Desi ar trebui sa invatam din greseli, de multe ori, a doua casatorie nu este mai reusita decat prima. Cu toate ca multe dintre persoanele divortate reusesc sa se recasatoreasca si sa fie fericite, rata divortului la a doua casatorie este, in realitate, mai crescuta.
Convietuirea inainte de casatorie reprezinta o modalitate de a reduce riscul unui divort
In realitate sunt studii care atesta faptul ca cei care locuiesc impreuna inainte de casatorie au un risc mai crescut de adivorteza. Persoanele care sunt dispuse sa locuiasca impreuna inainte de casatorie sunt la fel de dispuse sa divorteze. Actul, in sine, de a locui impreuna genereaza in oameni atitudini care conduc la divort, de exemplu parerea ca relatia poate fi terminata usor.
Divortul poate avea efecte negative asupra copiilor, dar pe termen lung acestia isi revin
In realitate, divortul creste riscul aparitiei problemelor de interrelationare la copii. Toate studiile intreprinse in domeniu arata ca, pe termen lung, aceste probleme nu dispar, ci in unele cazuri se pot agrava la varsta adulta.
Aparitia unui copil creste calitatea vietii de cuplu si previne divortul
Studiile intreprinse in domeniu arata ca cea mai stresanta perioada din viata unui cuplu apare odata cu venirea pe lume a copilului. Cuplurile care au un copil au un risc cu putin mai scazut de a divorta decat cuplurile fara copil.
Dupa divort, calitatea vietii femeii se imbunatateste cu 73%, in timp ce a barbatului se imbunatateste cu 24%
Studiile arata ca pierderea femeii este de 27%, in timp ce barbatul castiga 10% in ceea ce priveste calitatea vietii.
Atunci cand parintii au probleme, este mai bine pentru copil ca acestia sa divorteze
Un studiu realizat pe termen lung arata ca lucrurile stau altfel. Nefericirea parintilor are un efect negativ asupra copiilor, dar acelasi impact il are si un divort.
Examinand, cu mai multa atentie impactul negativ asupra copiilor, studiile au descoperit ca divortul ar produce un bine doar in cazul conflictelor foarte puternice.
In cazul conflictelor minore, cum este cazul multor cupluri, divortul a facut mai mult rau copiilor
Concluzia studiului a fost ca atunci cand apar conflicte minore, pentru copii este mai bine daca parintii raman impreuna si incearca sa-si rezolve problema.
Pentru ca sunt mult mai precauti si au o determinare puternica de a evita divortul, copiii proveniti din familii divortate tind sa aiba aceeasi casatorie reusita ca si copiii proveniti din familii complete
In realitate, mariajul acestor adulti prezinta un risc mai mare sa ajunga la divort. Un motiv foarte puternic este acela ca acesti adulti au invatat despre casnicie observand comportamentul parintilor. Pentru ei, ideea de angajament pe toata viata nu este foarte puternica.
Dupa divort pentru copii este mai bine sa creasca cu un parinte vitreg decat intr-o familie monoparentala
In realitate, familiile cu un parinte vitreg nu sunt cu nimic mai bune decat familiile cu un singur parinte, chiar daca exista o figura paterna/materna in casa. Aceste familii au probleme specifice legate de conflictele interpersonale ce se ivesc intre copil si parintele vitreg. Din acest motiv exista riscul de destramare a familiei.
Daca esti foarte nefericit intr-un moment al casatoriei tale, acesta este un semn ca se va ajunge la divort
Toate casniciile au momente bune si momente mai putin bune. Cercetari in domeniu au scos la iveala faptul ca 86% dintre cei care la momentul cercetarii treceau printr-o perioada nefericita si au ramas casatoriti, cinci ani mai tarziu erau fericiti.