Conform concluziilor European Sexual Confidence Survey anuntate astazi, 95% dintre adultii din Romania considera ca pentru a avea o experienta sexuala plina de satisfactie este important ca barbatul sa fie increzator in propria sexualitate. Studiul a evaluat opiniile a 504 subiecti barbati si femei din Romania, cu privire la increderea in proproa capacitate de a intretine un raport sexual si impactul acesteia asupra calitatii vietii.
Concluziile au demonstrat faptul ca 76% dintre barbatii romani considera capacitatea de a oferi partenerei satisfactie sexuala, ca fiind cel mai important element al increderii barbatului in propria sexualitate. Aproximativ sapte din zece femei din Romania au fost de acord cu afirmatia de mai sus; mai mult de un sfert dintre femei considera ca partenerul acestora doreste sa obtina erectii ferme pentru imbunatatirea vietii sexuale.
“Aceste rezultate ale studiului confirma cercetarea anterioara , care demonstreaza ca fermitatea erectiei barbatului este legata in mod natural de capacitatea de a oferi partenerei sale satisfactie din punct de vedere sexual”, a afirmat domnul prof. asoc. dr. Nicolae Calomfirescu, presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania. “Pentru a intretine un raport sexual plin de satisfactie, barbatii au nevoie de incredere in propria sexualitate, incredere castigata printr-o stare erectila ferma si prin satisfacerea partenerei.”
Studiul a demonstrat, de asemenea , ca increderea in propria sexualitate se rasfrange si asupra vietii sociale a barbatului; 96% dintre subiectii barbati si femei considera ca lipsa increderii in propria sexualitate, ca urmare a tulburarilor de erectie, influenteaza si viata sociala, nu doar viata sexuala a barbatului.
Absenta increderii in propria sexualitate are un impact negativ asupra increderii in sine si a respectului de sine, reducand practic increderea globala. Acest aspect confirma studiul anterior care a demonstrat ca fermitatea erectiei contribuie la scaderea increderii globale. In plus, peste 60% dintre adultii care au participat la studiu considera ca absenta increderii in propria sexualitate constituie pentru barbati un adevarat obstacol in calea mentinerii unei relatii de succes, procent semnificativ crescut fata de media din Europa (45%).
Domnul prof. asoc. dr. Nicolae Calomfirescu, presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania, afirma: “Tulburarile de erectie devin mai frecvente odata cu inaintarea in varsta, insa sunt intalnite la orice varsta si frecventa lor este mult mai mare in realitate, decat considera oamenii in general. Acest studiu demonstreaza ca desi aproximativ noua din zece barbati cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani manifesta stari de erectie ferma, procentul se reduce semnificativ la sapte din zece barbati care au varste cuprinse intre 55 si 64 de ani. Acesti barbati, ignorand lipsa increderii in propria sexualitate si pierderea capacitatii de a satisface partenera din punct de vedere sexual, prezinta un risc ridicat de depresie, anxietate si diminuare a increderii in sine.”
Majoritatea barbatilor considera ca disfunctia erectila sau DE, semnifica o impotenta completa, aspect care nu este adevarat. DE este definita ca fiind imposibilitatea de a obtine si/sau mentine o stare de erectie acceptabila pentru desfasurarea unui raport sexual plin de satisfactie. Exista grade diferite de fermitate erectila, putand fi determinate utilizand Scala Fermitatii Erectiei,3 o metoda comoda si intima pentru masurarea fermitatii erectiei de catre barbat si care permite descrierea corecta a acesteia la medicul specialist. Aceasta scala este alcatuita din patru grade care descriu fermitatea erectiei: gradul cel mai ridicat este 4, atunci cand penisul este in stare de erectie si fermitate completa.
Daca raporturile sexuale intretinute sunt nesatisfacatoare si credeti ca suferiti de DE, este recomandat sa consultati un medic specialist. Pentru DE exista tratamente care va pot ajuta sa obtineti erectii ferme 3 si sa recapatati astfel incredere in propria sexualitate, rezultatul fiind imbunatatirea vietii sexuale a ambilor parteneri.
Studiul European Sexual Confidence Survey, coordonat de Compania Pfizer si realizat in 12 tari din Europa, a evaluat opiniile a 8576 de subiecti, barbati si femei, privind importanta increderii in propria sexualitate – increderea in capacitatea proprie de a intretine rapoarte sexuale - si impactul acesteia asupra calitatii vietii. Studiul a fost realizat in Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Olanda, Spania, Suedia, Romania, Turcia si Marea Britanie. Toti subiectii care au participat au avut varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani; a existat un esantion national reprezentativ pentru fiecare dintre tarile cuprinse in studiu.