Polenul de albine este considerat unul dintre cei mai sanatosi nutrienti pe care natura ii poate pune la dispozitie.
Este utilizat de mii de ani ca supliment nutritional, medicament, revigorant, iar majoritatea nutritionistilor vorbesc de el ca de un adevarat miracol pentru mentinerea tineretii si vitalitatii, pentru stimularea organsimului sa lupte impotriva bolilor si pentru conferirea unei stari de bine general.
Dar, este oare polenul indicat tuturor sau sunt si persoane care ar trebuie sa fie precaute cand vin in contact cu el?
Dupa ani de cercetari, specialistii inca nu sunt decisi daca polenul are toate aceste efecte extraordinare care ii sunt atribuite.
Cat este efect placebo si cat este meritul substantelor si nutrientilor din polen?
Cateva din beneficiile si riscurile consumului polenului de albine sunt prezentate in continuare.
Polenul este o substanta ce se gaseste in florile care au inflorit sau sunt imbobocite, dar pe cale sa se deschida.
El se aduna pe piciorusele albinelor, iar acestea il transporta din floare in floare, pe masura ce cauta nectar.
Albinele secreta apoi nectar si enzime speciale in polenul colectat din flori, formand ceea ce cunoastem ca 'polenul de albine'.
Polenul contine o cantitate foarte crescuta de vitamine, minerale si aminoacizi, enzime, coenzime si chiar hormoni.
Este foarte bogat mai ales in vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B12), antioxidanti, inclusiv betacaroten, vitamina C si vitamina E, acid folic, provitamina A.
Cele mai importante minerale (dar nu singurele) care se gasesc in compozitia polenului sunt calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, iod.
Polenul este compus din aproximativ 55% carbohidrati, 35% proteine, 3% vitamine si minerale, 2% acizi grasi si 5% alte substante nutritive.
Contine de doua ori mai multe proteine decat carnea de vita si reuseste sa aibe un continut de grasimi foarte scazut.
Poate fi considerat o sursa excelenta de proteine pentru vegetarieni, fiind foarte bogat si in aminoacizi esentiali.
Din punct de vedere al analizei nutrientilor, polenul este unul, daca nu chiar cel mai complet nutrient natural. 30 de grame de polen aduc organismului aproximativ 28 de calorii.
Din aceste 30 de grame, 7 grame sunt carbohidrati, 15% este lecitina, 25% proteine de cea mai buna calitate.
Polenul de albine nu trebuie confundat cu mierea de albine, veninul de albine sau alte produse de acest tip. Ele nu contin polen.
Polenul de albine este disponibil in foarte multe plafare si chiar farmacii, atat sub forma naturala, praf, cat si in diverse combinatii, suplimente alimentare sau chiar medicamente si produse de ingrijire a corpului.
De exemplu, unele lotiuni indicate in tratarea dermatica de scutec sau a eruptiilor bebelusilor contin polen de albine.
De asemenea, el poate fi indicat ca tratament adjuvant si in terapiile impotriva astmului, alergiilor, tulburarilor gastrointestinale sau alcoolismului.
Posibilele actiuni benefice ale polenului asupra organismului includ:
- Ameliorarea digestiei - regleaza tranzitul intestinal, mai ales in cazurile de constipatie cronica sau diaree, stimuleaza arderea grasimilor si ajuta la controlul greutatii;
- Ameliorarea functionarii sistemului imun si stimularea detoxifierii organismului;
- Ameliorarea circulatiei sangvine sistemice;
- Ameliorarea astmului;
- Cresterea capacitatii de efort si imbunatatirea performantei sportivilor;
- Reducerea nivelului colesterolului;
- Reducerea efectelor secundarea ale chemoterapiei;
- Imbunatatirea potentei si cresterea libidoului;
Polenul se gaseste intr-o gama foarte variata de forme: pudra, praf, granule sau chiar tablete.
Capsulele si tabletele contin si alti compusi pe langa polen, de cel mai multe ori propolis si miere. Cel mai bogat in vitamine si nutrienti este polenul poliflor, care provine din mai multe surse.
Polenul pare sa fie sigur cu toate ca specialsitii se mentin destul de rezervati daca este vorba sa recomande polen pentru o afectiune specifica.
El stimuleaza functiile organismului, insa eficienta sa in combaterea unor boli nu a fost inca demonstrata.
Insa polenul poate sa fie implicat si in aparitia unor fenomene alergice importante. In cazul in care exista alergii alimentare documentate, specialistii recomanda ca polenul sa fie evitat.
Ingestia de polen, survenita pe un teren atopic, poate fi raspunzatoare de aparitia dispneei, pruritului si urticariei tegumentare, edemului glotic si chiar a anafilaxiei.
De asemnea, polenul nu este considerat sigur pentru femeile insarcinate, indiferent cat de multe subsante nutritive ar contine.
El nu trebuie consumat ca atare nici in perioada de lactatie si de hranire la san a bebelusului.
Acest fapt se datoreaza in principal riscului ca polenul sa contina si anumite pesticide sau fertilizatori artificiali, precum si fungi si bacterii, in cazul in care nu a fost depozitat corespunzator.