Intoleranta la lactoza reprezinta incapacitatea de a digera cantitati semnificative de lactoza (zaharul predominant din lapte). Diferite etnii si rase sunt mai frecvent afectate decat altele. Pana la 75% dintre adultii afro-americani, mexicani, evrei si americani nativi prezinta intoleranta la lactoza.
Aceasta conditie clinica este mai putin frecventa printre adultii de provenienta nord-europeana.
Intoleranta la lactoza rezulta dintr-un deficit al enzimei denumite lactaza, produsa in mod fiziologic de celulele care captusesc intestinul subtire.
Lactaza digera zaharurile din lapte, reducandu-le la forme mai simple care pot fi absorbite de la nivelul tubului digestiv in sange. Cand nu este o suficienta cantitate de lactaza pentru a digera cantitatea de lactoza consumata, rezultatele pot fi suparatoare, desi, in general, lipsite de pericol.
Unele din cauzele intolerantei la lactoza sunt cunoscute. De exemplu, diferite afectiuni digestive pot reduce cantitatea de enzime produse. In unele cazuri, copiii se nasc fara capacitatea de a produce lactoza.
Pentru majoritatea oamenilor, deficienta de lactaza e o conditie care se instaleaza in timp in mod natural. Dupa varsta de doi ani, corpul incepe sa produca mai putina lactaza. Motivele acestui fenomen sunt necunoscute si sunt putin studiate.
Simptomele obisnuite sunt greata, crampele, balonarea si diareea, care incep la aproximativ 30 de minute sau 2 ore dupa ingerarea alimentelor sau lichidelor care contin lactoza. Multi oameni, care nu au fost diagnosticati ca fiind intoleranti la lactoza sau avand o deficienta de lactaza, au observat ca laptele sau alte produse lactate cauzeaza probleme, care nu apar la ingerarea altor alimente. Severitatea simptomelor variaza in functie de cantitatea de lactoza pe care o tolereaza fiecare individ.
Cele mai comune teste folosite pentru masurarea absorbtiei lactozei in tubul digestiv sunt testul intolerantei la lactoza, testul hidrogenului in aerul expirat si testul aciditatii scaunului. Medicul de familie va poate informa unde se pot face aceste teste, care pot fi efectuate in ambulatoriu, la un spital sau clinica.
Din fericire, intoleranta la lactoza este relativ usor de tratat. Nu sunt cunoscute metode prin care sa se creasca cantitatea de lactaza pe care o produce organismul, dar simptomele pot fi controlate prin dieta. Copiii nascuti cu intoleranta la lactoza trebuie feriti de alimentele ce contin lactoza. Majoritatea copiilor mai mari nu sunt nevoiti sa evite lactoza complet, dar exista variatii individuale la cantitatea de lactoza tolerata.
De exemplu, o persoana poate suferi aceste simptome dupa ce au baut un pahar mic de lapte, in timp ce altii pot bea un pahar, dar nu doua. Altii pot ingera inghetata si branzeturi maturate, cum sunt branza cheddar sau schwitzer, dar nu tolereaza alte lactate. Controlul dietei depinde de cunoasterea fiecarei persoane, prin incercari, cata lactoza si ce forme ale sale pot fi tolerate.
Pentru aceia care reactioneaza la cantitati mici de lactoza sau care au probleme in ceea ce priveste controlul dietei, aditivii de lactaza sunt disponibili in farmacii fara prescriptie medicala. Una din forme este un lichid ce se bea impreuna cu laptele. Cateva picaturi sunt adaugate la 250 ml de lapte si dupa 24 de ore, continutul de lactoza este redus cu 70%.
Acest procedeu functioneaza mai rapid daca laptele e incalzit in prealabil, iar adaugarea unei cantitati duble de produs formeaza un lapte cu doar 10% lactoza. O descoperire mai recenta este tableta de lactaza care ajuta la digerarea alimentelor solide care contin lactoza. Una pana la trei tablete sunt luate inaintea unei mese.
Se mai poate achizitiona lapte cu un continut scazut in lactoza de la majoritatea supermarketurilor. Acest lapte contine toate celelalte nutriente gasite in laptele normal si ramane proaspat pentru aproximativ aceeasi durata de timp.
Calciul si laptele
Laptele si alte produse lactate sunt o sursa majora de substante nutritive pentru dieta obisnuita. Cel mai important dintre acesti nutrienti e calciul. E nevoie de calciu pentru cresterea si regenerarea oaselor de-a lungul vietii. La maturitate si batranete, lipsa de calciu poate duce la fragilizarea oaselor (o conditie clinica numita osteoporoza). O preocupare atat pentru copii, cat si pentru adultii cu intoleranta la lactoza este cum sa-si asigure necesarul de calciu printr-o dieta care contine lapte in cantitati mici sau deloc.
