Mituri si adevaruri despre sex

Generalitati

Foarte putine capitole ale medicinei sunt mai pline de mituri, unele chiar aberante, decat cel rezervat sexului. Subiect tabu pentru foarte mult timp, in jurul acestui subiect s-au tesut atat de multe povesti, incat nu-i de mirare ca si in prezent, unele persoane inca mai sunt intimidate de performantele sexuale miraculoase ale autoproclamatilor “zei ai sexului”.

Uneori specialistilor le este chiar greu sa intocmeasca o lista cu cele mai absurde recorduri de fala ce apar mentionate in tabloide: cel mai lung penis din lume, cel mai viril amant din lume, barbatul care a facut sex cu peste 20000 de mii de femei, femeia care s-a culcat cu peste 10000 de barbati. Uimitor! Comparativ cu vremurile moderne, Don Juan ducea o viata monotona, plictisitoare si…cuminte!

Si desigur, este si varianta cealalta...cea inclusa in povestile pentru copii, in filmele de desene animate, care ajung in extrema opusa si elimina sexul cu totul: personajele se intalnesc, se indragostesc si pleaca impreuna fericite, pe fundalul unui apus romantic, dornice sa isi inceapa viata impreuna. Intimitatea si tot ce presupune ea vine doar natural apoi, fiind un dat. Ei bine, nu este deloc asa!

Comportamentul sexual este o parte integranta a firii umane, este ceva natural, si este ceva ce se perfectioneaza de-a lungul vietii. Exista compatibilitate sexuala si incompatibilitate, si acest fapt inca mai este considerat unul din cele mai frecvente motive pentru care cuplurile se despart. Sexul se invata in timp, se deprinde, iar comportamentul sexual se desavarseste in functie de caracterul fiecaruia si de partenerul ales.

Schimbul de experienta este foarte important, iar nevoia de nou trebuie satisfacuta pentru ca partenerii sa fie multumiti. Din pacate insa, daca vom considera sexul un subiect ce trebuie studiat intens, nu foarte multi se pot mandri cu note de trecere. Desigur, pentru impresionarea prietenilor se spun povesti, se maresc dimensiuni…Dar de fapt, nu ei sunt cei pacaliti, caci realitatea sexuala a fiecaruia devine evidenta in intimitate, cand se sustine examenul.

Astfel, in aceasta lume in care mitul, realitatea, ego-ul fiecaruia se amesteca, formand o combinatie periculoasa, poate fi destul de greu de cautat si gasit adevarul despre sex. Cum separam mitul de realitate si cum stim ca de fapt normalul nu se masoara in parametri fizici ci mai degraba in senzatii? Este sexul, chiar si in acest secol, un subiect tabu, sau am reusit sa indepartam perdeaua rusinii si inceram sa ne cunoastem mai bine, pentru ca in final sa ne putem bucura mai bine de viata, sub toate aspectele ei?

Din dorinta de a inlatura numeroasele mituri care inca mai circula despre sex, am intocmit o lista cu intrebari frecvente despre sex, intrebari la care am primit raspunsuri de la specialistii in domeniu. Vom “dezbate” existenta punctului G, a orgasmului multiplu si ideea ca dimensiunile conteaza.

Dimensiunile penisului: adevarul gol-golut!

Oare de cate ori nu a aparut intrebarea: daca dimensiunile nu conteaza, atunci de ce internetul este plin de mesaje, care mai de care mai frumos promovate, despre produse ce pot creste dimensiunile penisului? Pastile, operatii plastice sau chiar ceaiuri si suplimente nutritionale  pentru cei care doresc rezultate cu adevarat spectaculoase! Toate umplu casutele de posta electronica, toate ne agaseaza zilnic!

Unele promit chiar sa realizeze imposibilul: nu vor creste doar lungimea, ci si grosimea! De fapt, specialistii considera ca tocmai faptul ca se cunoaste atat de putin despre aparatul genital si despre rolul sau in sex, este cel care genereaza si intretine astfel de campanii. De cele mai multe ori, masculinitatea se apreciaza strict din punct de vedere al dimensiunilor penisului. Virilitatea se masoara prin aceiasi parametri: lungime, grosime….

