiste cu care sa-si acopere gura atunci cand tusesc/stranuta.
Cele mai bune metode de prevenire a imbolnavirii pentru persoanele care prezinta o stare buna de sanatate sunt spalarea frecventa a mainilor, pastrarea distantei fata de persoanele suspectate de boala si purtarea unei masti de protectie in mediile in care exista cazuri de gripa sau in zonele foarte aglomerate.

Cum se transmite virusul?

Aparent, virusul A/H1N1 se transmite ca oricare alt virus gripal. Germenii pot fi contactati:
- din aer, unde ajung prin stranutul sau tusea unei persoane incestate;
- prin atingerea unui obiect in dreptul caruia a stranutat/tusit sau care a fost atins de o persoana infectata si apoi atingerea ochilor, gurii sau nasului.
Din acest motiv, este importanta dezinfectarea permanenta a mainilor si evitarea pe cat posibil a contactului acestora cu ochii, nasul si gura.
Persoanele infectate pot incepe sa transmita virusul in aer cu o zi inainte de manifestarea primelor simptome si pana la 7 zile din momentul imbolnavirii. Ultimele studii demonstreaza ca virusul A/H1N1 se transmite mult mai usor decat virusul gripei obisnuite. Virusul de transmite de la om la om si nu poate fi contactat de la animale (porci).

Noul virus gripal nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate si prelucrate termin in mod corespunzator.
Pana in prezent nu exista indicii conform carora virusul ar fi prezentat in lantul de productie al carnii de porc. Totusi se recomanda respectarea practicilor de igiena alimentara la prepararea alimentelor, precum si spalarea cu sapun a mainilor, a suprafetei si ustensilelor folosite dupa manipularea carnii crude.

Cat timp supravietuieste virusul gripal?

Microbii pot supravietui ore intregi. Un studiu a dovedit ca virusii gripali pot supravietui pana la 48 de ore pe suprafete neporoase, precum otelul inoxidabil, si pana la 12 ore pe haine si tesaturi. Pe maini, virusul supravietuieste doar cateva minute, insa acest timp este suficient pentru transmiterea in gura, nas sau ochi.

Care sunt persoanele cu risc ridicat in contactarea virusului?

Pana in prezent, virusul s-a manifestat cu precadere in randul copiilor si a tinerilor;

Urmatoarele categorii au risc crescut de contaminare si de a dezvolta forme severe de boala:
- femeile insarcinate sunt de 6 ori mai predispuse formelor severe de gripa fata de restul femeilor;
- copiii, in special cei mai mici de 2 ani;
- persoanele cu afectiuni pulmonare cronice;
- persoanele cu boli cardiovasculare (cu exceptia tensiunii arteriale);
- persoanele cu afectiuni ale ficatului;
- persoanele cu boli renale;
- persoanele cu boli de sange;
- persoanele cu afectiuni neurologice;
- persoanele cu afectiuni neuromusculare;
- persoanele cu afectiuni metabolice, incluzand diabeticii;
- persoane cu sistem imunitar scazut, inclusiv persoane infectate cu HIV sau care urmeaza tratamente medicamentoase care slabesc imunitatea organismului, cum ar fi chimioterapia sau medicamente care impiedica rejectia de transplant;
- medici, asistente sau alte persoane care presteaza servicii de ingrijire a persoanelor bolnave;
- persoanele in varsta au risc crescut de a dezvolta forme severe de gripa in cazul in care sunt infectate, insa, pana in prezent au fost semnalate cazuri foarte putine de imbolnavire in randul persoanelor de peste 65 de ani;

Persoanele incluse in categoriile de mai sus trebuie sa consulte de urgenta medicul in care in care observa simptome de gripa.

Cat de severa este infectarea cu virusul A/H1N1?

In primul rand trebuie mentionat ca virusul A/H1N1 este sensibil la medicamente antivirale specifice. Tratamentul antiviral va fi recomandat numai de catre medic, si este contraindicat ca persoanele sanatoase sa isi administreze antivirale ca masura de prevenire.

Severitatea cazurilor de gripa inregistrate difera de la un pacient la altul, de la cazuri usoare la spitalizare sau decese.
Ca si in cazul gripei sezoniera, copiii infectati cu virusul A/H1N1 pot avea complicatii neurologice serioase, precum apoplexie sau sindromul Reye.
Expertii sustin ca desi virusul A/H1N1 poate fi mai contagios pentru celulele plamanilor decat virusul sezonier, virusul gripei porcine nu este suficient de adaptat organismului uman pentru a putea fi inhalat atat de profund incat sa afecteze plamanii.
Este imposibil de estimat daca in timp vor aparea tulpini mai severe ale virusului.

Principalele complicatii includ:
- agravarea afectiunilor cronice, cum ar fi bolile de inima, diabetul sau astmul;
- pneumonie;
- afectiuni respiratorii;

In Romania, pana in luna noiembrie, s-au inregistrat aproximativ 900 de cazuri de gripa porcina, dintre care doar doua cazuri cu forme severe. De asemenea, tot in tara noastra, in urma investigatiilor epidemiologice s-a luat decizia suspendatii cursurilor din urmatoarele unitati de invatamant, timp de 7 zile:

1 Suspendarea activitatii in clase:
Bucuresti: - Scoala Centrala – o clasa (incepand cu 5.11.2009)
Botosani: - Colegiul A.T.Laurian Botosani – o clasa (incepand cu 6.11.2009)
Botosani: - Scoala Nr.2 Botosani – o clasa (incepand cu 6.11.2009)
Dolj: - Liceul Gheorghe Chitu Craiova - o clasa (incepand cu 6.11.2009)
Iasi: - Liceul National – 2 clase (incepand cu 6.11.2009)
Arad: - Liceul A.T. Guttenbrunn - 2 clase (incepand cu 6.11.2009)
Suceava: - Seminar Teologic Suceava - o clasa (incepand cu 5.11.2009)

2. Suspendarea cursurilor in intreaga scoala:
Suceava: - Scoala Crestina Filadelfia - incepand cu 5.11.2009
Prahova: - Liceul “Cantacuzino” Sinaia - incepand cu 6.11.2009
Arad: - Liceul “Moise Nicoara” Arad - incepand cu 6.11.2009

*Conform Directiei de Sanatate Publica Bucuresti