In prezent exista o gama foarte variata de metode contraceptive, care pot preveni aparitia unei sarcini nedorite.
Unele dintre acestea sunt chiar mai complexe decat altele si pot fi eficiente si in prevenirea transmiterii bolilor sexuale, evitand astfel o serie de probleme si complicatii.
Spermicidele sunt de fapt substante care pot distruge sperma daca sunt introduse in vagin anterior contactului sexual.
Ele pot fi utilizate singure, ca metoda contraceptiva, insa nu sunt eficiente in protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
Datorita faptului ca nu sunt foarte eficiente, si ca foarte multe cupluri care au folosit exclusiv aceasta metoda au avut rezultate neasteptate, specialistii recomanda utilizarea lor impreuna cu o alta metoda, de preferat de bariera, cum ar fi prezervativul masculin, sau diafragma.
Utilizarea combinata se pare ca scade riscul de aparitie a unei sarcini, comparativ cu utilizarea fiecarei metode in parte separat.
Spermicidele sunt conditionate in mai multe forme: creme, spume, geluri, tablete, filme dizovabile si chiar supozitoare. De obicei sunt incolore, transparente, nu au miros si nici o aroma particulara si nu pateaza lenjeria, iar unele pot fi folosite si ca lubrifiant.
Spermicidele pot distruge sperma datorita compusilor chimici din alcatuirea lor. Cel mai adesea spermicidele sunt pe baza de nonoxynol-9.
El poate ataca membrana acrozomala a spermatozoizilor, afectandu-le semnificativ mobilitatea (pana la imobilizare). El este un compus ce se gaseste si in multe tipuri de prezervative, ca lubrifiant, insa este un compus activ si in diafragmele contraceptive.
Desi unele cupluri prefera sa utilizeze doar spermicide ca metoda contraceptiva, specialistii avertizeaza ca eficienta acestora nu este chiar cea dorita.
Utilizate singure, spermicidele nu protejeaza foarte bine impotriva unei sarcini nedorite si nu au nici un fel de efect impotriva stoparii transmiterii unor infectii sexuale.
Spermicidele se pot aplica cu ajutorul unui dispozitiv special, direct in vagin.
Din ce in ce mai multe femei prefera sa utilizeze spermicidele de tipul peliculelor filmate care se pot aplica usor si se dizolva intravaginal. Ele nu sunt la fel de disconfortante si nici la fel de greu si incomod de aplicat precum cremele sau spuma spermicida.
Eficienta spermicidelor (ca unica metoda de contraceptie) variaza in jur de 70 - 80%, insa procentul de protectie poate ajunge la 97% daca se combina cu un prezervativ sau cu diafragma.
Cu alte cuvinte, exista aproximativ 20 - 30% sanse de aparitie a unei sarcini daca spermicidele sunt alese singure.
Spermicidele trebuie aplicate la fiecare contact sexual vaginal, indiferent de cate ori se repeta actul sexual. O singura aplicare este suficienta pentru un singur contact!
Raspunsul specialistilor este: NU! Spermicidele nu sunt eficiente in protejarea partenerilor de transmiterea unor astfel de infectii.
In ciuda faptului ca in primii ani dupa introducerea acestora pe piata au existat voci care au sustinut ca spermicidele au un oarecare rol protector, studiile au demostrat ca acesta nu exista.
Experimentele intiale, efectuate in anii 1980 demonstrasera ca nonoxynol-9 poate reduce riscul de infectie cu Chlamydia, Gonoreea, Trichomonas vaginalis si chiar HIV.
Acum insa, se pare ca, dimpotriva: utilizarea frecventa a spermicidelor pe baza de nonoxynol-9 altereaza semnificativ metodele naturale de protectie ale epiteliului vaginal, determinand iritarea locala si leziuni mucoase microscopice, care pot facilita, si reprezinta un factor de risc in transmiterea infectiilor intre parteneri.
Prezervativele cu nonoxynol-9 nu sunt mai eficiente in protejarea impotriva unei sarcini si nici a unei BTS comparativ cu prezervativele care nu au acest compus.
In plus, deoarece astfel de prezervative (cu spermicide) au un termen de valabilitate mai redus si pot favoriza aparitia infectiilor urinare la femei, nu ar trebui utilizate.
Specialistii sunt insa de parere ca un prezervativ cu nonoxynol-9 este totusi mai bun decat nici unul, asa ca daca trebuie si altul nu este disponibil, se poate folosi si acesta. Este recomandat, insa, ca achizitionarea lor sa se evite.
Specialistii avertizeaza ca spermicidele (indiferent daca sunt utilizate singure sau cu un prezervativ) pot determina aparitia pruritului genital, a iritatiei locale (sau chiar reactii alergice), a senzatiei de arsura genitala (la ambii parteneri), si favorizeaza aparitia infectiilor de tract urinar, a candidozelor si vaginitelor bacteriene la femei.
Desi au existat anumite ingrijorari cum ca spermicidele ar fi asociate cu aparitia malformatiilor congenitale la copii aparuti ca rezultat al lipsei lor de eficienta, studiile recente au demonstrat ca aceste temeri sunt nefondate.
Spermicidele se pot gasi in farmacii si sunt disponibile fara prescriptie medicala. Specialistii recomanda celor care le prefera sa citeasca cu foarte multa atentie ambalajul si sa respecte instructiunile de utilizare.