Desigur, nu exista nici o relatie intre ele! Si cu toate acestea, in mintea multor (poate prea multor) barbati cele doua notiuni sunt superpozabile. Cu cat penisul este mai lung, cu atat virilitatea este mai crescuta, iar respectivul se considera un adevarat macho. Specialistii insista ca nu este deloc cazul, dar multi barbati se prezinta la medic avand un singur scop: sa afle cum se poate creste lungime, sau chiar grosimea, penisului!

In intretinerea acestui mit sunt de vina si femeile, care tind sa faca aceeasi confuzie ca si barbatii. Uneori, chiar ele cer partenerului sa incerce sa isi mareasca penisului. Femeile prefera barabtii mai dotati, spune un studiu efectuat in 1984, insa criteriul este pur estetic, si nu are legatura cu capacitatea de satisfacere sexuala. Deci, ideea de “mai mare = mai bine”, nu are o baza practica, si una pur si simplu estetica. Foarte putine femei, multumite de prestatia sexuala a partenerului mai tin cont de dimensiuni. Iar acestea sunt cele care vor, mai degraba sa se laude prietenelor, decat sa isi satisfaca o placere personala.

Deci, care sunt dimensiunile unui penis normal? Studiile au demonstrat ca dimensiunile unui penis normal variaza intre 13- 15 cm (lungime) in stare erecta, si de 8-9 cm in stare flasca. In cazul in care doriti sa aflati care sunt dimensiunile, se recomanda masurarea penisului in diverse etape, prin obtinerea de erectii in zile diferite. Se va putea realiza astfel o masuratoare zilnica si obtinerea in final a unui rezultat cat mai exact. Se recomanda o astfel de masuratoare deoarece lungimile pot diferi, in functie de conditiile camerei, de nivelul de excitare, de temperatura inconjuratoare, sau de frecventa activitatii sexuale.

Masurarea corecta a lungimii penisului se face cu individul stand in picioare, iar penisul tinut paralel cu podeaua. Se masoara de la varf pana la baza, pe partea anterioara. Circumferinta penisului este ceva mai complicat de masurat si determinat, deoarece ea consta in media dintre trei valori: cea obtinuta la masurarea imediat sub gland, cea obtinuta la mijlocul penisului si cea de la baza. Pentru ca masuratorile sa fie cat mai valide, penisul trebuie sa fie complet erect.

Marimea penisului nu spune totul despre un barbat

De cele mai ulte ori, cel mai bine ar fi ca masurarea penisului sa fie facuta de catre un medic. Datele obtinute si apoi “raportate” de catre barbati sunt adesea trucate, inflorite, exagerate…!!! De ce? Pentru ca barbatii au tendinta de a se confunda cu ceea ce considera a fi cel mai important organ! Uneori, rezultatele masuratorilor, chiar si cele efectuate de catre medic sunt asteptate cu anxietate, cu transpiratii si sughituri de nerabdare si emotie!

Situatia pare un pic cam exagerata, nu? Si cu toatea cestea, este reala! Barbatii pun atat de mult accent pe dimensiunile si caracteristicile penisului incat pot adopta uneori un comportament bizar. Acesta este si motivul pentru care unii barbati se cofrunta cu atatea probleme de natura sexuala: deoarece sunt axati exclusiv pe dimensiuni! Calitatea conteaza mai mult, insa! Iar partenerele sunt mult mai impresionate de rezultate, decat de un penis mare…degeaba! Barbatii se tem ca sunt judecati de partenere in functie de aspectul si dimensiunile penisului, si uita de fapt criteriul major: calitatea!

Ca si in multe alte domenii, si in sexologie, conteaza acest parametru si nu cantitatea (sau, dupa caz, dimensiunile). In plus, nu doar printr-un penis mare se poate satisface cu adevarat partenera, specialistii recomandand barbatilor si alte cai. De exemplu, un studiu publicat de catre specialistii americani a demonstrat ca in randul femeilor incluse in studiu, orgasmul se atinge doar 20% din timp prin sex vaginal si 80% prin sex oral.

OK, OK, marimea nu conteaza…dar totusi, cum imi pot mari penisul?

In ciuda faptului ca expertii nu contenesc sa precizeze ca intr-adevar, marimea nu conteaza, si ca un penis mare, dar prost folosit, nu satisface pe nimeni, poate doar orgoliul barbatului care s-a chinuit sa ajunga la astfel de dimensiuni, internetul abunda in produse ce promit minuni, in interventii miraculoase ce pot dubla, tripla, etc, dimensiunile penisului actual.

