Peste 200 de medici, farmacisti si asistenti medicali au participat la prima conferinta internationala din Romania dedicata Managementului Bolilor Cronice, care a avut loc la Palatul Parlamentului, in perioada 7-8 octombrie ac. Evenimentul a fost organizat de Tarus Media.
In cadrul evenimentului s-au incheiat parteneriate strategice multiple intre institutii romanesti si organizatii internationale ca HOPE, Federatia Internationala a Spitalelor, benefice pentru sistemul de sanatate romanesc. Edwina Rogers, Director Executiv al unei organizatii importante din Washington, a vorbit pentru prima data in Romania despre un nou concept de asistemta medicala primara (“casa medicala centrata pe pacient”). Edwina Rogers este interesata sa implementeze centre pilot si in Romania.
In conformitate cu principalele organizatii internationale din domeniul sanatatii (OMS,UE, etc), se cauta solutii la nivel European pentru a rezolva probleme majore ale acestui secol si anume preponderenta bolilor cronice care necesita restructurarea sistemului de sanatate si utilizarea unor noi modele de ingrijire a bolnavilor cronici.
Aceste modele duc la cresterea rolului pacientului (“pacientul expert”) dar si a comunitatilor locale in care traiesc pacientii. Aceasta va duce la o scadere a numarului de internari, a numarului de urgente la camerele de garda si la o scadere a costurilor si crestere a calitatii ingrijirilor. Aceste probleme au fost discutate in cadrul Primului Forum National al Medicilor si Pacientilor la care au participat numeroase asociatii de bolnavi dar si directori de spitale, medici specialisti.
Cooperarea intre pacienti si corpul medical este ceruta si de sistemele moderne de ingrijire a bolnavilor care presupun o informare ampla si eficienta atat a pacientilor, dar si a populatiei, in scopul prevenirii bolilor. Prof.dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul sanatatii a spus ca trebuie luate masuri pentru a compensa deficitul prognozat pentru anul viitor de reducere a bugetului alocat bolnavilor cronoci cu 15%. El a mai declarat ca din 15 octombrie va incepe vaccinarea antigripala, iar pentru gripa cu virus AH1N1 - in luna decembrie, elevii urmand a intra in programul de vaccinare din 4 ianuarie.
Totodata, in cadrul evenimentului specialistii in sanatate, romani si straini, care au participat la eveniment au donat sange in cadrul campaniei initiate de Tarus Media impreuna cu Institutul National de hematologie transfuzionala „Prof.dr. C.T. Nicolau”. Sangele va fi donat pacientilor cronici din principalele spitale din Bucuresti.