Doza recomandata dietetic de calciu pentru femeile gravide si lauze este de 1200-1500 de mg pe zi, pentru barbati 1000 mg pe zi, pentru adolescenti si adulti tineri 1200-1500 mg pe zi, iar pentru femeile la menopauza 1000-1500 mg de calciu pe zi. Astfel ca, este important sa se asigure necesarul zilnic de calciu prin dieta, chiar daca aceasta nu include lactate. Destul de putine alimente sunt bogate in calciu si au un continut scazut de lactoza. Multe vegetale verzi si pestele cu oase moi, comestibile sunt exemple excelente.
Multe studii recente au aratat ca iaurtul poate fi o sursa foarte buna de calciu pentru cei cu intoleranta la lactoza, desi contine cantitati destul de mari de lactoza. Exista dovezi in privinta culturilor bacteriene folosite la prepararea iaurtului ca acestea produc lactaza necesara digestiei.
Desi laptele si produsele lactate sunt singurele surse de lactoza demne de luat in considerare, lactoza este deseori adaugata artificial produselor alimentare. Este important pentru oamenii cu o toleranta foarte scazuta la lactoza sa cunoasca continutul de lactoza al diferitelor produse alimentare, chiar si a cantitatilor mici.
Produsele de bacanie care pot contine lactoza includ:
- paine si alte produse de patiserie
- musli procesate
- cartofii instant, supele instant sau bauturi pentru micul dejun
- margarina
- carnuri preparate
- sosuri de salate
- dulciuri sau alte snacks-uri
- amestecuri pentru clatite, biscui›i, prajituri
Cateva asa-zise produse non-lactate, cum ar fi laptele praf pentru cafea sau frisca vegetala, pot contine ingrediente derivate din lapte si deci, pot contine lactoza. Trebuie citite etichetele de la produsele alimentare cu atentie, cautand nu numai laptele sau lactoza, ci si cuvinte ca zer, lapte batut, produse intermediare din lapte, produse solide din lapte praf si lapte praf degresat. Daca oricare din acestea apare pe eticheta, produsul poate contine lactoza.
Produse care contin lactaza
Indivizii cu intoleranta la lactoza pot beneficia de lactaza disponibila pe piata (LactAid, Lactaza). Acestea, adaugate la lapte integral, degresat sau lapte praf reconstituit conservat sau proaspat, formule pentru copii sau smantana, digera lactoza la glucoza si galactoza. Forma lichida (o galactizidaza derivata din drojdie intr-un transportor de glicerol) se adauga in cantitate de patru sau cinci picaturi la 250 de ml de lapte.
Dupa agitare sau mixare, laptele este refrigerat pentru 24 de ore in acest rastimp, 70% din lactoza fiind hidrolizata. Pentru cei cu intoleranta severa la lactoza, se adauga o cantitate dubla de enzima. Aceasta va reduce cantitatea de lactoza la 10%. Acest lapte tratat, care se pastreaza proaspat aceeasi perioada ca si cel netratat, poate fi baut, folosit la gatit, copt, la preparea branzei, iaurtului si a formulelor de lapte.
Singura schimbare a gustului este reprezentata de un gust usor mai dulce datorita monozaharidelor in cantitate mai mare. Hidroliza lactazei creste valoarea calorica si a carbohidratilor din lapte, iar diabeticii ar trebui sa fie constienti de continutul mai mare de zaharuri mai rapid absorbabile.
Tabletele si formele incapsulate ale lactazei disponibile pe piata, folosite impreuna cu produsele din lapte, permit de obicei persoanelor intolerante la lactoza, sa consume produse lactate fara a avea simptomele respective. Alternativ, continutul unei capsule poate fi presarat pe mancarurile ce contin lactoza.
Urmatoarele sfaturi pot ameliora simptomele asociate cu intoleranta la lactoza:
- Disconfortul gastric poate fi diminuat daca laptele se bea impreuna cu felul de mancare principal si nu ca atare
- Se recomanda branza cheddar sau schwaitzer sarace in lactoza
- Se recomanda iaurturile cu culturi active
- Se recomanda tratarea laptelelui cu formule de reducere a lactozei. Prin adaugareea acestor substante si refrigerarea laptelui se poate hidroliza pana la 99% din lactoza.
Daca se suspecteaza o intoleranta la lactoza, cea mai buna rezolvare a problemei este evitarea produselor lactate. Trebuie totusi inteles faptul ca intoleranta la lactoza este o problema temporara uneori. Poate aparea si ca rezultatul unor afectiuni cum este o afectiune inflamatorie intestinala, o infectie parazitara, oricare dintre acestea putand induce un deficit de scurta durata al lactazei, necesara digestiei lactozei. Administrarea anumitor medicamente, cum ar fi diferite antibiotice, pot provoca de asemenea o deficienta temporara a lactazei. Oricare ar fi mecanismul, faptul ca toleranta la lactoza poate fi o conditie clinica temporara, face ca evitarea produselor lactate sa fie o solutie prea radicala.