Mai nou, se pare ca exista chiar un plasture care trebuie doar aplicat pe penis pentru a-i stimula crestre. Rezultatul: dominarea totala a partenerei, controlul absolut in pat datorita noilor performante sexuale garantate de…plasture! Dar, oricat de hilara ar parea ideea ca un organ ajuns la maturitate poate fi stimulat de catre un plasture aplicat local, foarte multi barbati sunt incurajati de astfel de promisiuni si contribuie prin achizitionarea plasturilor, pastilelor, la industria ce se ocupa cu realizarea si comercializarea acestor produse. Sunt clienti fideli, caci, desigur, doar un plasture nu va realiza efectul dorit. Sunt recomandati altii, si altii, eventual insotiti si de alte produse care completeaza gama. Totul pentru un penis cat mai mare. Barbatii isi doresc un penis de dimesiuni impresionabile. Cu cat mai mare, cu atat mai bine!

Unii barbati prefera sa cumpere niste dispozitive speciale, similare unor pompite, care promit o marire a penisului. Acestea se aplica peste penis si au fie un dispozitiv manual, fie unul automat, prin care se creeaza o forta de suctiune. Pe masura ce aparatul creeaza o aspiratie in jurul penisului, sangele este atras si captat in penis, ceea ce determina organul sa se mareasca.

Din pacate, unii exagereaza, incurajati de rezultatele vizibile, si astfel se pot realiza niste accidente destul de dureroase. In plus, dupa ce pompa este indepartata, iar fluxul sangvin revine la normal, dimensiunile penisului vor reveni si ele, iar rezultatele care au incantat atat de mult utilizatorul, dispar. Rezultatele sunt temporare. Cu toate acestea, unii barbati se declara foarte multumiti de pompa.

Specialistii insa explica aceasta prin simplu fapt ca barbatii sunt mult mai atenti la penisul lor, ceea ce ii poate ajuta sa isi amelioreze semnificativ parea despre sine si sa aibe o sanatatea sexuala mai buna. Atat! Nmic spectaculos. Desigur, sunt foarte multe alte metode de marire a penisului, unele mai controversate decat altele, cu rezultate mai mult sau mai putin durabile, insa expertii raman la parerea ca daca nu este ceva patologic, penisul nu trebuie marit, ci doar “manevrat” mai bine!

Punctul G - real sau…imaginar?

Miturile cu privire la anatomie nu sunt populare doar printre barbati, sau doar cu privire la partile genitale masculine. Ele circula si in cazul femeilor, dar uneori popularitatea lor este mai mare tot in randul barbatilor. Ne referim aici la mult-discutatul punct G. Numit astfel dupa medicul german Ernst Grafenberg, cel care a fost primul ce a vorbit despre o zona erogena localizata pe peretele vaginal anterior, popularitatea punctului G a inceput sa creasca dupa 1982, cand a fost lansata o carte numita simplu “Punctul G”, in care au fost prezentate, mai mult sau mai putin exact, rolurile acestei zone.

Creditata initial ca responsabila de aparitia orgasmului vaginal, si chiar avand rol esential in ejacularea feminima, existenta punctului G ramane si acum, la peste 25 de ani de la aparitia cartii care il mistifica, controversata. In acelasi timp, existenta punctului G este considerata de catre unii experti ca intarind ideea lui Freud, conform careia orgasmul clitorian este mai putin important si are o intensitate redusa comparativ cu cel vaginal, care necesita penetratie. Confrom teoriilor lui Freud, femeia care nu poate fi satisfacuta prin sex vaginal clasic, trebuie investigata atent, pentru ca sigur este ceva in neregula cu ea. Iar o astfel de ipoteza stim astazi cu siguranta ca este eronata.

Existenta punctului G depinde in functie de expertii intrebati: unii il considera real, altii doar o inchipuire. Psihologii si sexologii tind sa fie in favoarea existentei punctului G, in timp ce ginecologii sunt mult mai pragmatici si considera ca daca anatomic nu este o structura careia sa ii fie atribuite astfel de proprietati, ea nu exista. Sfera genitala include numeroase patologii ce impun operatiii laborioase, unele chiar in zona in care se presupune ca se afla punctul G, insa ginecologii nu au gasit deocamdata nimic diferit pe peretele vaginal anterior. In ciuda acestor argumente, unii experti considera punctul G ca fiind mai degraba o extensie intravaginala a clitorisului, organul responsabil de excitatia feminina.

