Greutatea mica la nastere: factor de risc pentru afectiunile cardiovasculare

Generalitati

Bebelusii nascuti cu greutate mica se confrunta cu foarte multe riscuri si probleme de sanatate inca de la inceputul vietii. Specialistii considera ca toti nou-nascutii care cantaresc mai putin de 2500 de grame au greutate mica la nastere, sub standardul normal.

Din pacate, frecventa nou-nascutilor cu greutate mica este in crestere, unul din 15 bebelusi avand o greutate care il predispune unor complicatii precoce sau tardive.

Nasterea prematura

Nasterea prematura sau existenta unor procese intrauterine care restrictioneaza dezvoltarea si cresterea produsului de conceptie sunt cei mai importanti factori care duc la nasterea acestor copii. Studiile au aratat ca peste 70% dintre bebelusii cu greutate mica sunt de fapt nascuti prematur.

Cel mai mare risc de aparitie a unor probleme de sanatate importante, uneori avand caracter dizabilitant, il au nou nascutii prematur care au suferit si restrictie de crestere intrauterina.

Cele mai grave probleme cu care se poate confrunta bebelusul in chiar primele zile de viata sunt: retinopatie de prematuritate, hemoragie intraventriculara, enterocolita necrotizanta sau sindrom de detresa respiratorie a nou-nascutului.

Totusi, problemele acute, aparute in primele zile sau saptamani de viata extrauterina nu sunt singurele care pot chinui existenta unui copil cu greutate mica la nastere.

Studiile efectuate au demonstrat faptul ca multe din afectiunile aparute in viata adulta pot fi legate de aceasta particularitate pe care nou-nascutul a avut-o la nastere. Cele mai frecvente boli cronice sunt bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat tip 2, sindrom metabolic.

De foarte mult timp cercetatorii au incercat sa explice aceasta legatura, intre greutatea la nastere si aparitia bolilor cronice ale adultului, insa rezultatele au fost intotdeauna nesatisfacatoare. Pana de curand, cand a fost publicat un studiu ce si-a propus sa aduca mai multa lumina asupra acestei relatii de cauzalitate directa.

Studiul, efectuat de catre specialistii englezi, a inclus adulti tineri care s-au nascut cu greutate mica si care, pe parcursul copilariei au avut leococitoza cvasipermanenta si inflamatie generala. Inflamatia se pare ca are un rol foarte important in aparitia ulterioara a afectiunilor cardiovasculare si diabetului zaharat.

Studii anterioare au concluzionat ca majoritatea copiilor nascuti cu greutate mica au un numar mult mai crescut de leucocite comparativ cu copiii cu greutate normala.

Acum, noul studiul demonstreaza ca acest fapt este prezent nu doar in copilarie, ci si in cadrul perioadei de adolescenta si mai tarziu, in cursul vieii de tanar adult.

Aceasta descoperire a fost putin surprinzatoare, mai ales ca se credea despre copiii cu greutate mica la nastere ca au un sistem imunitar mult mai slab dezvoltat, iar capacitatea lor de a face fata infectiilor este mult diminuata.

Leucocitele sunt celule care apartin sistemului imun si sunt raspunzatoare de lupta organismului impotriva agresiunilor din mediul extern.

Concluzia specialistilor care au efectuat studiile a fost ca inflamatia este unul dintre cei mai importanti factori de risc, ce trebuie luati in considerare in momentul in care se incearca stabilirea cauzei de aparitie a acestor boli cronice la pacientii cu greutate mica la nastere.

Inflamatia reprezinta un raspuns fiziologic al organismului si are rol de a stimula raspunsurile imune si protectia impotriva leziunilor tisulare.

Daca, insa, sursa infectiei nu este determinata sau nu exista, inflamatia cronica poate fi daunatoare organismului si poate promova aparitia afectiunilor cardiace si a celor de natura diabetica.

Greutatea mica se coreleaza cu intensitatea inflamatiei

Studiul amintit a inclus 5619 adulti tineri, care au fost urmariti de la nastere si pana la varsta de 31 de ani. Toti s-au nascut cantarind mai putin de 2500 de grame. In studiu au fost comparate greutatile subiectilor la varsta de 1 an.

La 31 de ani s-au facut determinari hematologice in vederea cuantificarii gradului de inflamatie, asa cum este el reflectat de numarul leucocitelor, si s-a observat ca cei care au avut cea mai mica greutate la nastere au cea mai crescuta valoare a leucocitelor.

Aceasta asociere a persistat chiar si dupa ce au fost luati in considerare si alti factori de risc pentru aparitia diabetului sau bolilor cardiace, inclusiv valorile tensiunii arteriale, ale colesterolului, rezistenta la insulina, obezitatea si fumatul.

Specialistii vor continua sa monitorizeze evolutia sanatatii subiectilor inclusi, pentru a stabili daca in final se vor manifesta anumite afectiuni cronice de natura cardiovasculara sau metabolica la acesti posibili pacienti.

Astfel se va putea afirma cu mai multa siguranta daca intr-adevar greutatea mica la nastere este un factor de risc pentru aparitia bolilor de inima, mai tarziu in viata. Urmarirea ulterioara a subiectilor este necesara, deoarece aceste boli au o evolutie subclinica lunga si devin manifeste tarziu in viata de adult matur.

Ipoteze posibile

Ipoteza conform careia restrictia de dezvoltare intrauterina si greutatea mica la nastere sunt factori de risc pentru aparitia unor afectiuni cronice in cursul vietii a fost formulata pentru prima data la inceputul anilor 1980, de catre specialistii englezii.

Acestia au considerat ca organismul este capabil sa isi modifice functionarea si metabolismul astfel incat sa se adapteze unei permanente stari de deprivare de nutrienti si substante vitale, asa cum s-a intamplat in timpul dezvoltarii intrauterine. Aceste modificari sunt cele care stau la baza aparitiei bolilor cronice ale adultilor cu probleme la inceputul vietii.

Indiferent de studiile care sunt citate sau amintite, rezultatele par a se contura din ce in ce mai clar: intre greutatea mica sau foarte mica la nastere si bolile cardiovasculare, indiferent de natura lor, se poate stabili o relatie de cauzalitate.

In plus, inflamatia sustine terenul defavorabil cu care pacientul s-a nascut si nu face decat sa agraveze situatia si cursul clinic al bolii. Specialistii precizeaza totusi ca in cazul in care greutatea a fost mica, asta nu inseamna ca pacientul va dezvolta obligatoriu o problema cardiaca, ci doar ca riscul sau este mult mai mare comparativ cu al populatiei generale. Aceasta observatie este importanta pentru a se putea detecta din timp si preveni bolile cardiovasculare si complicatiile lor.