Pe plan mondial, infarctul este principala cauza a mortalitatii. Nu mergeti pe premisa ca inima dumneavoastra este sanatoasa si sunteti in afara oricarui pericol, ci incercati mai bine sa preveniti un astfel de eveniment.
Asadar, considerati ca sunteti perfect sanatos. Cereti-i medicului dumneavoastra sa va masoare tensiunea; este posibil sa aveti tensiunea marita fara sa constientizati acest lucru.
Daca apare aceasta situatie, urmati un tratament. De cele mai multe ori, o valoare usor crescuta a tensiunii nu necesita tratament medicamentos imediat, ci mai degraba o schimbare a stilului de viata, prin reducerea stresului, o dieta corespunzatoare si exercitii fizice regulate.
1. Renuntati la fumat
Desi toata lumea constientizeaza efectele daunatoare ale fumatului asupra organismului, fumatorii par sa nu fie afectati de acesta realitate. Fumatul este un factor de risc major de boala coronariana si creste considerabil riscul de infarct.
Pentru a renunta la fumat:
- constientizati motivul pentru care doriti sa renuntati: motive sociale, financiare, frica de boala;
- stabiliti o zi clara incepand cu care sa deveniti nefumator;
- gasiti un inlocuitor: gume si dropsuri speciale, etc;
- recompensati-va pentru fiecare moment in care ati rezistat tentatiei.
- ganditi pozitiv;
- includerea in programe de renuntare la fumat
2. Efectuati regulat exercitii fizice si controlul greutatii
Exercitiul fizic regulat conduce la dilatarea capilarelor ceea ce inseamna o tensiune arteriala scazuta. Incepeti cu un program de exercitiii simplu, cum ar fi plimbarile in aer liber, apoi, treptat, introduceti un program de exercitii. Alte recomandari pentru intarirea inimii: inscrierea la un club de dans, innotul, mersul cu bicicleta, mersul de banda joggingul, exercitiile de aerobic.
3. Indepartati stresul
Invatati sa faceti fata problemelor zilnice printr-o atitudine pozitiva. Caderea psihica provocata de tensiunile zilnice poate avea repercursiuni directe asupra inimii. Adoptati o atitudine pozitiva fata de viata; invatati sa zambiti si sa radeti.
4. Controlul valorilor tensiunii arteriale pentru pacientii hipertensivi
Respectati medicatia si evitati regimul hipersodat (a nu se depasi 5 grame de sare/zi). De asemenea, se recomanda scaderea in greutate pentru persoanele suprapondelare. Evitati consumul de alcool.
5. Verificati-va nivelul colesterolului din sange si al glicemiei
Nivelul crescut de LDL ("colesterolul rau") poate determina afectiuni ale arterelor si, in cele din urma, un infarct miocardic sau cerebral. Renuntati la grasimi de origine animala si cresteti consumul de alimente care contin HDL (colesterol "bun").
Pentru a creste nivelul colesterolului HDL:
- consumati zilnic fibre: legume si fructe proaspete, cereale integrale.
- bazati-va meniul zilnic pe cantitati moderate din urmatoarele alimente: lactate cu continut cat mai scazut de grasimi (iaurt, lapte, branza degresata); carne de vita, pui sau curcan (fara piele), peste; paste fainoase, cartofi sau orez; paine (in cantitati mici la persoanele supraponderale).
- includeti in alimentatie grasimi monosaturate: ulei de masline, nuci, migdale.
Pentru pacientul diabetic – controlul glicemic este obligatoriu, dar espectatrea dietei, a medicatiei si controalele periodice.
O alta analiza recomandata este proteina C reactiva (PCR), un marker al inflamatiei organismului, mai exact un test special, PCR inalt sensibil, recomandat pacientilor cu afectiuni cardiace sau factor de risc pentru aparitia acestora.
Testul poate furniza informatii cu valoare predictiva referitoare la riscul de aparitie a evenimentelor cardiace (infarct miocardic). Principiul testului este acela ca procesele inflamatorii acute lezeaza endoteliul vascular creand conditii favorabile aparitiei unui atac ischemic.
Valorile crescute ale analizei PCR sunt deseori asociate cu o incidenta crescuta a atacului de cord.
6. Faceti o electrocardiograma
Electrocardiograma (EKG, ECG) este un test ce masoara impulsurile electrice ale inimii. Aceasta este recomandata ca metoda de screening sau pentru evaluarea unor afectiuni, precum palpitatii, dureri in piept, ameteli, stare de slabiciune, dispnee).
In cazul in care medicul considera necesar, va poate recomanda si o ecocardiografie, tehnica de exploatare imagistic a inimii prin ultrasunete.