Totusi, cea mai plauzibila explicatie a punctului G si a existentei sale pare a veni de la expertii australieni care il considera mai degraba un concept cu care opereaza sexologii, care poate avea o reprezentare anatomica si care are foarte multe in comun cu ideile lui Freud despre orgasmul vaginal. Datorita introducerii in practica medicala si ulterior prin mitizarea acestei regiuni, punctul G a devenit in timp unul din motivele pentru care se considera ca sexualitatea feminina este atat de complexa. Uneori chiar mai complexa decat in realitate!

Totusi, majoritatea specialistilor considera ca importanta punctului G este supraestimata. In final insa, nu conteaza atat de mult daca acest loc exista, atata timp cat nu se merge pe o stimulare uniloculara si nu exista o concentrare exclusiva asupra punctului G. Specialistii aseamana stimularea exclusiva a punctului G cu stimularea exclusiva a testiculelor: un barbat nu va avea orgasm niciodata daca se merge doar pe acest tip de stimulare si…pe iubirea nemasurata fata de partenera.

La fel nici o femeie care va fi stimulata exclusiv vaginal nu va avea un orgasm adevarat. Exista insa riscul sa se plictiseasca insa, si sa simuleze unul mult mai repede. Stimularea clitoriana ar trebuie combinata in cursul unui act sexual complet, astfel incat in final, orgasmul sa apara. Cel mai bine, pentru ambii parteneri, ar fi daca clitorisul, uretra si vaginul ar fi considerate ca elemente ale aceleiasi unitati, care lucreaza combinat si care trebuie stimulate combinat pentur un rezultat cat mai... WOW!

Cat de prematura e o ejaculare…prematura ?

Femeile au foarte multe zone erogene, iar uneori acestea sunt chiar mai numeroase, in functie de particularitatile fiecareia in parte. De aceea, explorarea lor, aprofundata si temeinica, necesita timp. Astfel, majoritatea barbatilor ajung sa se intrebe cat timp trebuie sa mentina o erectie si mai ales, cat timp pot oare sa mentina o erectie, pentru ca la sfarsitul preludiului, sa nu existe surprize neplacute.

Ejacularea prematura este considerata a fi cea mai frecventa forma de disfunctie sexuala ce afecteaza barbatii tineri, specialistii considerand ca prevalenta ei este de 20 - 30% la barbatii de toate varstele. Ea variaza insa foarte mult, fapt demonstrat chiar si de definitia afectiunii: ejaculare mai devreme decat isi doreste barbatul sau decat doreste partenera si care apare de obicei inainte ca partenera sa ajunga la orgasm.

Acesta este de fapt criteriul care face atat de variabil termenul de ejaculare prematura. Majoritatea barbatilor se confrunta cu un episod de ejaculare precoce, cel putin o data in viata. Exista o metoda stiintifica de determinare daca intr-adevar barbatul sufera de ejaculare prematura sau sau. Se numeste “timp de latenta al ejacularii intravaginale” si masoara de fapt timpul trecut de la inceputul penetrarii vaginale si pana la ejacularea efectiva.

Chiar si acest timp poate fi insa interpretat de catre pacienti. De exemplu, exista barbati care ejaculeaza dupa 1 minut, si se considera OK, fara probleme de ejaculare si barbati care ejaculeaza dupa 20 de minute si afirma, paradoxal, ca sufera de ejaculare precoce. Deoarece ejacularea precoce variaza atat de mult intre indivizi, specialistii au ajuns la concluzia ca un barbat normal are timpul de latenta al ejacularii intravaginale de 6 minute si jumatate (pentru barbatii cu varstele intre 18- 30 de ani), cu toate ca intr-un studiu publicat in 2005 se estimeaza ca un timp de latenta normal mediu ar fi de 5.4 minute pentru un adult tanar sanatos.

Chiar si aceasta variatie intre valorile obtinute de catre specialisti indica faptul ca in final, ejacularea precoce depinde de foarte multi factori. Asadar, se poate afirma, ca de fapt, existenta sau nu a ejacularii precoce depinde cel mai mult de individ si de partenera sa, de preferintele lor in materie de pozitii sexuale, precum si de durata preludiului.

Depinde si de satisfactia sexuala personala a barbatului, precum si de perceptia psihica si controlul neurologic pe care il poate exercita asupra erectiei si ejacularii. Unii specialisti considera ca ejacularea precoce apare daca barbatul ejaculeaza in primele doua minute de la penetrare, chiar daca nici acest aspect nu este foarte bine clarificat. De exemplu, unii barbati, perfect normali, ejaculeaza in anumite instante chiar si in primele 30 de secunde, sau au orgasm in timpul preludiului, acest fapt nearuncandu-i in clasa de ejaculare precoce.

Expertii considera insa ca este normal ca un barbat sa ejaculeze mai rapid: daca acest “proces” ar fi unul mult mai …elaborat, si ar dura ore, cel mai probabil populatia planetei ar fi semnificativ mai redusa! Barbatii sunt setati sa aiba orgasm si sa ejaculeze rapid. Iar daca exista factori de stress, ejacularea apare si mai rapid.

Probleme, probleme, dar cum le rezolvam?

Sexologii si terapeutii ofera o serie de sfaturi si recomanda anumite tehnici care pot veni in ajutorul barbatilor ce acuza ejaculare precoce. Aceastea actioneaza in principal prin reducerea nivelului de stress si al anxietatii si astfel pot prelungi semnificativ timpul pana la ejaculare. In foarte multe cazuri ejacularea precoce se datoreaza unor situatii stresante cu care este preocupat individul, unor depresii, sau unui comportament sexual reprimat.

Prin actionarea asupra acestor factori se poate ameliora semnificativ si performanta sexuala. Exista chiar si tratamente medicamentoase, aprobate de catre specialisti pentru a fi folosite in acest scop. Este vorba in special de antidepresive si sprayuri cu aplicare topica. Studiile clinice indica faptul ca paroxetin este cel mai eficient in prevenirea ejacularii precoce, insa eficacitatea poate varia de la pacient la pacient. In plus, exista si cateva sfaturi dietetice, bazate pe faptul ca ejacularea precoce poate fi asociata cu deficitul de magneziu.

Astfel pacientii ar putea incerca sa consume fie alimente bogate in acest mineral, fie suplimente vitaminice care sa il contina. Contrar parerii generale, distragerea atentiei de la…actiune sau reducerea stimularii, nu sunt optiuni valabile. Eficienta lor nu este dovedita. Asadar, domnilor, gandul la meciul dezastruos al echipei favorite nu va poate scapa in nici un fel. Dimpotriva: se pare ca una din metodele recomandate de a invata ca erectia sa dureze mai mult iar ejacularea precoce sa fie evitata este tocmai o stimulare mai intensa, astfel incat barbatul sa isi cunoasca mai bine raspunsurile sexuale si sa incerce sa le controleze.

Antrenamentul duce la perfectiune, nu? Care este deci cel mai bun tratament pentru ejacularea precoce? Cat mai mult sex! Nu va feriti de el, nu amanati partenera de teama ca va fi o experienta nereusita, ci faceti sex ori de cate ori doriti. Astfel va veti obisnui mult mai repede cu senzatia de penetrare, va veti cunoaste partenera mai bine si astfel, impreuna, veti reusi sa treceti peste! Daca se mai intampla!

Mitul orgasmului masculin multiplu!

Specialistii recunosc orgasmul masculin multiplu ca posibil: daca intr-un spatiu sunt mai multi barbati si fiecare are orgasm, se poate vorbi de orgasm multiplu! Termenul sexologic este, insa, cu totul alta poveste! Spre deosebire de orgasmul multiplu al femeilor, care poate fi dovedit stiintific, orgasmul multiplu atins de barbati este mai degraba o poveste.

Acest fapt nu poate fi documentat, dovedit si nici explorat, chiar daca unii barbati il descriu. Deci, teoretic, el poate exista, asta daca luam in calcul in special faptul ca orgasmul are foarte multe definitii, care mai de care mai variata si exhaustiva, insa in practica, specialistilor le vine mai greu sa bage mana in foc ca el chiar exista. Unii sexologi au scris carti in care vorbesc pe larg despre acest lucru, incercand sa il demitizeze, sau altii sporind confuzia in jurul lui.

Cei care pretind existenta lui, il considera ca aparand atunci cand orgasmul se produce, insa ejacularea nu. Procesul prin care se obtine un astfel de orgasm multiplu este insa foarte complicat si necesita mult “antrenament” si concentrare. Se pleaca de la obtinerea unui control (adesea prin meditatie) al muschilor pubococcigieni, care se afla in jurul prostatei.

La nivel prostatic exista o valva ce se deschide si se inchide anterior urinarii si ejacularii. Ideea ar fi sa se obtina un control voluntar al acesteia, iar activitatea ei sa poata fi manevrata de 5- 6 ori la rand. Astfel se atinge orgasmul multiplu! Desigur, specialistii au declarat ca au pacienti care incearca, insa reusitele inca nu au aparut. Deci, cine se incumeta? In incercarea de demitizare a orgasmului multiplu masculin, expertii fac urmatoarele afirmatii: este aproape imposibil de obtinut un astfel de orgasm in timpul erectiei, caci actiunile sunt complexe, iar organismul nu functioneaza automat. Asadar, oricine afirma ca a obtinut orgasme multiple in cateva minute, de cele mai multe ori se lauda in incercarea de obtinere a unor exclamatii admirative, dar atat. In plus, orice barbat care ejaculeaza, nu mai poate avea orgasm multiplu.

Orgasm, sau…orgasmic…?

Povestea eterna se agata de o simpla definitie: cand se poate afirma ca exista orgasm si cand nu? Ce separa o experienta sexuala placuta, de una cu ADEVARAT placuta? Expertii descriu orgasmul ca pe o stare de excitatie erotica maxima (senzatie intensa de placere) care apare in cadrul activitatii sexuale. Definitiile orgasmului variaza foarte mult si de-a lungul timpului s-au dovedit a fi foarte inconstante. Ce este sigur este faptul ca el se apreciaza cantitativ, de aceasta data, si nu calitativ. Poate fi obtinut prin orice tip de stimulare, iar uneori apare chiar si in somn, prin vise erotice intense.

Referitor la atingerea unui orgasm multiplu de catre barbati, specialistii considera ca mai degraba se atinge o stare orgasmica, si nu un varf al intensitatii placerii. Mai ales daca apare si ejacularea, care intrerupe orice vis de orgasm multiplu! In plus, foarte multi barbati au afirmat ca prin realizarea exercitiilor Kegel, care pot intari musculatura pelvina, isi pot controla mai bine ejacularea, fara ca acest fapt sa devina stresant, si apoi tranzitia catre perioada refractara (cea in care penisul nu mai raspunde la nici un fel de stimulare) este mai lina.

Numarul conteaza mai putin

Daca specialistii au observat ceva anume in temerile si miturile care circula despre sex, acel ceva sunt numerele! Cate? Cati? Cat de mult? De cate ori? Conteaza oare atat de mult? Si daca sunt multe, si toate nesatisfacatoare? Mai bine mai putin, dar mai bine! In final, insa, aceasta tine de capacitatea fizica a fiecaruia si de cat de mult ii permite organsimul: degeaba vrea, daca nu se poate! Iar observatia este valabila atat pentru femei cat si pentru barbati!

Cel mai adesea satisfacerea personala si a partenerului nu depinde de cati centrimetri are penisul, de cat de bogat este palmaresul cuceririlor, si deci, de cat de bogata este experienta fiecaruia, sau de indemanarea in gasirea punctului G. Uneori, ideea ca exista un punct sexual magic este chiar de temut, iar specialistii nu o vad cu ochi buni. La ce bun, atunci, intregul act sexual, daca comportamentul, instictul si placerea noastra pot fi satisfacute prin apasarea unui singur punct, a unui singur loc?

Sexul este cu adevarat placut atunci cand partenerii ajung sa se cunoasca si cand isi inteleg dorintele, cand recunosc si nu le este teama sa spuna ce vor. Povestile cu printi si printese trebuie lasate in urma: nu toti ne potrivim din punct de vedere sexual inca de la inceput si nu vom avea o viata fericita, sub toate aspectele, din prima incercare. Viata sexuala se imbogateste si se imbunatateste in ani si dupa multa…”munca”! Asadar, tratamentul pentru toate miturile si temerile care circula despre sex, este reprezentat de ...si mai mult sex!